Πρέπει να ξεκινήσετε τους σπόρους κήπου σε εσωτερικούς χώρους ή να κάνετε απευθείας σπορά;

0
Πρέπει να ξεκινήσετε τους σπόρους κήπου σε εσωτερικούς χώρους ή να κάνετε απευθείας σπορά;

λαχανικά που καλλιεργούνται στο κρεβάτι του κήπου

Το ξεκίνημα των σπόρων σε εσωτερικούς χώρους είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσετε τον κήπο σας κάθε χρόνο. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το να ξεκινήσετε τα δικά σας φυτά από σπόρους θα μειώσει τα χρήματα που ξοδεύετε στον κήπο κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα πακέτο σπόρους μαρουλιού. Ένα πακέτο σπόρους μαρουλιού θα περιέχει από 25-50 σπόρους. Μπορείτε συνήθως να αγοράσετε ένα πακέτο σπόρους μαρουλιού για περίπου τη μισή τιμή από ένα πακέτο έξι αρχικών φυτών μαρουλιού. Θα κερδίσετε περισσότερα χρήματα με τους σπόρους.

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για την καλλιέργεια από σπόρους: έναρξη σε εσωτερικούς χώρους και άμεση σπορά. Ποιά είναι η διαφορά?

Η εκκίνηση των σπόρων σε εσωτερικούς χώρους είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Θα δημιουργήσετε έναν εσωτερικό χώρο καλλιέργειας όπου παρέχετε χώμα, φωτισμό, νερό, λίπασμα και ζεστασιά που χρειάζονται οι σπόροι σας για να βλαστήσουν, πλήρη κιτ για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους εδώ. Πολλοί σπόροι κήπου χρειάζονται ζεστές θερμοκρασίες για να βλαστήσουν και να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Μόλις ζεστάνει ο καιρός, θα μεταφυτεύσετε τα φυτά που ξεκινήσατε στο κρεβάτι του κήπου όπου θα ωριμάσουν και θα αρχίσουν να παράγουν ή να ανθίζουν.

Η απευθείας σπορά περιλαμβάνει τη φύτευση σπόρων απευθείας στο έδαφος του κήπου όπου θα βλαστήσουν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Τα φυτά που σπέρνονται απευθείας δεν θα μεταφυτευθούν αργότερα. Περνούν όλη τους τη ζωή στο ίδιο μέρος.

Τώρα που αποφασίσατε ότι θέλετε να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους, πώς ξέρετε ποιοι πρέπει να ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους και ποιοι πρέπει να φυτεύονται σε εξωτερικό χώρο (άμεση σπορά); Υπάρχουν μερικά κρίσιμα ζητήματα που καθοδηγούν την απόφασή σας: το είδος του φυτού και το κλίμα σας.

ΣΠΟΡΟΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟΚαλλιέργεια φυτών

Ενώ το να ξεκινήσετε φυτά σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αν δεν το έχετε ξανακάνει, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι περίπλοκο. Όταν παρέχετε τη σωστή ποσότητα νερού, λιπάσματος και φωτός, είναι εύκολο να καλλιεργήσετε υγιή, δυνατά σπορόφυτα σε εσωτερικούς χώρους.

Ποια φυτά πρέπει να ξεκινήσουν μέσα; Αυτό εξαρτάται από το πού ζείτε. Ορισμένα κλίματα έχουν μια αρκετά μεγάλη ζεστή εποχή που μπορούν να κατευθύνουν τη σπορά περισσότερων φυτών σε εξωτερικούς χώρους. Εάν ζείτε σε ψυχρότερο κλίμα (συχνά θεωρείται ότι είναι Ζώνες ανθεκτικότητας USDA 6 και κάτω), μπορεί να διαπιστώσετε ότι ξεκινάτε τα περισσότερα από τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο βλάστησης και ανάπτυξης για να παράγουν κατά τη μικρότερη καλλιεργητική περίοδο. Ανατρέξτε στις «ημέρες μέχρι την ωρίμανση» της Park Seeds (περιλαμβάνεται στις περιγραφές προϊόντων στο διαδίκτυο και στα πακέτα σπόρων σας) και μετρήστε αντίστροφα από τον αναμενόμενο τελευταίο παγετό της περιοχής σας.

Γενικά, οι καλοκαιρινές καλλιέργειες με μικρότερους σπόρους μπορούν να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους. Αν και οποιοσδήποτε σπόρος μπορεί να ξεκινήσει μέσα, θα θελήσετε να σπείρετε κατευθείαν αυτούς που μπορούν να σπαρθούν σε εξωτερικούς χώρους για να κρατήσετε χώρο για εκείνους που χρειάζονται λίγο επιπλέον χρόνο.

Φυτά όπως βότανα, λουλούδια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, πεπόνια, λαχανάκια Βρυξελλών και σταυρανθή λαχανικά μπορούν να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους. Αυτά τα φυτά είτε έχουν μεγαλύτερο κύκλο ανάπτυξης είτε έχουν πιο αργά αναπτυσσόμενα ριζικά συστήματα. Η εκκίνηση τους σε εσωτερικούς χώρους θα τους δώσει ένα πλεονέκτημα όταν ο καιρός ζεστάνει αρκετά για να φυτέψουν σε εξωτερικούς χώρους.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΣ

Το μαρούλι και τα φυλλώδη χόρτα μπορούν να καλλιεργηθούν εξ ολοκλήρου σε εσωτερικούς χώρους. Αυτά τα φυτά δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και εύκολα στο εσωτερικό τους. Μερικοί τύποι μαρουλιού μπορούν να συγκομιστούν σε μόλις 4-6 εβδομάδες, καθιστώντας εύκολη την καλλιέργεια μιας συνεχούς προσφοράς μαρουλιού μέσα. Τα φυλλώδη βότανα όπως ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, η ρίγανη και το θυμάρι δεν καταλαμβάνουν επίσης πολύ χώρο. Αυτά τα βότανα είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους σε μικρούς χώρους, ακόμα και στον πάγκο της κουζίνας σας. Τα βότανα και οι σπόροι μαρουλιού μπορούν να σπαρθούν απευθείας σε μικρές γλάστρες ή σε συστήματα καλλιέργειας και να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους επ‘ αόριστον.

ΠΟΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΦΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ;σπαράγγια στο χώμα κινηματογράφηση σε πρώτο πλάνο

Ως άλλος γενικός κανόνας, οι σπόροι που έχουν μεγαλύτερο μήκος από το φάρδος τους μπορούν να σπαρθούν σε εξωτερικούς χώρους. Το σκουός, τα πεπόνια, τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι μπάμιες μπορούν να σπαρθούν σε εξωτερικούς χώρους μόλις περάσει η απειλή του παγετού. Απλώς τα σπείρετε στο έδαφος σε βάθος που είναι διπλάσιο από το πλάτος του σπόρου.

Πολλά λουλούδια μπορούν επίσης να σπαρθούν απευθείας στο έδαφος. Τα λουλούδια με μεγάλους σπόρους όπως κατιφέδες και νερουλάκια απογειώνονται υπέροχα όταν φυτεύονται απευθείας στο έδαφος.

Αν και μπορείτε τεχνικά να κατευθύνετε τη σπορά οποιουδήποτε σπόρου, δεν είναι όλοι κατάλληλοι για άμεση σπορά. Ορισμένα φυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν και να αρχίσουν να παράγουν. Αυτοί οι σπόροι πρέπει να ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους για να επιμηκύνουν την περίοδο ανάπτυξης και τη συγκομιδή για αυτά τα φυτά. ο καλύτερα φυτά για σπορά σε εξωτερικούς χώρους είναι αυτά που αναπτύσσουν ρίζες γρήγορα, καθιερώνονται και αναπτύσσονται γρήγορα.

Οι περισσότερες ριζικές καλλιέργειες θα πρέπει επίσης να σπάρονται απευθείας σε εξωτερικούς χώρους. Οι ριζικές καλλιέργειες αναπτύσσουν ισχυρά ριζικά συστήματα τόσο γρήγορα που μπορεί να μην είστε σε θέση να τις μεταφυτεύσετε με επιτυχία κάτω από τη γραμμή του εδάφους. Για να αποφύγετε τις συγκλονιστικές ριζικές καλλιέργειες, σπείρετέ τις απευθείας σε εξωτερικούς χώρους μόλις ο καιρός είναι αρκετά ζεστός. Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, τα καρότα και άλλα λαχανικά ρίζας πρέπει να φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους. Ξεκινήστε αυτά τα φυτά από σπόρους ή σετ για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΗ;

Αυτή είναι μια ερώτηση που εμφανίζεται συχνά σε ψυχρότερα κλίματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε οποιοδήποτε λαχανικό, λουλούδι ή βότανο σε εσωτερικούς χώρους με την κατάλληλη φροντίδα. Τα φυτά που έχουν μεγάλη περίοδο ανάπτυξης μπορούν να ξεκινήσουν και να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους. Μόλις ζεστάνει ο καιρός, μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε σε εξωτερικούς χώρους.

Λάβετε υπόψη ότι εάν ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους και σκοπεύετε να τους φροντίζετε σε εσωτερικούς χώρους για περισσότερες από 6 εβδομάδες, θα θέλετε να είστε προετοιμασμένοι να τους μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερα δοχεία. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε φυτά που συνδέονται με τις ρίζες και τραυματίζονται όταν τα μεταμοσχεύετε.

Τα μεγαλύτερα δοχεία θα παρατείνουν το χρόνο που μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτά τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, καθώς θα δώσετε στις ρίζες τους περισσότερο χώρο για να επεκταθούν. Το μπόνους είναι ότι θα έχετε πιο ώριμα φυτά όταν έρθει η ώρα να μεταφυτεύσετε σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό το εκτεταμένο χρονικό πλαίσιο θα σας επιτρέψει να συγκομίσετε και να απολαύσετε αυτά τα φυτά νωρίτερα και πριν ξεκινήσει η επόμενη εποχή του κρύου καιρού.

Η χρήση ψυχρών πλαισίων, καλυμμάτων σειρών και θερμοκηπίων μπορεί να παρατείνει περαιτέρω μια σύντομη καλλιεργητική περίοδο, αλλά δεν είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να αναπτυχθούν. Η διατήρηση της προστασίας από το κρύο θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση να φυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους. Εάν υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος, χρησιμοποιήστε τα για να προστατέψετε τα φυτά σας. Σε λίγο, ένα παλιό σεντόνι μπορεί να σώσει τα φυτά από έναν σκληρό παγετό.

Ανάρτηση από την Shelby DeVore, ιδρυτή του Farminence και οικοδεσπότη του Backyard Vegetable Gardener’s Summit. Η Shelby είναι ένας παθιασμένος κηπουρός με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην κηπουρική και την καλλιέργεια τροφίμων στο σπίτι. Η Shelby μετακόμισε πρόσφατα στο βόρειο Τέξας με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της, όπου είναι ενθουσιασμένη να εξερευνήσει μια νέα ζώνη κηπουρικής και να χτίσει μια νέα φάρμα.

Schreibe einen Kommentar