Προφίλ Killem Pest: Πώς να αναγνωρίσετε και να αφαιρέσετε αρουραίους και ποντίκια

remove rats and rodents
αφαιρέστε αρουραίους και τρωκτικά

Στη βιομηχανία ελέγχου παρασίτων, χρησιμοποιούμε τον όρο «τρωκτικό» ή «τρωκτικά» για να αναφερθούμε τόσο σε ποντίκια όσο και σε αρουραίους. Τα τρωκτικά γίνονται όλο και πιο ανησυχητικό στη Σιγκαπούρη λόγω του πολύ πυκνού πληθυσμού και επομένως της αφθονίας τροφής και καταφυγίου που μπορούν να βρουν.

Τα ΝΕΑ έχουν ακόμη συγκροτήσει ειδική ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του ελέγχου τρωκτικών στη Σιγκαπούρη. Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά στη βιολογία και τη συμπεριφορά των αρουραίων και των ποντικών.

Πώς να αναγνωρίσετε ποντίκια

Η Σιγκαπούρη έχει μόνο εννέα αυτοφυή είδη τρωκτικών, αλλά ζώα από άλλες περιοχές έχουν εισβάλει και αποτελούν μερικά σημαντικά παράσιτα.

Ένα από τα πιο κοινά είδη είναι ο οικιακός ποντικός.

Το μέσο ποντίκι ζυγίζει μισή ουγγιά και μπορεί να κυμαίνεται από 5,5 έως 7,5 ίντσες.

Έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων, που κυμαίνονται από λευκό έως καφέ έως γκρι. Λόγω του μεγέθους τους και των φυσικών αρπακτικών τους, έχουν έντονες αισθήσεις όσφρησης, όρασης και ακοής και είναι προσεκτικοί με τους ανθρώπους.

Παράδειγμα προσβολής ποντικών

Κάνουν επίσης εξαιρετικούς καλλιτέχνες διαφυγής, καθώς μπορούν να στριμώξουν τις τρύπες στους τοίχους, να γλιστρήσουν κάτω από τις πόρτες και ακόμη και να σκαρφαλώσουν στα ντουλάπια.

Μέρος αυτού που τα καθιστά δύσκολο παράσιτο στην αντιμετώπιση είναι η αναπαραγωγική τους ικανότητα: ένα θηλυκό ποντίκι μπορεί να έχει 5-10 γέννες κάθε χρόνο, παράγοντας 5-6 απογόνους κάθε φορά. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι ένα ζευγάρι ποντικών μπορεί να κάνει 25-60 παιδιά σε 12 μήνες.

Αν και μπορεί να φαίνονται μικρά και αφράτα, τα ποντίκια δεν είναι ευχάριστα μέσα στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας.

Τα περιττώματά τους περιέχουν τα βακτήρια που είναι απαραίτητα για τη μόλυνση της σαλμονέλας και μπορούν να τα μεταδώσουν στα τρόφιμα μέσω των ποδιών τους.

Ενώ η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από δημητριακά, τσιμπολογούν μια μεγάλη ποικιλία τροφών, καθιστώντας τα κοινά παράσιτα της κουζίνας. Συχνά ζώντας σε υπόγεια, σοφίτες και τοίχους, βγαίνουν κρυφά από τα κρησφύγετα τους όταν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού κοιμούνται και δεν δραστηριοποιούνται για να ψάξουν για φαγητό.

Πώς να αναγνωρίσετε τους αρουραίους

Οι αρουραίοι συχνά συγχέονται με τα ποντίκια, αλλά θεωρούνται πιο σοβαρή απειλή. Στη Σιγκαπούρη, οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρουραίων είναι ο αρουραίος της Νορβηγίας και ο αρουραίος της στέγης. Ο αρουραίος της Νορβηγίας ζυγίζει περίπου 1,1 κιλά και είναι συνήθως καφέ ή γκρι με λέπια ουρά και αυτιά. Ζουν σε υπόγεια λαγούμια για αναπαραγωγή και συχνά αναζητούν τις πηγές τροφής που μπορούν να βρεθούν σε σπίτια, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και εμπορικά κτίρια.

Το αντίστοιχο τους, το Roof Rat, είναι ελαφρώς μικρότερο στις 12 ουγγιές και τείνει να είναι μαύρο ή γκρι. Ζουν επίσης σε υπόγεια λαγούμια, αλλά είναι έμπειροι ορειβάτες και μπορούν να κεράσουν κοντά σε στέγες, δίνοντάς τους το όνομά τους. Και οι δύο αρουραίοι είναι μακρύτεροι από τα ποντίκια και είναι παραγωγικοί εκτροφείς, παράγοντας 32-84 απογόνους το χρόνο. Όπως τα ποντίκια, είναι ευκίνητα και μπορούν να τρέχουν, να πηδούν, να κρύβονται και να σκαρφαλώνουν σε μικρούς χώρους.

Παράδειγμα αρουραίου

Μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ ενός αρουραίου και ενός ποντικιού είναι η ζυγαριά που υπάρχει κατά μήκος των αυτιών και της ουράς των αρουραίων, καθώς και το μακρύτερο σώμα και το υψηλότερο βάρος. Οι αρουραίοι έχουν επίσης μεγάλα δόντια τα οποία χρησιμοποιούν για να δαγκώσουν. Τα δαγκώματα τους μεταδίδουν ασθένειες όπως πυρετό από δάγκωμα αρουραίου. Η σαλμονέλα από τα κόπρανα είναι επίσης μια απειλή και οι αρουραίοι μπορούν να φιλοξενήσουν ψύλλους, παρουσιάζοντας ένα άλλο πρόβλημα παρασίτων εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Σημάδια μόλυνσης από τρωκτικά και πρόληψη

Ένα από τα πρώτα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε είναι τα περιττώματα τρωκτικών. Αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγγίζετε, καθώς είναι γεμάτα βακτήρια και μπορούν να μεταδώσουν ιούς όπως το Πνευμονικό Σύνδρομο Hantavirus (HPS). Τα περιττώματα του οικιακού ποντικιού είναι τα μικρότερα σε μία ,25 ίντσες με μυτερά άκρα.

Το Roof Rat είναι επίσης μυτερό, αλλά έχει μήκος περίπου 0,5 ίντσες. Τέλος, ο αρουραίος της Νορβηγίας έχει τα μεγαλύτερα κόπρανα στις 0,75 ίντσες με στρογγυλεμένες άκρες, κάτι που τους κάνει πιο διακριτούς από τους άλλους δύο.

Εάν βρεθούν περιττώματα στο σπίτι, πιθανότατα υπάρχει βιότοπος κοντά.

Τα σημάδια μασήματος στις συσκευασίες των τροφίμων και στα έπιπλα είναι ένα άλλο σημάδι των τρωκτικών, όπως και τα σημάδια λίπους κοντά σε ρωγμές και τρύπες, που δείχνουν ότι τα τρωκτικά τα χρησιμοποιούσαν ως σημεία εισόδου. Αν ακούγονται τρίξιμο και θρόισμα στους τοίχους, αυτό είναι άλλος ένας υπαινιγμός.

Η υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μολυσματικών ποντικών και αρουραίων σε σπίτια, εστιατόρια και άλλα κτίρια, αλλά δεν διασφαλίζει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα. Για την πραγματική πρόληψη των τρωκτικών, τα κτίρια πρέπει να σχεδιαστούν και να σφραγιστούν έτσι ώστε τα παράσιτα να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα. Οποιοδήποτε τρόφιμο πρέπει να σφραγίζεται σε σφιχτά δοχεία και να διατηρείται ψηλά σε ντουλάπια ή ψυγεία. Οι τοίχοι πρέπει να καλαφατίζονται σωστά και οι τρύπες πρέπει να γεμίζονται αμέσως.

Εάν αυτές οι μέθοδοι αποτύχουν, η κλήση ενός εξολοθρευτή για να στήσει παγίδες και να βρει φωλιές είναι η τελική και πιο αποτελεσματική επιλογή. Οι πάροχοι ελέγχου παρασίτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν σανίδες κόλλας που θα παγιδεύουν τα πλάσματα σε μια κολλώδη επιφάνεια, παγίδες και μυοκτονίες που θα δηλητηριάσουν τα τρωκτικά, αλλά φυλάσσονται μακριά από περιοχές προσβάσιμες από παιδιά και κατοικίδια.

Η Killem έχει χαράξει μια θέση για τον εαυτό της με τα προγράμματα συντήρησης τρωκτικών και απόπλυσης. Ελέγξτε τη σελίδα ελέγχου παρασίτων τρωκτικών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο τρωκτικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.