Προστατέψτε τα αγαπημένα σας φυτά με παγίδες

Χρησιμοποιήστε καλλιέργειες παγίδας για να προστατέψετε τα πολύτιμα φυτά κήπου σας.

Εάν προσπαθείτε να πάτε χωρίς φυτοφάρμακα στον κήπο, σκεφτείτε μια εκδοχή της συνοδευτικής φύτευσης που έχει ένα φυτό να «θυσιάζεται» για τον πιο πολύτιμο γείτονά του. Αυτές οι ηρωικές ποικιλίες είναι γνωστές ως φυτά παγίδας ή παγίδες και λειτουργούν προσελκύοντας ένα συγκεκριμένο παράσιτο που διαφορετικά θα μπορούσε να επιτεθεί σε ένα πιο πολύτιμο φυτό κοντά.

Ντομάτες

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατιφέδες είναι ικανοί να σκοτώνουν τους νηματώδεις, το ριζικό παράσιτο που αγαπά τα φυτά της τομάτας. Αλλά οι νηματώδεις δεν βλάπτουν τους κατιφέδες. αυτά τα λουλούδια κάνουν μια χαρά μαζί με τα φυτά ντομάτας Whopper και Big Yummy. Ποια είναι μερικά φυτά που μπορούν να αποτρέψουν ένα παράσιτο από το να φτάσει στις ντομάτες σας — θυσιάζοντας τον εαυτό τους για την αιτία;

Ο ανθισμένος άνηθος είναι ένα φυτό παγίδα στον κήπο

Οι κερατοσκώληκες της ντομάτας μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα για τα φυτά σας, επομένως ίσως θέλετε να περιβάλετε τις ντομάτες σας με φυτά άνηθου. Οι κερατοσκώληκες θα επιτεθούν στον άνηθο, παραμένοντας καθαροί (στο μεγαλύτερο μέρος) από τις ντομάτες. Ομοίως, οι αφίδες είναι ένα τεράστιο παράσιτο. Φυτέψτε τις ντομάτες σας με μπάμιες για να ελαχιστοποιήσετε αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να μην έχετε τόσο μεγάλη σοδειά μπάμιες, αλλά οι ντομάτες σας θα είναι ακόμα πιο υγιεινές.

Οι ανθισμένες μπάμιες είναι ένα φυτό παγίδα στον κήπο

Τριαντάφυλλα

Ποια είναι η μεγαλύτερη μάστιγα των τριαντάφυλλων στους περισσότερους αμερικανικούς κήπους; Ας τα πούμε όλοι μαζί: Ιαπωνικά σκαθάρια! (Αν δεν είστε σίγουροι πώς μοιάζει ένα ιαπωνικό σκαθάρι, ελέγξτε το τριαντάφυλλό σας. Αυτή η αστραφτερή, μεταλλική, πολύχρωμη ομορφιά ενός ζωύφιου είναι ο ένοχος.)

Τέσσερις η ώρα

Το μόνο φυτό που τα ιαπωνικά σκαθάρια φαίνεται να αρέσουν καλύτερα από τα τριαντάφυλλα είναι τα λουλούδια των τεσσάρων η ώρα, γι’ αυτό πολλοί κηπουροί δαχτυλίζουν τον κήπο τους με τριανταφυλλιές (ή ακόμα και τον φυτεύουν) με αυτό το εύκολο στην ανάπτυξη, αρωματικό ετήσιο. Αν σκέφτεστε, “Μα λατρεύω και τα λουλούδια μου στο τετράωρο!” εδώ είναι μια λύση: βγείτε στον κήπο νωρίς το πρωί και απλώς αφαιρέστε τα λουλούδια που κοιμούνται γιαπωνέζικα σκαθάρια. Φορέστε γάντια και ρίξτε τα απευθείας σε ένα κουβά με σαπουνόνερο. Μπορείτε πιθανώς να αποθηκεύσετε το τετράωρο σας με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αν είστε πιο αδίστακτοι (ή λιγότερο λάτρεις των τεσσάρων η ώρα), περιμένετε μέχρι το φυτό να γεμίσει με ιαπωνικά σκαθάρια, στη συνέχεια ξεριζώστε το και βυθίστε το όλο με σαπουνόνερο. Επαναλάβετε κάθε λίγες μέρες με τα υπόλοιπα φυτά, όλη την εποχή ή μέχρι να σταματήσει το πρόβλημα.

Ζίννια

Ένα άλλο ετήσιο, ακόμη πιο αγαπητό από το τετράωρο, που είναι επίσης εξαιρετικό για να παρασύρει τα ιαπωνικά σκαθάρια μακριά από τριαντάφυλλα και πάνω στο δικό του φύλλωμα είναι η ζίνια (Αν νομίζατε ότι ήταν δύσκολο να ξεριζώσετε ένα ανθισμένο τετράωρο…) Το αστείο Η ζίνια, ωστόσο, είναι ότι είναι τόσο καλός ελκυστήρας επικονιαστών και «καλών ζωυφίων» που θα το θέλετε παντού στον κήπο ούτως ή άλλως. Φυτέψτε το ελεύθερα και θεωρήστε λίγο κατεστραμμένο φύλλωμα ως ένα μικρό τίμημα για την εκπληκτική ομορφιά του και την ικανότητά του να καταπολεμά τα παράσιτα.

Γεράνι

Τέλος, τα αρωματικά γεράνια είναι ένα μεγάλο δέλεαρ για τα ιαπωνικά σκαθάρια. Στις τέσσερις επιτίθενται στα φύλλα, αλλά στα αρωματικά γεράνια τους αρέσουν τα λουλούδια που είναι τοξικά για αυτά! Νομίζω ότι αυτός είναι ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός όσον αφορά τον έλεγχο των παρασίτων, επειδή οι περισσότεροι από εμάς καλλιεργούμε αρωματικά γεράνια για το άρωμα περισσότερο από τα λουλούδια. Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ιαπωνικά σκαθάρια, δίκαιο εμπόριο

Λάχανο, μπρόκολο και άλλες μπρασίκες

Τα σκαθάρια ψύλλων μοιάζουν λίγο με ψύλλους, και σίγουρα πηδούν όπως αυτοί – από φύλλο σε φύλλο, τσιμπολογώντας. Αγαπούν τις καλλιέργειες Brassica και μπορούν να κάνουν πολλές ζημιές πολύ γρήγορα. Φυτέψτε, λοιπόν, ραπανάκια και νυστέρια ανάμεσα στα Brassicas σας για να προσελκύσετε σκαθάρια ψύλλων στην περιοχή.

Το ναστούρτιο, πρέπει να προστεθεί, είναι επίσης μαγνήτης για τις αφίδες. Φυτέψτε το παντού στον λαχανόκηπο. Δεν θα φαίνεται τόσο υπέροχο όσο προχωράει η σεζόν, αλλά τα λαχανικά σας σίγουρα θα το κάνουν.

Ένα άλλο κοινό παράσιτο είναι το σκουλήκι του λάχανου, το οποίο μπορεί να προστατευτεί με κολάρα κοντά. Λιγότερα λαχανικά, περισσότερο λάχανο – μια καλή αντιστάθμιση για πολλούς από εμάς.

Μαρούλι και άλλες καλλιέργειες εδάφους

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια κάνουν μια γιορτή με οτιδήποτε μπορούν να συρθούν και προτιμούν να μένουν στο έδαφος, τσιμπολογώντας στο επίπεδο του χώματος. Αλλά αν τους δοθεί μια επιλογή, θα εγκαταλείψουν την τρυφερή ρόκα και το μαρούλι υπέρ του . . . τσέρβιλο, γνωστό και ως γαλλικός μαϊντανός. Το τσέρβιλο είναι ο καλύτερος φίλος σας για την παγίδευση αυτών των γλοιωδών παρασίτων. Φυτέψτε το γενναιόδωρα. Είναι το Chervil πολύ ακριβό για να το χρησιμοποιήσετε ως καλλιέργεια παγίδας; Ο ξάδερφός του μαϊντανός λειτουργεί επίσης καλά, και είναι ένας φθηνός σπόρος.

φράουλα

Γνωστά και ως αμαυρωμένα ζωύφια, τα ζωύφια του λύγου μπορούν πραγματικά να κάνουν ζημιά στις φράουλες σας και σε άλλα οπωροφόρα φυτά. Δελεάστε τα μακριά από αυτά τα φαγώσιμα με φυτά μουστάρδας. Όπως η ζίνια, η μουστάρδα προσελκύει τόσο καλά όσο και κακά ζωύφια. Αφήστε το να ανθίσει (είναι όμορφο) και πηγαίνετε για σπορά στους κήπους λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών σας.

Σκουός

Λίγα πράγματα είναι τόσο απογοητευτικά για έναν νέο κηπουρό όσο το να μην μπορεί να καλλιεργήσει σκουός («Είναι τόσο εύκολο!» σας λένε όλοι· «Είχα περισσότερα από όσα ήξερα τι να κάνω το περασμένο καλοκαίρι!» κ.λπ., κ.λπ.). Ο ένοχος είναι συνήθως τα ζωύφια της κολοκυθιάς και ΔΕΝ θα φύγουν εύκολα.

Μια όμορφη και εύκολη (ναι, το έχετε ξανακούσει!) λύση είναι να καλλιεργήσετε το κεχρί ανάμεσα στα κολοκυθάκια σας. Αυτό το διακοσμητικό γρασίδι, στην πραγματικότητα ένα σιτάρι, είναι η προτιμώμενη τροφή του ζωύφιου σκουός. Ωστόσο, να είστε επιμελείς όταν βγαίνετε έξω νωρίς και απομακρύνετε τα ζωύφια από τα φυτά και σε σαπουνόνερο. Είναι μικροί διάβολοι επίμονοι.

Αγγούρι

Ο αμάρανθος είναι υπέροχος και πραγματικά αντέχει τα σκαθάρια αγγουριού. Ξέρετε ότι ένα παράσιτο είναι κοινό όταν ονομάζεται για το φυτό που επιτίθεται. Το σκαθάρι αγγουριού μπορεί πραγματικά να πιάσει, οπότε αποκρούστε το με τον Αμάρανθο. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά το φθινόπωρο, όταν έχετε αρκετό χρόνο για να ξεκινήσετε το Amaranth όταν ο καιρός είναι ζεστός και στη συνέχεια να περικυκλώσετε τα φθινοπωρινά φυτά cuke με αυτό.

Ηλιοτρόπιο

Ο ηλίανθος είναι τόσο μαγνήτης για τις βρωμιές που χρησιμοποιείται ως φυτό παγίδας σε εμπορικές καλλιέργειες. Αλλά στο σπίτι, θέλουμε τα ηλιοτρόπια. Λοιπόν, τι είναι ακόμα πιο δελεαστικό για αυτά τα καταστροφικά μικρά ζωύφια; Το κεχρί και ο βίκος μπορούν να το παρασύρουν! Αυτά τα δύο φυτά είναι επίσης καλά δομικά εδάφους, οπότε έχετε ένα win-win.

Να παγιδευτεί η περικοπή ή να μην παγιδευτεί η περικοπή;

Πιθανότατα έχετε ήδη σκεφτεί το επιχείρημα κατά της καλλιέργειας σε παγίδες: με την καλλιέργεια φυτών που αγαπά ένα συγκεκριμένο παράσιτο, διατρέχουμε τον κίνδυνο να προσελκύσουμε περισσότερο από αυτό το παράσιτο στον κήπο;

Μάλλον έτσι. Η συμβουλή μου είναι να μην παγιδεύσετε την καλλιέργεια μέχρι να εντοπίσετε ένα πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο παράσιτο. Την πρώτη χρονιά που καλλιεργείτε ντομάτες ή τριαντάφυλλα, παρακολουθήστε και δείτε τι πηδάει παντού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι εσείς (και τα αγαπημένα σας φυτά) έχετε υψηλή ανοχή στα τρυπημένα φύλλα και το κατεστραμμένο φύλλωμα. Αλλά αν η ζημιά είναι σοβαρή, το επόμενο έτος μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε την καλλιέργεια μιας καλλιέργειας παγίδας.

Συγχρονισμός του Trap Crop

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε η καλλιέργεια της παγίδας σας να είναι λίγο πιο ώριμη από το φυτό που προστατεύει. Εάν τα Τριαντάφυλλά σας αρχίσουν να ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης, θα ήταν καταπληκτικό εάν τα τετράωρα, τα ζίννια και/ή τα αρωματικά γεράνια είχαν ήδη γίνει δυνατά μέχρι εκείνη τη στιγμή, έτσι τα ιαπωνικά σκαθάρια δεν μπήκαν ποτέ στον πειρασμό να περιπλανηθούν στο τριαντάφυλλο. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά προσπαθήστε να ξεκινήσετε νωρίς τις καλλιέργειες παγίδευσης και να ορίζετε πάντα πρόσθετα, σε περίπτωση που χάσετε ένα ή περισσότερα από παράσιτα.

The Economics of Trap Cropping

Οι εμπορικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν παγίδες όχι μόνο για να εξοικονομήσουν φυτοφάρμακα, αλλά επειδή τα φυτά παγίδας είναι συνήθως πολύ φθηνότερα από τις καλλιέργειες που προστατεύουν. Μπορείτε να αγοράσετε ένα πακέτο με 50 σπόρους Zinnia για λίγα μόνο δολάρια, αλλά ένας θάμνος τριανταφυλλιάς μπορεί να σας κοστίσει $25+. Ειδικά αν καλλιεργείτε τρόφιμα για την οικογένεια, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα και να διατηρήσετε τον κήπο σας βιολογικό ή τουλάχιστον χωρίς φυτοφάρμακα, καλλιεργώντας φθηνά φυτά παγίδας από σπόρους. Δοκιμάστε το με ένα προβληματικό φυτό ή δύο αυτή τη σεζόν και πείτε μας πώς λειτουργεί για εσάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.