Πώς να προσαρμόσετε το κόστος διαμόρφωσης τοπίου στα όνειρα τοπίου

poolside dining patio and grill station
πύλη κήπου από κοκκινόξυλο και πέτρα
©Morgan Howarth Photography

Άρα τα μεγάλα σχέδιά σας για την οικοδόμηση του τοπίου της πίσω αυλής των ονείρων σας προσκρούουν σε έναν πέτρινο τοίχο της πραγματικότητας; Μην ανησυχείς. Αυτό συμβαίνει σχεδόν όλη την ώρα με όλα σχεδόν τα έργα εξωραϊσμού και συνήθως προκαλείται από έναν από τους πολλούς περιοριστικούς παράγοντες.

Το κόστος εξωραϊσμού είναι ο συνηθισμένος ύποπτος, αλλά όχι πάντα. Το να ταιριάξετε το μέγεθος των ονείρων σας για το τοπίο με το μέγεθος του προϋπολογισμού σας είναι πάντα μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες συνθήκες που ενδέχεται να επηρεάσουν το συνολικό κόστος του εξωραϊσμού, να ορίσουν τη θέση των βασικών χαρακτηριστικών, όπως μια πισίνα ή να επιβάλουν περιορισμούς στο συνολικό μέγεθος του έργου σας Οι πιο συνηθισμένες προϋποθέσεις είναι:

 • Τοπογραφία – απότομες πλαγιές, αποστράγγιση εδάφους, σταθερότητα του εδάφους – όλα παρουσιάζουν διαφορετικές φυσικές/δομικές προκλήσεις που μπορεί να επηρεάσουν το κόστος του εξωραϊσμού και πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν μπορέσετε να εστιάσετε στο αισθητικό μέρος των ονείρων σας για το τοπίο
 • Μέγεθος παρτίδας – οι περισσότερες δικαιοδοσίες περιορίζουν την «οικοδομήσιμη» περιοχή σε ένα μεμονωμένο οικόπεδο αφού ληφθεί υπόψη το αποτύπωμα του σπιτιού σας
 • Φυσικά εμπόδια – τοποθεσία του σπιτιού σε σχέση με τα όρια ιδιοκτησίας, τα σηπτικά πεδία, τις θαμμένες εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τις περιοχές διατήρησης – η διάταξη του τοπίου σας μπορεί να επηρεαστεί από οποιοδήποτε από αυτά
 • Περιοχές Προστασίας Πόρων (RPAs) – Οι υγρότοποι ή οι δασικές περιοχές που γειτνιάζουν με ένα ακίνητο μπορεί να οριστούν από τον νομό σας ως περιοχές προστασίας λεκάνης απορροής. Ένα προτεινόμενο έργο εξωραϊσμού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι εγκαταστάσεις στο ακίνητο μπορούν να επηρεάσουν την αποχέτευση και να διαρρεύσουν σε περιοχές προστασίας των πόρων. Ειδικά οι πισίνες μπορούν να υπόκεινται σε ρύθμιση. Η απόκτηση άδειας μπορεί να συνεπάγεται πρόσθετο χρόνο και προκαταβολικά έξοδα για την πρόσληψη πολιτικού μηχανικού ή μηχανικού περιβάλλοντος για να επανεξετάσει τα σχέδιά σας και να ικανοποιήσει άλλες απαιτήσεις.

Πάντα υπάρχει δρόμος μπροστά. Μπορεί να μην είναι ακριβώς ο τρόπος που σκεφτόσασταν στην αρχή, αλλά υπάρχει πάντα μια εναλλακτική διαδρομή για να φτάσετε κοντά στο ίδιο μέρος. Εδώ ένας αρχιτέκτονας τοπίου μπορεί να είναι ένας ανεκτίμητος πόρος και σύμβουλος, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα καθοδηγώντας σας σε αυτές τις πολυπλοκότητες.

Διαχείριση του κόστους διαμόρφωσης τοπίου: Τι να κάνετε όταν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα

Μόλις μιλήσετε με έναν αρχιτέκτονα τοπίου, θα πρέπει να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται και μια ρεαλιστική τιμή στη λίστα επιθυμιών σας. Σε εκείνο το σημείο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανακαλύψουν ότι πρέπει να επανεξετάσουν τον προϋπολογισμό τους ή να ξανασκεφτούν το εύρος του σχεδίου τοπίου τους.

Δεδομένου ότι είναι συνήθως το κόστος του εξωραϊσμού που βάζει όρια στις επιθυμίες μας, ας το δούμε πρώτα αυτό. Υπάρχουν δύο πιθανές προσεγγίσεις ανάλογα με τον τύπο του περιορισμού που σας εμποδίζει:

 1. Δημιουργώ ένα Κύριο σχέδιο να υλοποιηθεί σε φάσεις κατανέμοντας έτσι το κόστος σε αρκετά χρόνια,
 2. Πάρτε το επιλεκτικό σχέδιο πλησιάζω. Αυξήστε τη λίστα επιθυμιών σας επιλέγοντας ένα ή δύο «must have» που πραγματικά θέλετε και, στη συνέχεια, δημιουργήστε το σχέδιό σας γύρω από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά. Επιλεκτικά προσθέστε ξανά άλλες λειτουργίες που θα λειτουργούν μαζί με αυτά τα κεντρικά στοιχεία μέχρι το σημείο που επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας ή άλλοι περιορισμοί, όπως το μέγεθος της παρτίδας.
Αίθριο τραπεζαρίας δίπλα στην πισίνα και ψησταριά
©Judy Davis, Αρχιτεκτονικός Φωτογράφος

Η Προσέγγιση Επιλεκτικού Σχεδίου

Πριν αποφασίσετε ποια «χαρακτηριστικά» θέλετε, αφιερώστε χρόνο για να αποσυσκευάσετε τη λίστα επιθυμιών σας. Σκεφτείτε πραγματικά και συζητήστε γιατί θέλετε αυτά τα πράγματα — πώς πιστεύετε ότι η κατοχή τους θα βελτιώσει τη ζωή στο σπίτι σας σε καθημερινή βάση και την αξία/ελκυστικότητα της ιδιοκτησίας σας με την πάροδο του χρόνου. Δώστε προτεραιότητα.

Εάν η οικοδομήσιμη περιοχή σας είναι περιορισμένη λόγω του μεγέθους της παρτίδας ή άλλων περιορισμών κωδικού κομητείας, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι απλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο ακίνητό σας για να χωρέσει άνετα όλα τα χαρακτηριστικά που θέλετε. Ένας περιορισμένος προϋπολογισμός θα σας έφερνε σε παρόμοια θέση. Και στις δύο περιπτώσεις, η λήψη μιας επιλεκτικής προσέγγισης μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσετε εκεί, αλλά μπορείτε πραγματικά να επιτύχετε ένα πολύ καλύτερο έργο όταν εξετάσετε προσεκτικά και ιεραρχήσετε τα βασικά στοιχεία του έργου σας. Επενδύστε μόνο σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν πραγματικά σημασία για εσάς. Μην διαθέτετε δολάρια προϋπολογισμού σε έξτρα που δεν βλέπετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί και να απολαμβάνει τακτικά.

Η Προσέγγιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου σταδιακής

Εάν ο προϋπολογισμός είναι ο μόνος περιορισμός, κατανοήστε ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα. Η λήψη μιας σταδιακής προσέγγισης σε ένα κύριο σχέδιο εξωραϊσμού μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να διαιρέσετε την εγκατάσταση και το κόστος του έργου σε διαχειρίσιμα αγροτεμάχια. Δώστε προτεραιότητα σε αυτά που θέλετε να συμπεριλάβετε στο τοπίο και, στη συνέχεια, αφήστε τον αρχιτέκτονα τοπίου σας να σας βοηθήσει να βρείτε ένα χρονοδιάγραμμα που να διευκρινίζει πού πρέπει να βρίσκονται τα διάφορα στοιχεία στον ιστότοπο και τη σειρά με την οποία πρέπει να εγκατασταθούν.

Συνήθως, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με τα μεγάλα αντικείμενα – αυτά τα χαρακτηριστικά που θέλετε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αμέσως. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει πισίνα, ξεκινήστε με αυτό. Είτε προχωρήσετε με την πισίνα τώρα είτε αργότερα, θέλετε το κύριο σχέδιο σας να προσδιορίζει πού θα βρίσκεται στο ακίνητο, ώστε να μην χρειαστεί να αναιρέσετε ή να καταστρέψετε προηγουμένως εγκατεστημένες εργασίες εάν επιστρέψετε για να κάνετε την πισίνα σε μεταγενέστερο σημείο.

Στην πρώτη φάση του γενικού σχεδίου η εταιρεία κατασκευής τοπίου σας θα έκανε τη διαβάθμιση, το σύστημα αποστράγγισης και τη διαμόρφωση του σκληρού τοπίου. Στη δεύτερη φάση, θα έσκαβαν τα παρτέρια φύτευσης και θα εγκαθιστούσαν θάμνους και μεγάλα δέντρα. Η τρίτη φάση είναι όπου φυτεύουν παρτέρια, καλύμματα εδάφους και πολυετή φυτά και φροντίζουν για τις μικρότερες λεπτομέρειες. Η σταδιακή προσέγγιση δεν σημαίνει ότι θα κολλήσετε να ζείτε σε ένα εργοτάξιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στις φάσεις, το ακίνητό σας δεν θα μοιάζει με εργοτάξιο. Θα φαίνεται ημιτελές, σαν να υπάρχουν κι άλλα – που θα υπάρξουν.

Κατανόηση των εκτιμήσεων κόστους εξωραϊσμού

Μπορεί να προκαλέσει λίγο σοκ όταν ένας ιδιοκτήτης σπιτιού ανακαλύπτει τι πραγματικά κοστίζουν τα πράγματα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν προσπαθείτε να αξιολογήσετε εκτιμήσεις κόστους εξωραϊσμού από διάφορες εταιρείες, επειδή ενδέχεται να σας παρουσιαστούν πολύ διαφορετικές τιμές για αυτό που φαίνεται να είναι το ίδιο έργο.

αίθριο με τζάκι στην πίσω αυλή
©Judy Davis, Αρχιτεκτονικός Φωτογράφος

Εάν προσπαθείτε να αξιολογήσετε την τιμολόγηση από περισσότερες από μία εταιρείες, αυτές οι σκέψεις θα πρέπει να οδηγήσουν τη συζήτηση:

 • Ποιο είναι το ποιοτικό επίπεδο των υλικών φινιρίσματος;
 • Ποιο είναι το επίπεδο λεπτομέρειας των κατασκευαστικών προδιαγραφών;
 • Σε ποια ποιότητα και μέγεθος φυτικών υλικών βασίζεται η εκτίμησή σας;
 • Η προετοιμασία του χώρου περιλαμβάνει ένα προσαρμοσμένο σχέδιο αποχέτευσης;
 • Υπάρχουν μέρη όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά υλικά (π.χ. πλακόστρωτα έναντι μπλε πέτρας) για να περιορίσουν το κόστος χωρίς να διακυβεύεται η αισθητική

Μια καλά εδραιωμένη εταιρεία τείνει να παρέχει μια πιο ακριβή και ολοκληρωμένη εκτίμηση. Αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται από εσάς να κάνετε ερωτήσεις για όλα αυτά τα πράγματα, ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα δικα σου Η ιδέα του τι θα λάβετε είναι ακριβώς αυτό που ο σχεδιαστής τοπίου σας έχει σχεδιάσει για εσάς. Μην υποθέτεις. Παρακαλώ. Θέλετε να γνωρίζετε ότι η εκτίμηση που εξετάζετε δεν παραλείπει σημαντικά βήματα, όπως η ταξινόμηση, η αποστράγγιση, η προετοιμασία του εδάφους και τα υλικά υψηλής ποιότητας που διασφαλίζουν την επιτυχία και τη μακροζωία του εξωραϊσμού σας.

Η συνεργασία με έναν δημιουργικό, έμπειρο αρχιτέκτονα τοπίου είναι απαραίτητη για την απόκτηση μιας ρεαλιστικής ιδέας του κόστους διαμόρφωσης τοπίου, τον προσδιορισμό των συνθηκών του χώρου και την εξερεύνηση των διαθέσιμων επιλογών. Οι αρχικές συναντήσεις με τον αρχιτέκτονα τοπίου σας έχουν σκοπό να είναι διερευνητικές. Ήρθε η ώρα να ονειρευτείτε και να απαριθμήσετε όλα όσα θέλετε, ώστε ο αρχιτέκτονάς σας να κατανοήσει πλήρως τι είναι σημαντικό για εσάς. Στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, θα είστε έτοιμοι να περιορίσετε τις ιδέες σας στα βασικά και να μεταφέρετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα «πρέπει να έχετε» σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο που εκπληρώνει μια εκδοχή του ονείρου σας που μπορεί να είναι καλύτερη από την αρχική!

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα έργο σχεδιασμού τοπίου, το eBook μας: Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σαςείναι γεμάτο με πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

ειδικός-οδηγός-σχεδιασμός-τοπίου-σχεδίασης-των-ονείρων-σας

Leave a Reply

Your email address will not be published.