Πώς να μεταμορφώσετε το βαρετό τοπίο της μπροστινής αυλής σας

front-yard-landscaping-large-lot
μπροστινή αυλή-εξωραϊσμός-δρόμος-είσοδος
Μεγάλα δέντρα, στρατηγικά τοποθετημένα κατά μήκος της προσέγγισης αυτού του σπιτιού, πλαισιώνουν μια μακρινή θέα της εξώπορτας. ΦΩΤΟ: ©Judy Davis

Η διαβούλευση με έναν έμπειρο αρχιτέκτονα τοπίου μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την ιδιοκτησία σας και να προσδιορίσετε ποια φυτά, δέντρα και άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε το βαρετό τοπίο της μπροστινής αυλής σας στο τοπίο των ονείρων σας. Ένας επαγγελματίας μπορεί επίσης να κάνει συστάσεις για βελτιώσεις όπως η μετεγκατάσταση, η αφαίρεση ή η προσθήκη φυτών και δέντρων, καθώς και τροποποιήσεις σε σκληρά τοπία όπως το διάδρομο και το μπροστινό διάδρομο.

Οι δυνατότητες εξωραϊσμού είναι τόσο μοναδικές όσο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού και όλοι θέλουμε η αυλή γύρω από το σπίτι μας να εκφράζει κάτι ξεχωριστό – και ίσως ακόμη και να προκαλέσει λίγο θαυμασμό από τους γείτονες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι απογοητευτικό για τον ιδιοκτήτη ενός νεόδμητου σπιτιού μόλις συνειδητοποιήσει την απίστευτη εντύπωση που φέρνουν στην μπροστινή αυλή αυτά τα φυτά και τα σκληρά τοπία «κατασκευαστικού επιπέδου».

Αυτά τα τοπία με “θέση κράτησης θέσης” εξυπηρετούν έναν σκοπό – έχουν σκοπό να κάνουν το σπίτι να εμφανιστεί καλά και να δημιουργήσουν βασική ελκυστικότητα – αλλά οι οικοδόμοι συχνά δεν έχουν τη γνώση και τις δεξιότητες για να δημιουργήσουν ένα πραγματικά λαχταριστό τοπίο.

Σχεδιάστε κάποια προσωπικότητα στο τοπίο της μπροστινής αυλής σας

Κάθε απίστευτο τοπίο ξεκινά με ένα υπέροχο σχέδιο. Το λεγόμενο τοπίο οικοδόμησης είναι περιορισμένο σε εύρος και συχνά στερείται οπτικής γωνίας «μεγάλης εικόνας». Τείνει προς σχέδια κοπής μπισκότων που μειώνουν το κόστος και απευθύνονται σε πολλά γούστα με βάση την έρευνα μάρκετινγκ.

Στην αρχή, αυτός ο τύπος βασικού εξωραϊσμού που γεμίζει το κενό συνήθως λειτουργεί για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιού επειδή, αντί να ανησυχούν για την αυλή, έχουν επικεντρωθεί σε αυτό που υπάρχει μέσα στο σπίτι. Όμως, τα τοπία που χτίζονται με φυτά ταχέως αναπτυσσόμενα, φθηνά δεν είναι φτιαγμένα για μακροζωία. Και ενώ αρχικά είναι χαμηλότερα σε κόστος, αυτά τα εργοστάσια ενδέχεται να απαιτούν πρόσθετη συντήρηση για να διατηρηθούν υπό έλεγχο, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πρόσθετο κόστος αργότερα.

Ένα καλά σχεδιασμένο τοπίο θα χρησιμοποιεί μια επιλογή φυτών που ταιριάζουν στις συνθήκες της τοποθεσίας. Θα περιλαμβάνει μια ποικιλία υψών και σχημάτων, κατάλληλη απόσταση μεταξύ των φυτών και στρώματα που δημιουργούν βάθος σε όλο το τοπίο. Το σχεδιασμένο τοπίο θα παρουσιάσει ένα «κλιμακωτό» ή πολυεπίπεδο αποτέλεσμα με αειθαλή, θάμνους, πολυετή φυτά και καλύμματα εδάφους που χρησιμοποιούν τη στρατηγική τοποθέτηση των φυτών για να προσφέρουν μια αίσθηση βάθους και διαύγειας, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία υφών και χρωμάτων στο συνολική σύνθεση.

μπροστινή αυλή-εξωραϊσμός-μεγάλο-οικόπεδο
Στρώματα χαμηλού, μεσαίου ύψους και ψηλών χαρακτηριστικών τοπίου φέρνουν βάθος και ποικιλία σε αυτήν την μπροστινή αυλή. ΦΩΤΟ: ©Judy Davis

Επιπλέον, η προετοιμασία του εδάφους είναι απαραίτητη. Ένας οικοδόμος συνήθως απλώς εγκαθιστά φυτά με κάλυμμα από ροκανίδια, ενώ ένας επαγγελματίας διαμορφωτής τοπίου θα αναμειγνύει τροποποιήσεις στο έδαφος για να δώσει στα φυτά μια καλή βάση θρεπτικών συστατικών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η επιτυχής διαμόρφωση του τοπίου απαιτεί άροση, προσθήκη εδάφους και κομπόστ και στέμμα των κρεβατιών (πιο ψηλά στο κέντρο παρά στις άκρες) για να διασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση, καθώς και επαρκής άρδευση.

Τοποθέτηση δέντρων στο τοπίο

Μεγάλα δέντρα που έχουν φυτευτεί στην μπροστινή αυλή για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της κομητείας ή τους κανόνες HOA μπορεί τελικά να γίνουν πολύ μεγάλα και να εμποδίσουν τη θέα του σπιτιού, εάν δεν έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά. Οι ρίζες μεγάλων σκιερών δέντρων, όπως η βελανιδιά, η πλάτανη και ο σφένδαμος θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στο γκαζόν και σε άλλα γύρω φυτά. Αυτός ο τύπος δέντρου πρέπει να τοποθετείται όπου έχει άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί και να θεωρείται ως εστιακό σημείο στο συνολικό τοπίο.

Όταν φυτευτεί με πρόθεση και φροντίδα, ένα μεγάλο δέντρο μπορεί, με τον καιρό, να γίνει αριστούργημα – και η εύρεση της κατάλληλης θέσης για αυτό σε μια τυπική αυλή του προαστιακού μπορεί να είναι δύσκολη. Τις περισσότερες φορές, θα θέλετε να βάλετε ένα μεγάλο δέντρο όπου μπορείτε να το δείτε ολόκληρο. Είναι παρόμοιο με το να στέκεσαι πολύ κοντά σε ένα τεράστιο έργο τέχνης σε ένα μουσείο – πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω για να αποκτήσεις προοπτική.

Λεπτομέρεια Hardscapes και φωτισμός για μέγιστη ελκυστικότητα

Οι βαρετοί διάδρομοι πεζών και μονοπάτια μπορούν να μειώσουν την ελκυστικότητα ενός τοπίου. Ένας τυπικός τσιμεντένιος διάδρομος τυλίγεται από την πόρτα του γκαράζ και ακολουθεί το θεμέλιο του σπιτιού κατευθείαν στην μπροστινή πόρτα. Ένας τυπικός δρόμος μπορεί να είναι απλώς άσφαλτος με τσιμεντένια φούστα στο κράσπεδο.

μπροστινή αυλή εξωραϊσμός-μικρό οικόπεδο
Αυτός ο όμορφα καμπυλωτός μπροστινός διάδρομος εξαφανίζεται για λίγο στις φυτείες στα σύνορα πριν φτάσει στα μπροστινά σκαλιά. ©Morgan Howarth Photography

Τα στοιχεία Hardscape μπορούν είτε να υποστηρίξουν είτε να μειώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε στο τοπίο της μπροστινής αυλής σας.

Ένας ειδικά σχεδιασμένος μπροστινός διάδρομος συχνά περιστρέφεται μέσα από κρεβάτια κήπου και παρουσιάζει μια θέα του σπιτιού πριν φτάσει στην μπροστινή πόρτα. Μια αισθητική αναβάθμιση για ένα διάδρομο θα ήταν οι τσιμεντένιες πλακόστρωτες, και ένα σκαλοπάτι από αυτό θα ήταν πλάκα ή τραβερτίνη. Ομοίως, μπορείτε να ντύσετε έναν ασφαλτόδρομο αντικαθιστώντας το υλικό της επιφάνειας με επιστρώσεις για να εισάγετε σχέδια και χρώματα. Εάν θέλετε να περιορίσετε το κόστος αντικατάστασης ολόκληρης της επιφάνειας, θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα λιθόστρωτο περίγραμμα κατά μήκος των άκρων ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Τέλος, ο φωτισμός τοπίου δίνει την τελευταία πινελιά σε αυτό. Δημιουργεί ελκυστικότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες μια ασφαλή διαδρομή από το δρόμο μέχρι την μπροστινή πόρτα. Μια προσαρμοσμένη σχεδίαση φωτισμού θα χρησιμοποιεί ένα μείγμα από φώτα με κατεύθυνση προς τα κάτω για να φωτίζει το μονοπάτι ή το διάδρομο, φώτα που τοποθετούνται κάτω για να τονίζουν τα σκαλιά και απλίκες ή ένα μενταγιόν στην μπροστινή πόρτα. Η μπροστινή πόρτα θα είναι ελαφρώς πιο φωτεινή από το μονοπάτι για να αποφευχθεί ο υπερβολικός κορεσμός της μπροστινής αυλής με φως.

Ανακαλύψτε το ιδανικό μονοπάτι για την εξώπορτά σας

Συχνά το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε έναν επανασχεδιασμό του μπροστινού σας τοπίου είναι ο μπροστινός διάδρομος, επειδή θέλετε αυτό το στοιχείο hardscape να ενσωματωθεί λειτουργικά στο σχέδιο φύτευσης καθώς και στο συνολικό σχέδιο. Ένας εξειδικευμένος αρχιτέκτονας τοπίου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια υλικά θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και να καθορίσετε την ιδανική διαδρομή του διαδρόμου μέχρι την μπροστινή πόρτα.

Οι τοπιογράφοι εξετάζουν επίσης τους βαθμούς μιας ιδιοκτησίας για να καθορίσουν πού πρέπει να πάνε τα φυτά. Μερικές φορές ένα σπίτι βρίσκεται ψηλά αλλά κλίνει πολύ γρήγορα προς το δρόμο, έτσι οι τοπιογράφοι θα δημιουργήσουν επίπεδους χώρους που συνδέονται με σκαλοπάτια που οδηγούν στην μπροστινή πόρτα που μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πεζοδρόμια και τοίχους αντιστήριξης για να δημιουργήσουν έναν φιλικό προς τον χρήστη και οπτικά ελκυστικό χώρο.

πύλες εισόδου στο δρόμο και εξωραϊσμός των συνόρων
Οι ακανόνιστου σχήματος οικοδομικές πέτρες που χρησιμοποιούνται για την επιφάνεια του δρόμου επαναλαμβάνονται στους πυλώνες του χαμηλού τοίχου και της πύλης εισόδου

Ένα πιο φιλόδοξο έργο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αλλαγή του σημείου που αρχίζει ο δρόμος για τη διόρθωση ενός υλικοτεχνικού προβλήματος με τη μετάβαση από και προς το σπίτι. Για παράδειγμα, ο αρχιτέκτονάς σας μπορεί να προτείνει να μετακινήσετε την είσοδο του διαδρόμου από τη μια πλευρά του ακινήτου στην άλλη για να κόψετε έναν απότομο βαθμό. Ενώ λύνει αυτό το υλικοτεχνικό ζήτημα, προσφέρει κολακευτική θέα στο σπίτι στο δρόμο προς το γκαράζ.

Ένα σωστά σχεδιασμένο τοπίο μπροστινής αυλής πλαισιώνει τη θέα – όχι μόνο για τους επισκέπτες που πλησιάζουν το σπίτι ή τους περαστικούς, αλλά και για τους κατοίκους καθώς κοιτάζουν έξω από το παράθυρο. Τα καλύτερα σχέδια τοπίων μπροστινής αυλής εκφράζουν έναν οπτικό ρυθμό που τραβά την προσοχή σε σημεία ενδιαφέροντος που επικεντρώνονται όλα γύρω από το σπίτι, παρουσιάζοντάς το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα έργο σχεδιασμού τοπίου; Το ηλεκτρονικό μας βιβλίο: Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σαςείναι γεμάτο με πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

ειδικός-οδηγός-σχεδιασμός-τοπίου-σχεδίασης-των-ονείρων-σας

Leave a Reply

Your email address will not be published.