15 ντεμοντέ συμβουλές κήπου από τους παππούδες μας

Old-Fashioned Gardening Tips from our Grandparents

Παρόλο που εκπαιδεύτηκα ως βιολόγος και είμαι πραγματικά λίγο σπασίκλας της επιστήμης, εξακολουθώ να πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να κρατήσουμε ζωντανούς τους παλιούς τρόπους και να τιμήσουμε τη σοφία των προηγούμενων γενεών (είτε πρόκειται για εφαρμογή είτε απλώς για την ιστορία από αυτό). Και σε αυτό το πνεύμα, έχω συγκεντρώσει μια λίστα με συμβουλές και κόλπα για τον κήπο που οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι προπαππούδες μας μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει στους δικούς τους κήπους. Τώρα, μερικές από αυτές τις παλιομοδίτιστες συμβουλές και κόλπα βασίζονται μόνο σε ανέκδοτα, παρατήρηση και λαογραφία, ενώ ορισμένες συμβουλές στη συνέχεια υποστηρίζονται από την επιστήμη. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να σας φανούν ενδιαφέροντα ή χρήσιμα κατά κάποιο τρόπο.

Παλιομοδίτικες συμβουλές κηπουρικής από τους παππούδες μας

1. Φυτέψτε τους φίλους μαζί

Αυτό αρχαίο σύστημα Ο συνδυασμός φυτών στον κήπο επιστρέφει από το οργανικό κίνημα της δεκαετίας του 1970. Εν μέρει επιστήμη και εν μέρει λαογραφία, φύτευση συντροφιάς είναι η τέχνη και η επιστήμη του ζευγαρώματος συμβατών φυτών (ή φίλους) μαζί για να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιεινό, πιο παραγωγικό λαχανόκηπο. Η προσέλκυση επικονιαστών και ωφέλιμων εντόμων, καθώς και η απώθηση των παρασίτων είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η φύτευση συντροφιάς μπορεί να ωφελήσει έναν κήπο. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα φύτευσης συντροφιάς είναι το Μέθοδος Three Sisters φύτευσης καλαμποκιού, φασολιών και κολοκύθας που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς της Αμερικής.

Και μερικές φορές, ο στόχος της φύτευσης συντρόφου είναι να γνωρίζουμε ποια φυτά δεν πρέπει να φυτέψουμε κοντά το ένα στο άλλο (τα μη συμβατά φυτά αναφέρονται συχνά ως εχθροί). Αυτό συμβαίνει με τις μαύρες καρυδιές που δημιουργούν μια ουσία που ονομάζεται juglone που διαρρέει στο έδαφος και μπορεί να σκοτώσει ορισμένα φυτά.

Εάν βρίσκετε ενδιαφέρουσα την ιδέα της φύτευσης συντρόφου, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σε βάθος αυτό το άρθρο από το περιοδικό Grit και στο αυτό το γράφημα από το The Old Farmer’s Almanac.

2. Χρησιμοποιήστε καλαμποκάλευρο για να σπείρετε μικροσκοπικούς σπόρους

Σπέρνετε μικροσκοπικούς σπόρους αναμειγνύοντας τους σπόρους με ίση ποσότητα καλαμποκάλευρου. Αυτό επιτρέπει στους σπόρους να κατανέμονται πιο ομοιόμορφα και η τοποθέτηση των σπόρων στο έδαφος να είναι πιο ορατή στο ανοιχτόχρωμο φόντο του καλαμποκάλευρου.

3. Σώστε τα νύχια σας με σαπούνι

Δυσκολεύεστε να καθαρίσετε τη βρωμιά και τους πράσινους λεκέδες από τα νύχια σας μετά από μια μέρα στον κήπο; Μια εύκολη λύση για αυτό είναι να ξύσετε τα νύχια σας πάνω από μια ράβδο σαπουνιού πριν από την κηπουρική και θα παραμείνουν καθαρά και χωρίς λεκέδες.

4. Χρησιμοποιήστε την πράσινη κοπριά για έναν πλούσιο κήπο

Παρά το όνομα, η πράσινη κοπριά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τα κακά. Είναι η πανάρχαια πρακτική της σποράς καλλιεργειών που αργότερα θα αναποδογυριστούν και θα ενσωματωθούν στο έδαφος. Η πράσινη λίπανση προσθέτει θρεπτικά συστατικά και βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την ενσωμάτωση πράσινης κοπριάς στον κήπο σας εδώ.

5. Περιποιηθείτε το ‘Em Mean για καλύτερες ντομάτες

Πίσω στα πρώτα χρόνια της κηπουρικής μου, ένας μεγαλύτερος κηπουρός μου είπε κάποτε ότι έπρεπε να φέρω τα φυτά της ντομάτας μου λίγο άσχημα. Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι ότι για να έχετε δυνατά φυτά ντομάτας και άφθονο καρπό, πρέπει να αποφύγετε να τα χαϊδεύετε.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να πνίξει τις ρίζες του φυτού και επίσης να οδηγήσει σε ένα ανεπαρκώς ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα. Αφήνοντας το χώμα να στεγνώσει λίγο ανάμεσα στα ποτίσματα ενθαρρύνει το φυτό να απλώσει το χέρι και να αναπτύξει βαθιές ρίζες, δημιουργώντας ένα πιο δυνατό και υγιές φυτό. Ποτίστε λοιπόν τις ντομάτες σας λιγότερο συχνά (2-3 φορές την εβδομάδα) αλλά πιο βαθιά ώστε το νερό να εισχωρήσει στο χώμα.

Και όταν πρόκειται για λίπασμα, είναι πιθανό να προσθέσετε πάρα πολλά καλά πράγματα στον κήπο σας. Η υπερβολική λίπανση και η προσθήκη πολύ αζώτου θα κάνει τα φυτά της ντομάτας σας να αποκτήσουν μεγάλο όμορφο φύλλωμα, αλλά πολύ λίγους καρπούς. Μπορείτε να προσδιορίσετε τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών του εδάφους σας χρησιμοποιώντας α κιτ δοκιμών στο σπίτι ή αποστολή δείγματος εδάφους στην τοπική επέκταση της κομητείας σας για δοκιμή.

6. Χρησιμοποιήστε πιάτα πίτας για τα πουλιά

Κρεμάστε μερικά φορμάκια για πίτα από αλουμίνιο από ένα φράχτη ή πέργκολα στον κήπο ή από ένα κλαδί στο οπωροφόρο δέντρο σας. Η αναλαμπή του ανακλώμενου φωτός και οι ήχοι που κάνουν χτυπώντας μαζί βοηθούν να αποτρέψουν τα πουλιά και άλλα πλάσματα από το να γλεντήσουν στον κήπο σας.

7. Δώστε στους Slugs ένα Brew

Τοποθετήστε ένα ρηχό τηγάνι με μπύρα στον κήπο για να βοηθήσετε να παγιδεύσετε γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Προφανώς, οι γυμνοσάλιαγκες έλκονται από την μπύρα (ποιος ήξερε;!), και θα σέρνονται στο τηγάνι και θα πνιγούν (υπάρχουν χειρότεροι τρόποι να πας!) Αυτό μπορεί να μην λύσει 100% το πρόβλημα με τους γυμνοσάλιαγκες, αλλά θα παγιδέψεις τουλάχιστον μερικούς με αυτόν τον τρόπο.

8. Θάψτε τα υπολείμματα της κουζίνας σας

Η κομποστοποίηση επί τόπου, που ονομάζεται επίσης κομποστοποίηση τάφρων, ήταν πιο συνηθισμένη στις προηγούμενες γενιές από ό,τι ήταν ένας παραδοσιακός σωρός κομποστοποίησης. Η βασική ιδέα είναι να σκάψετε τρύπες ή ρηχές τάφρους στον κήπο σας και να τις γεμίσετε με τα πράγματα που κανονικά θα προσθέτατε σε ένα σωρό κομποστοποίησης. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα καλή μέθοδος εάν δεν έχετε χώρο για ένα σωρό κομπόστ ή εάν οι τοπικοί νόμοι το απαγορεύουν. Για να κάνετε κομποστοποίηση στη θέση του, απλά σκάψτε μια ρηχή τάφρο ανάμεσα στις φυτεύσεις κήπου και γεμίστε με υπολείμματα κουζίνας όπως τσόφλια αυγών, κατακάθι καφέ και φλούδες. Σκεπάστε με χώμα και τέλος. Όταν είστε έτοιμοι να προσθέσετε περισσότερα, απλά σκάψτε μια νέα τάφρο. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στο αυτή η ανάρτηση από το Morning Chores.

9. Φυτέψτε λουλούδια για τα έντομα

Οι επικονιαστές δεν είναι τα μόνα σημαντικά έντομα στον κήπο. Φυτέψτε λουλούδια και βότανα που προσελκύουν άλλα ωφέλιμα έντομα όπως πασχαλίτσες, μαντίλες και παρασιτικές σφήκες. Μάθετε περισσότερα στο αυτό το άρθρο από το Penn State Extension και στο αυτό της Fine Gardening.

10. Διαλέξτε τα σφάλματα

Μην ξεχνάτε τη χρήση μηχανικών μέσων ελέγχου παρασίτων. Για να απαλλάξετε τον κήπο σας από παράσιτα όπως ο JaΣκαθάρια και κερατοσκώληκες, διαλέξτε τα με το χέρι από τα φυτά σας και ρίξτε τα σε έναν κουβά με σαπουνόνερο για να τα πνίξετε.

11. Deadhead Your Flowers

Οι γιαγιάδες μας πάντα θυμόντουσαν να σκοτώνουν τα λουλούδια της για να τα κρατούν όμορφα όλο το καλοκαίρι. Απλώς αφιερώνοντας λίγα λεπτά για να αφαιρέσετε τα νεκρά ή ξεθωριασμένα λουλούδια θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία και την εμφάνιση των φυτών και να ενθαρρύνετε το σχηματισμό νέων ανθοφοριών.

12. Φροντίστε καλά τα εργαλεία σας

Οι παππούδες μας ήξεραν την αξία ενός δολαρίου και φρόντιζαν πολύ τα πράγματά τους, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων κήπου τους. Βοηθήστε να διατηρήσετε τα εργαλεία σας καθαρά και απαλλαγμένα από σκουριές αποθηκεύοντάς τα σε έναν κουβά με άμμο ανακατεμένο με λίγο ορυκτέλαιο

13. Χρησιμοποιήστε Παλιό Καλσόν

Upcycle παλιό καλσόν (τώρα υπάρχει μια παλιομοδίτικη λέξη που δεν έχω χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό) χρησιμοποιώντας τα στον κήπο. Απαλές και ελαστικές, οι λωρίδες κομμένες από καλσόν λειτουργούν εξαιρετικά για να δένουν τις ντομάτες. Είναι επίσης χρήσιμα για αποθήκευση κρεμμυδιών αφού συγκομιστούν και θεραπευτούν.

14. Σώστε τα μαλλιά από τη βούρτσα μαλλιών σας

Τώρα δεν ξέρω αν αυτό εμπίπτει στην κατηγορία της επιστήμης ή της λαογραφίας, αλλά μια παλιά συμβουλή στον κήπο για να κρατάτε τα κουνέλια έξω από τον κήπο είναι να σκορπίσετε μερικές τρίχες από τη βούρτσα μαλλιών σας στον κήπο. Και ακόμα κι αν δεν αποθαρρύνει τα κουνέλια, κάνει ωραίο υλικό φωλιάς για τα πουλιά.

15. Φυτέψτε από τα ζώδια και τις φάσεις της Σελήνης

Τώρα, αυτό σίγουρα εμπίπτει στην κατηγορία της λαογραφίας, αλλά πολλοί από τους προπάππους μας ορκίστηκαν χρησιμοποιώντας τα ζώδια και τις φάσεις της σελήνης για να καθοδηγήσουν τη φύτευσή τους (και επίσης τη συντήρηση των τροφίμων – όπως το να φτιάχνουν λάχανο τουρσί). Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι όπου ζω εδώ στα νότια Απαλάχια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα, θα σας παραπέμψω στους παρακάτω συνδέσμους:

Το τυφλό γουρούνι και το βελανίδι – Φύτευση από τα ζώδια, WV Πολιτισμόςκαι Περιοδικό Appalachian

Για βιβλία σχετικά με το θέμα, το προτείνω άναψε βιβλίο ή αυτό βιβλίο τσέπηςτόσο από το Foxfire οργάνωση που βρίσκεται εδώ στη νότια Απαλαχία.


Εάν έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές τις συμβουλές από την ημέρα της γιαγιάς και του παππού, ενημερώστε με στα σχόλια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ελπίζω να βρήκατε αυτή τη λίστα ενδιαφέρουσα!

Οι σπιτικές μου ρίζες

*Αυτή η ανάρτηση μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι θα κερδίσω προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, εάν κάνετε κλικ και κάνετε μια αγορά.*

Παλιομοδίτικες συμβουλές κηπουρικής από τους παππούδες μας

Leave a Reply

Your email address will not be published.