7 Συμβουλές για να κρατήσετε τα ποντίκια μακριά

keep mice away
κρατήστε τα ποντίκια μακριά

Ενώ τα ποντίκια απεικονίζονται ως χαρακτήρες σε πολλά δημοφιλή κινούμενα σχέδια και ταινίες, δεν είναι τόσο ευπρόσδεκτα στο σπίτι μας όσο στη μεγάλη οθόνη. Τα ποντίκια ανήκουν στην οικογένεια Rodentia που φιλοξενεί πολλά άλλα ζώα όπως αρουραίους, σκίουρους και χάμστερ. Μεταξύ όλων των τρωκτικών, τα ποντίκια και οι αρουραίοι προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα στο αστικό περιβάλλον, καθιστώντας τα έτσι ένα σημαντικό αστικό παράσιτο.

Είδη ποντικών

Τα πιο κοινά είδη τρωκτικών παρασίτων που απαντώνται στο αστικό περιβάλλον είναι ο οικιακός ποντικός (Μυ ποντικιού), αρουραίος στέγης (Rattus rattus) και αρουραίος Νορβηγίας (Rattus norvegicus). Το ποντίκι του σπιτιού μπορεί να διακριθεί από τα άλλα δύο είδη μέσω πολλών χαρακτηριστικών. Είναι μικρά (5 έως 7 ίντσες μήκος) και έχουν συνήθως ανοιχτό καφέ έως γκρι χρώμα. Τα ποντίκια έχουν σχετικά μεγάλα αυτιά και μικρά μαύρα μάτια. Είναι σχετικά μικρότεροι σε μέγεθος σε σύγκριση με τους αρουραίους.

Αυτά τα μικρά πλάσματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όχι μόνο λόγω της ενόχλησης ή της ικανότητάς τους να μεταδίδουν ασθένειες όπως η λεπτοσπείρωση, αλλά και επειδή μπορούν να προκαλέσουν δομικές ζημιές στα κτίρια.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας.

1. Επιθεωρήστε το σπίτι σας και το περιβάλλον του για σημάδια μόλυνσης

Περιττώματα, σημάδια ροκανίσματος και ίχνη είναι οι πιο προφανείς ενδείξεις προσβολής από ποντίκια. Τα περιττώματα είναι μικρά, συνήθως λιγότερο από 6,4 mm. Παρόμοια με άλλα τρωκτικά, τα ποντίκια ασκούν τη συμπεριφορά ροκανίσματος για να λιμάρουν τα δόντια τους. Τείνουν να μασούν ξύλινες κατασκευές και σύρματα και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δομικές βλάβες καθώς και κινδύνους πυρκαγιάς.

2. Φροντίζετε πάντα οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι σωστά κλειστά

Πρέπει να κρατάμε πάντα κλειστές τις πόρτες του σπιτιού μας για να αποτρέψουμε την είσοδο ανεπιθύμητων επισκεπτών. Τα παράθυρα πρέπει να κλείνουν όποτε δεν υπάρχει κανείς σπίτι, έτσι ώστε να μην επιστρέψετε στο σπίτι για να βρείτε «νέους ενοικιαστές» στο σπίτι σας.

Τα ποντίκια είναι ευέλικτοι ορειβάτες, επομένως θα έχουν μικρό πρόβλημα να σκαρφαλώσουν στα παράθυρα και να μπουν στο σπίτι σας.

3. Σφραγίστε όλα τα πιθανά σημεία εισόδου των ποντικών

Τα ποντίκια είναι τόσο μικρά και το σώμα τους είναι τόσο εύκαμπτο που μπορούν να πιέσουν μέσα από ανοίγματα που είναι τόσο μικρά όσο ¼ ίντσες. Εκτός από το κλείσιμο όλων των θυρών και των παραθύρων, θα πρέπει να σφραγιστούν και άλλα πιθανά σημεία εισόδου για να μην εισέλθουν στο σπίτι. Τα πιθανά σημεία εισόδου μπορεί να είναι κενά γύρω από εργασίες σωληνώσεων, τρύπες στην οροφή ή ακόμα και το κενό μεταξύ των θυρών και του δαπέδου. Όλα τα ανοίγματα που μπορεί να χρησιμεύσουν ως σημεία εισόδου για ποντίκια θα πρέπει να σφραγίζονται με υλικά που δεν μπορούν να ροκανιστούν από τα ποντίκια, για παράδειγμα τσιμέντο και συρμάτινο πλέγμα που είναι μικρότερο από ¼ ίντσες για να απαγορεύεται η πρόσβασή τους.

4. Διατηρείτε όλα τα τρόφιμα αεροστεγώς

Ένα ποντίκι θα τρέφεται με ό,τι τρώνε οι άνθρωποι. Αφήνοντας το φαγητό σας ακάλυπτο, κάνετε το σπίτι σας ευάλωτο στην προσβολή από διάφορα παράσιτα όπως ποντίκια, μυρμήγκια, μύγες και κατσαρίδες. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας αποθηκεύεται σωστά για να αποτρέψετε όχι μόνο παράσιτα αλλά και μικρόβια.

5. Απορρίψτε τα υπολείμματα τροφίμων σωστά

Τα ποντίκια δεν είναι τόσο επιλεκτικά όσο εμείς όσον αφορά το φαγητό. Θα έλκονται και θα τρέφονται ευτυχώς από τα απόβλητα τροφίμων που αφήνουμε πίσω μας. Η σωστή απόρριψη των υπολειμμάτων τροφίμων είναι σημαντική, καθώς θα κάνει το σπίτι σας λιγότερο ευνοϊκό για αυτά λόγω της έλλειψης πηγών τροφής. Πάντα να κάνετε καλή διαχείριση απορριμμάτων για να διατηρείτε τον αγωγό απορριμμάτων και τους κάδους στο σπίτι σας χωρίς ποντίκια, καθώς αυτές είναι οι δημοφιλείς τοποθεσίες όπου τα ποντίκια αναζητούν τροφή.

6. Απαλλαγείτε από πιθανές θέσεις φωλιάς για ποντίκια

Ένα σπιτικό ποντίκι φωλιάζει σε προστατευμένες τοποθεσίες και κατασκευάζει τις φωλιές του χρησιμοποιώντας τεμαχισμένο χαρτί και άλλα ινώδη υλικά. Αν θυμάστε σκηνές από κινούμενα σχέδια, το «σπίτι» ενός ποντικιού είναι πάντα μια τρύπα ή ένα άνοιγμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος ενός ξύλινου τοίχου. Μια τρύπα για ποντίκια είναι ένα από τα μέρη όπου μπορούν να βρεθούν ποντίκια επειδή μπορούν να ροκανίσουν ξύλινους τοίχους για να φτιάξουν τις φωλιές τους μέσα στους κοίλους χώρους πίσω από τους τοίχους. Καθαρίζοντας όλα τα σκουπίδια και σφραγίζοντας όλες τις τρύπες ή τις ρωγμές γύρω από το σπίτι σας, μπορείτε να αποτρέψετε την κοινή χρήση του σπιτιού σας με αυτά τα ύπουλα πλάσματα.

7. Χρησιμοποιήστε παγίδες

Εάν το σπίτι σας έχει ήδη μολυνθεί από ποντίκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγίδες για να τα αφαιρέσετε από το σπίτι σας. Μερικές από τις παγίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν κουμπωτές παγίδες, παγίδες κόλλας, κλουβιά και παγίδες ηλεκτροπληξίας. Η τοποθέτηση παγίδων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των παγίδων. Οι παγίδες πρέπει να τοποθετούνται πίσω από αντικείμενα, σε σκοτεινές γωνίες και σε άκρες κοντά σε τοίχους, επειδή τα ποντίκια τείνουν να κινούνται αγγίζοντας τον τοίχο. Επιπλέον, μπορούν να τοποθετηθούν ελκυστικά για να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας των παγίδων σας.

Για να κρατήσουμε τα ποντίκια μακριά μας, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να προσέχουμε το περιβάλλον.

Η έγκαιρη ανίχνευση των δραστηριοτήτων διευκολύνει την πρόληψη της προσβολής και τη διαχείριση του πληθυσμού τους. Η κακή υγιεινή είναι πάντα η αιτία της προσβολής, επομένως εφαρμόζοντας καλές πρακτικές υγιεινής, θα μπορούμε να κρατάμε τα ποντίκια μακριά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.