Easy Homemade Wood Stain – My Homemade Roots

0
Easy Homemade Wood Stain – My Homemade Roots

Είμαστε ένα νοικοκυριό κατασκευαστών. Κάνουμε δηλαδή πολύ από DIY και χειροτεχνίες εδώ. Και ενώ αγαπώ γενικά τα πάντα για την κατασκευή και τη χειροτεχνία, το πάθος του συζύγου μου είναι η ξυλουργική – το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι έχουμε πολλά χειροποίητα και αναβαθμισμένα ντεκόρ και έπιπλα. Και παρόλο που ο σύζυγός μου ασχολείται κυρίως με όλα τα οικοδομικά πράγματα, ο τομέας μου είναι συνήθως το βάψιμο, το βάψιμο και το φινίρισμα (ή το φινίρισμα όταν πρόκειται για το φρεσκάρισμα των vintage ευρημάτων).

Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό λεκέ από ξύλο με λίγα οικιακά υλικά

Πριν από μερικά χρόνια, έπεσα πάνω στην ιδέα ενός παλιομοδίτη, σπιτικού λεκέ από ξύλο. Το δοκίμασα μια φορά και ερωτεύτηκα. Τώρα το χρησιμοποιώ για πολλά από τα έργα επίπλων μου και για καλούς λόγους. Είναι εξαιρετικά βολικό και γελοία φθηνό, καθώς φτιάχνεται με μερικά συστατικά που πιθανότατα έχετε στρώσει στο σπίτι αυτή τη στιγμή (ξίδι, ατσάλινο μαλλί και τσάι ή/και καφές). Επίσης, δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο ένας λεκές εμπορίου (ξέρω ότι ο εμπορικός λεκές ξύλου έχει τη θέση του, και τον χρησιμοποιώ ακόμα περιστασιακά, αλλά μου αρέσει να χρησιμοποιώ κάτι από τη λιγότερο τοξική πλευρά όταν μπορώ). Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτός ο λεκές είναι όμορφος. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να αποκτήσω τη ρουστίκ, παλαιωμένη εμφάνιση που αγαπώ.

Το πιθανό μειονέκτημα αυτού του λεκέ είναι ότι είναι ένα είδος «Τα χιλιόμετρα σας μπορεί να ποικίλουν» και μια τέχνη όσο και επιστήμη. Δεν είναι πραγματικά συνεπής από παρτίδα σε παρτίδα και το χρώμα θα είναι διαφορετικό με βάση τις αναλογίες των συστατικών, τον τύπο του ξύλου, καθώς και τους τύπους ξυδιού, τσαγιού ή καφέ που χρησιμοποιείται. Όταν ξεκινάω ένα νέο έργο, μου αρέσει να πειραματίζομαι σε ένα κομμάτι ξύλου για να βεβαιωθώ ότι έχω το χρώμα που θέλω. Αυτός ο λεκές χρειάζεται επίσης μερικές ημέρες για να γίνει και θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμάσει μια αρκετά μεγάλη παρτίδα για να ολοκληρώσετε το έργο σας με μία κίνηση (ή διατρέχετε τον κίνδυνο να μην πάρετε το ίδιο χρώμα στη δεύτερη παρτίδα.)

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβετε λίγο πώς λειτουργεί αυτός ο λεκές ώστε να πετύχετε τις αποχρώσεις που θέλετε. Όλα οφείλονται στις χημικές αντιδράσεις. Πρώτα, το ατσάλινο μαλλί αντιδρά με το ξύδι, δημιουργώντας οξικό σίδηρο που δημιουργεί ένα κοκκινωπό ή «σκουριασμένο» χρώμα. Όσο περισσότερο κάθεται το ατσάλινο μαλλί στο ξύδι, τόσο πιο δυνατό γίνεται αυτό το διάλυμα. Στη συνέχεια, ο οξικός σίδηρος αντιδρά με τις τανίνες του τσαγιού και/ή του καφέ για να δημιουργήσει ένα πιο σκούρο, γκρίζο χρώμα. (Υπάρχουν επίσης φυσικές τανίνες στο ξύλο, η ποσότητα των οποίων θα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ξύλου – γι‘ αυτό είναι τόσο σημαντικό ένα δοκιμαστικό κομμάτι ξύλου). Αυτή η διαδικασία χρώσης είναι μερικές φορές γνωστή ως „έβενος“ επειδή εάν λάβετε αρκετές τανίνες που αντιδρούν, μπορείτε πραγματικά να βάψετε το ξύλο με ένα βαθύ μαύρο χρώμα έβενο.

Εδώ είναι η βασική συνταγή που χρησιμοποιώ για να κάνω έναν πλούσιο, σοκολατένιο λεκέ. Για αυτήν τη συνταγή, χρησιμοποιώ μηλόξυδο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ξιδιού και οποιοδήποτε είδος καφέ ή τσαγιού – πειραματιστείτε και δείτε τι σας αρέσει. Αν θέλετε ένα πιο ανοιχτό, πιο γκρι χρώμα με λιγότερους κόκκινους τόνους, αφήστε το ξύδι και το ατσάλινο μαλλί να καθίσουν μόνο 1-2 ημέρες πριν το στραγγίσετε.

1 πίντα μηλόξυδο
1 επίθεμα από ατσάλι μαλλί (χρησιμοποιήστε το είδος χωρίς σαπούνι ή ξεπλύνετε καλά οποιοδήποτε σαπούνι)
¼ φλιτζάνι βρασμένος καφές (προαιρετικά – δίνει απλώς επιπλέον τανίνες)
1 πίντα δυνατό μαύρο τσάι

Τοποθετήστε το ατσάλινο μαλλί σε ένα βάζο και καλύψτε με μηλόξυδο. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και ανοίξτε μερικές τρύπες στην πλαστική μεμβράνη για να διαφύγουν τα αέρια. Συνήθως το βάζω στη βεράντα μου λόγω της μυρωδιάς του ξιδιού. Κάθε μέρα, ανακατεύετε λίγο το βάζο για να ανακατέψετε τα πράγματα.

Μετά από 7 ημέρες, το ατσάλινο μαλλί θα καταρρεύσει και το χρώμα θα είναι πολύ σκούρο και λασπωμένο. Στραγγίστε μέσα από ένα φίλτρο καφέ σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο. Σε αυτό το σημείο, προσθέστε τον βρασμένο καφέ. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα αφρού ή ένα πανί για να σκουπίσετε το μείγμα σε όλο το ξύλο σας. Το ξύλο θα αρχίσει να δείχνει τον λεκέ του μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά βρίσκω ότι το χρώμα συχνά συνεχίζει να αναπτύσσεται για έως και μια μέρα.

Το τελευταίο βήμα είναι να εφαρμόσετε το παρασκευασμένο τσάι. Επειδή μου αρέσει να βλέπω πώς αλλάζει το χρώμα μεταξύ των βημάτων, συνήθως αφήνω το βαμμένο με οξικό σίδηρο ξύλο να αναπτυχθεί για μερικές ώρες πριν προχωρήσω στο τσάι. Δεν βλάπτει, ωστόσο, η εφαρμογή του τσαγιού αμέσως μετά τον οξικό σίδηρο.

Αφού εφαρμόσετε το τσάι, αφήστε το να στεγνώσει τελείως για μία ή δύο ημέρες. Εάν θέλετε να σκουρύνετε περισσότερο τον λεκέ, εφαρμόστε άλλη μια στρώση τσαγιού. Όταν στεγνώσει τελείως, εφαρμόστε το top coat της επιλογής σας.

Εδώ είναι που δίνω μια αποποίηση ευθύνης και μια μικρή λέξη της προσοχής. Δεν είμαι χημικός. Αν και αυτός είναι ένας σχετικά «φυσικός» λεκές από οικιακά συστατικά, εξακολουθεί να είναι φτιαγμένος από «χημικά», όπως όλα τα πράγματα, ακόμη και στη φύση. Θα λερώσει τα χέρια και τα ρούχα σας, οπότε οπωσδήποτε φοράτε γάντια. Χρησιμοποιήστε σωστό εξαερισμό γιατί, αν και δεν μυρίζει σαν λεκέ από ξύλο του εμπορίου, εξακολουθεί να είναι λίγο βρωμερό. Και σίγουρα μην τριγυρνάτε πίνοντας τα πράγματα, για το καλό. Και μην πειραματιστείτε προσθέτοντας άλλες χημικές ουσίες, εκτός αν ξέρετε τι κάνετε. Ας το αντιμετωπίσουμε ως οικιακό χημικό και ας του δώσουμε τον σεβασμό που του αξίζει.

Εντάξει, αυτό είναι – τόσο εύκολο να φτιάξετε έναν σπιτικό λεκέ από ξύλο! Ελπίζω να το δοκιμάσετε!

-Μέλισσα

Schreibe einen Kommentar