Συμβουλές και κόλπα για την εξοικονόμηση σπόρων ντομάτας

Συμβουλές και κόλπα για την εξοικονόμηση σπόρων ντομάτας

Η εξοικονόμηση σπόρων ντομάτας είναι μια δημοφιλής παράδοση στους περισσότερους κηπουρούς. Παίρνουν τα πιο παραγωγικά φυτά τους και τις αγαπημένες τους ποικιλίες και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συγκομιδή των σπόρων για την επόμενη χρονιά.

Hybrid εναντίον Heirloom και γιατί έχει σημασία: Τα υβριδικά φυτά είναι ένας συνδυασμός δύο διαφορετικών συνόλων γενετικού υλικού. Εάν ένα υβρίδιο προσπαθήσει να ζευγαρώσει με άλλο φυτό, ακόμη και με άλλο φυτό του ίδιου υβριδικού τύπου, μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει καθόλου καρπό και συνήθως δεν θα δείξει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των μητρικών φυτών. Για παράδειγμα, εάν ένα φυτό τομάτας με μεγάλους καρπούς, ανθεκτικό στις ασθένειες επιτρεπόταν να ζευγαρώσει με ένα άλλο παρόμοιο φυτό, οι απόγονοι μπορεί να είχαν μικρούς καρπούς και να μην είχαν αντοχή στις ασθένειες – τα οφέλη από τη δημιουργία του υβριδίου, αρχικά, θα είχαν εξαφανιστεί κατά την παραγωγή η επόμενη γενιά.

Οι ποικιλίες κειμηλίων έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και έχουν σταθεροποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Θα παράγουν καρπούς αληθινούς, όπως εκείνου του φυτού από το οποίο προήλθε. Επαναλαμβανόμενη ποικιλία και ποιότητα μπορεί να αναμένεται, αρκεί να αποφύγετε οποιαδήποτε διασταυρούμενη επικονίαση. Μάθε περισσότερα για Υβριδικά εναντίον φυτών κειμηλίων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποθηκεύσετε τους σπόρους ντομάτας των κειμηλίων σας, αλλά εδώ είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές.

Μέθοδος ζύμωσης:

 1. Επιλέξτε ένα όμορφο, υγιεινό φρούτο που είναι ελαφρώς υπερώριμο.
 2. Ανοίξτε τη φέτα.
 3. Πιέστε απαλά τους σπόρους σε ένα φλιτζάνι.
 4. Προσθέστε λίγη ποσότητα νερού, αρκεί να καλύψει τους σπόρους.
 5. Καλύψτε το φλιτζάνι με μια πετσέτα κουζίνας και φροντίστε να μην στεγνώσουν. Αφήστε να ζυμωθεί για 3-7 ημέρες. (Η μούχλα θα αρχίσει να αναπτύσσεται, αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο.)
 6. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στεγνώσει τελείως σε χαρτί κουζίνας.
 7. Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος όπως π.χ αεροστεγής τσάντα ή θησαυροφυλάκιο σπόρων.

Μέθοδος μη ζύμωσης:

 1. Επιλέξτε ένα όμορφο, υγιεινό φρούτο που είναι ελαφρώς υπερώριμο.
 2. Ανοίξτε τη φέτα.
 3. Πιέστε απαλά τους σπόρους σε μια χαρτοπετσέτα.
 4. Αφήστε να στεγνώσει τελείως για περίπου 1 εβδομάδα.
 5. Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος όπως π.χ αεροστεγής τσάντα ή θησαυροφυλάκιο σπόρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.