Ο πλήρης οδηγός για ψύλλους και κρότωνες στη Σιγκαπούρη

Ο πλήρης οδηγός για ψύλλους και κρότωνες στη Σιγκαπούρη

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι μικροσκοπικά παράσιτα που είναι ικανά να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στον άνθρωπο. Αφήνουν φαγούρα με ευδιάκριτα σημάδια δαγκώματος στο ανθρώπινο δέρμα.

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι δύο διαφορετικά παράσιτα που συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους. Οι ψύλλοι έχουν μακριά και δυνατά πίσω πόδια που τους επιτρέπουν να εκτελούν άλματα σε ύψος. Τα τσιμπούρια, από την άλλη, δεν πηδάνε. Έχουν τέσσερα ζεύγη ποδιών που τα κάνουν μέρος της οικογένειας των αράχνων (αραχνοειδών).

Τύποι ψύλλων και κροτώνων στη Σιγκαπούρη

κοινοί τύποι ψύλλων και κροτώνων στη Σιγκαπούρη

Ποια είναι μερικά από τα κοινά είδη ψύλλων και κροτώνων που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη;

Ψύλλος γάτας (Ctenocephalides felis) και ψύλλος σκύλου (Ctenocephalides canis)

Οι ψύλλοι γάτας και σκύλου είναι ο πιο κοινός τύπος ψύλλων που συναντάμε στη Σιγκαπούρη. Μπορούν να βρεθούν σε κατοικίδια, αδέσποτα σκυλιά και γάτες. Ωστόσο, παρά τα ονόματά τους, κανένας τύπος ψύλλων δεν είναι αποκλειστικός μόνο για γάτες ή σκύλους. Αυτοί οι ψύλλοι έχουν συνήθως μέγεθος 1-4 mm. Δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο ειδών με γυμνό μάτι. Οι ψύλλοι γάτας και σκύλου είναι εξαιρετικοί άλτες με την ικανότητα να φτάνουν τα 18 εκατοστά κάθετα και τα 33 εκατοστά οριζόντια, δηλαδή περίπου 100 φορές το μήκος του σώματός τους!

Κρότωνα σκύλου (Rhipicephalus sanguineus)

Το καφέ τσιμπούρι σκύλου είναι το είδος κροτώνων που απαντάται συνήθως στη Σιγκαπούρη. Ένας σκύλος μπορεί να μαζέψει τσιμπούρια από το περιβάλλον καθώς τα τσιμπούρια προσβάλλουν περισσότερους από έναν ξενιστές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα τσιμπούρια μπορούν να βρεθούν στο δέρμα του κεφαλιού, του λαιμού, του αυτιού και των ποδιών των κατοικίδιων ζώων. Σε βαριές προσβολές, τα τσιμπούρια μπορούν να βρεθούν σε κοντινά μέρη όπως ρείθρα ή κλουβιά.

Ψύλλος αρουραίων Ανατολής (Xenopsylla cheopsis)

Αν και ο ανατολίτικος ψύλλος αρουραίων δεν απαντάται συνήθως στη Σιγκαπούρη, αξίζει να τον αναφέρουμε. Ο ανατολίτικος ψύλλος αρουραίων είναι ο φορέας για το βακτήριο που προκάλεσε περισσότερες από μία από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία. Αυτός ο τύπος ψύλλων ήταν υπεύθυνος για τη διάδοση της βουβωνικής πανώλης, που οδήγησε στον Μαύρο Θάνατο τον 14ο αιώνα και σκότωσε πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κύκλος Ζωής και Βιολογία

Οι ψύλλοι υφίστανται πλήρη μεταμόρφωση. Περνούν από τα ακόλουθα στάδια της ζωής:

 • Αυγό
 • Προνύμφες
 • Πούπα
 • Ενηλικιότητα

Οι ψύλλοι έχουν μέση διάρκεια ζωής από 2 έως 3 μήνες. Οι ψύλλοι που βρίσκονται στα ζώα είναι πάντα ενήλικες. Τα αυγά τοποθετούνται στο σώμα του ζώου ξενιστή, αλλά θα πέσουν σε μέρη όπου αναπαύεται ο ξενιστής, όπως κλουβιά και καλάθια γάτας. Τα ενήλικα καταπίνουν αίμα από τον ξενιστή και παράγουν περιττώματα που γίνονται τροφή για τις προνύμφες.

Πριν μετατραπούν σε ενήλικες, οι προνύμφες σχηματίζουν κουκούλια. Στη συνέχεια, οι ενήλικες αναδύονται όταν διεγείρονται από δόνηση, κίνηση ή αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα (που υποδηλώνει την παρουσία των ξενιστών των ζώων).

Το τσιμπούρι του σκύλου είναι ένα τσιμπούρι 3 ξενιστών που συναντά τρεις ξενιστές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η προνύμφη παίρνει ένα γεύμα αίματος και μετατρέπεται σε νύμφη. Στη συνέχεια, η νύμφη τρέφεται μία φορά πριν εξελιχθεί σε ενήλικο. Ένας ενήλικας παίρνει ένα γεύμα αίματος πριν γεννήσει αυγά.

Ένα θηλυκό τσιμπούρι μπορεί να γεννήσει κατά μέσο όρο 4000 αυγά. Ο αριθμός κυμαίνεται ανάλογα με την ποσότητα του αίματος που προσλαμβάνεται. Η συμπεριφορά αναζήτησης κεντρικού υπολογιστή ενός τσιμπούρι κάνει να φαίνεται ανοιχτά καθώς αναζητά ενεργά έναν νέο κεντρικό υπολογιστή για να κολλήσει. Τα τσιμπούρια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς σίτιση για 3 έως 5 μήνες.

ψύλλοι και κρότωνες γεγονότα

Ιατρική Σημασία

Υπάρχουν τρεις κοινές ασθένειες που σχετίζονται με τσιμπήματα ψύλλων και κροτώνων:

 1. Μυϊκός Τύφος
 2. Πανούκλα
 3. Η νόσος του Lyme

Τύφος ποντικού

Ο τύφος ποντικού είναι μια ζωονοσογόνος νόσος που προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως Rickettsia typhii. Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για τύφο ποντικού στη Σιγκαπούρη. Οι άνθρωποι μολύνονται όταν το σημείο του τσιμπήματος ψύλλων εκτίθεται στα κόπρανα των ψύλλων ή εισπνέοντας το βακτήριο από περιβάλλον μολυσμένο με κόπρανα ψύλλων. Ο τύφος των ποντικών μεταδίδεται κυρίως από τον ψύλλο του αρουραίου, αλλά οι ψύλλοι της γάτας μπορεί επίσης να είναι ένας από τους φορείς.

Τα συμπτώματα του τύφου ποντικού περιλαμβάνουν:

 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλο
 • Πόνος στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Εμετός

Η ασθένεια μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και βλάβη σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του ήπατος, των νεφρών, της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Πανούκλα

Η πανώλη είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως Yersinia pestis. Η μετάδοση αυτής της ασθένειας είναι παρόμοια με αυτή του τύφου ποντικού: μέσω του τσιμπήματος των μολυσμένων ψύλλων ή με εισπνοή.

Η πανώλη μεταδίδεται από ανατολίτικους ψύλλους αρουραίων και είναι κυρίως διαδεδομένη στην Αφρική. Αν και η πανώλη έχει στοιχίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την ιστορία, σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και να προληφθεί με καθιερωμένα προληπτικά μέτρα.

Η νόσος του Lyme

Μία από τις σημαντικότερες ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες είναι η νόσος του Lyme. Προκαλείται από το τσιμπούρι ελαφιού, το οποίο δεν βρίσκεται στη Σιγκαπούρη. Το πιο κοινό σημάδι της νόσου του Lyme είναι ένα επεκτεινόμενο εξάνθημα στο δάγκωμα που μπορεί να σχηματίσει ένα μοτίβο ταύρου-μάτι.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις καθώς και να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα όπως:

 • Μηνιγγίτιδα
 • Προσωρινή παράλυση της μίας πλευράς του προσώπου (παράλυση Bell)
 • Μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα
 • Διαταραχή της μυϊκής κίνησης

Σημάδια προσβολών από ψύλλους και κρότωνες

σημάδια προσβολής από ψύλλους και τσιμπούρια

Μπορεί να μην είναι εύκολο να ανιχνευθούν ψύλλοι και κρότωνες στο σπίτι λόγω του μικρού τους μεγέθους και της αινιγματικής συμπεριφοράς τους. Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν προσβολή από ψύλλους ή τσιμπούρια.

1. Κνησμός ή μολυσμένο δέρμα

Παρόλο που μπορούν να τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, τα ζώα είναι οι κύριοι ξενιστές των ψύλλων και των κροτώνων. Τα κατοικίδιά σας μπορεί να έχουν φαγούρα στο δέρμα. Ως εκ τούτου, μπορεί να ξύνουν το δέρμα τους ή να δαγκώνουν το δέρμα τους πιο συχνά από το συνηθισμένο. Επιπλέον, συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών και εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν στα κατοικίδια ζώα σας καθώς οι ψύλλοι ή τα τσιμπούρια δαγκώνουν και προκαλούν μολύνσεις στο δέρμα τους.

2. Να τα βρείτε πάνω ή γύρω από τα κατοικίδια σας

Αν και οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι δύσκολο να εντοπιστούν, δεν είναι αδύνατο. Μπορούν να εντοπιστούν στο σώμα των κατοικίδιων σας όταν χτενίζετε τα μαλλιά τους. Κρότωνες και ψύλλοι μπορούν επίσης να βρεθούν γύρω από το κλουβί ή το κρεβάτι όπου ξεκουράζονται τα κατοικίδια. Είναι πιθανό να τα δείτε να κινούνται καθώς απομακρύνονται από τις φωλιές τους αναζητώντας νέο οικοδεσπότη.

3. Δαγκώματα

Οι ψύλλοι αφήνουν φαγούρα στους ανθρώπους. Αυτά τα τσιμπήματα είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια προσβολής από ψύλλους. Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πιο φαγούρα σε σύγκριση με τα τσιμπήματα κουνουπιών. Οι αντιδράσεις που αναπτύσσει το δέρμα από αυτά είναι συνήθως πιο σοβαρές και περιλαμβάνουν:

 • Εξανθήματα
 • Κνίδωση
 • Φουσκάλες

Από την άλλη πλευρά, τα τσιμπήματα από τσιμπούρια συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή φαγούρα. Ωστόσο, αφήνουν κόκκινες κηλίδες ή εξογκώματα στο προσβεβλημένο δέρμα.

Συμβουλές για να αποτρέψετε την εισβολή ψύλλων και κροτώνων στο σπίτι σας

πώς να απαλλαγείτε από ψύλλους και τσιμπούρια

1. Συχνή σκούπα με ηλεκτρική σκούπα

Η ηλεκτρική σκούπα δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να καθαρίσετε το σπίτι σας και να αφαιρέσετε την ανεπιθύμητη βρωμιά και τη σκόνη. Σας βοηθά επίσης να αποτρέψετε τις προσβολές από ψύλλους και τσιμπούρια. Η σκούπα με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να αφαιρέσει φυσικά τα παράσιτα, τα αυγά και τις προνύμφες τους. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ψύλλους ή τσιμπούρια στο σπίτι, θα πρέπει να σφραγίσετε τη σακούλα κενού και να την απορρίψετε σωστά μετά το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. Αυτό διασφαλίζει ότι τα παράσιτα δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι σας.

2. Πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν περνούν ολόκληρη τη διάρκεια ζωής τους στους ξενιστές τους. Μερικές φορές μπορούν να βρεθούν κοντά. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια μπορούν να μολύνουν τα κλινοσκεπάσματα (κατοικίδια). Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται σε ζεστό, σαπουνόνερο κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες για την εξάλειψη των παρασίτων.

3. Περιποιηθείτε τα κατοικίδιά σας με φάρμακα κατά των ψύλλων

Τα φάρμακα κατά των ψύλλων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη θεραπεία μιας υπάρχουσας προσβολής από ψύλλους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πρόληψη. Υπάρχουν φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα από τα κατοικίδια και αυτά που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα των κατοικίδιων ζώων. Τα φάρμακα κατά των ψύλλων μπορούν να χορηγούνται μία φορά το μήνα για να προστατεύσουν εσάς και τα κατοικίδιά σας από ψύλλους.

4. Διατηρήστε τη βλάστηση σύντομη

Τα τσιμπούρια σκαρφαλώνουν συχνά σε χόρτα για να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας τους στην εύρεση νέου ξενιστή. Διατηρώντας τη βλάστηση σύντομη, μπορείτε να αποτρέψετε αυτό και να μειώσετε τις επιλογές απόκρυψης.

Μέθοδοι DIY για την πρόληψη των κροτώνων και των ψύλλων στη Σιγκαπούρη

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των εντομοαπωθητικών επιδράσεων. Το αιθέριο έλαιο κέδρου μπορεί να αραιωθεί και να εφαρμοστεί στο δέρμα των κατοικίδιων για να σκοτώσει και να αποτρέψει τους ψύλλους. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε διαχύτη για να προστατεύσει το σπίτι σας από ψύλλους. Μερικά αιθέρια έλαια, όπως το δεντρολίβανο, μπορούν να προστεθούν στο μπάνιο των κατοικίδιων για να παρέχουν μακροχρόνια απωθητικά αποτελέσματα ψύλλων.

Επαγγελματική θεραπεία ψύλλων και κροτώνων

Επιθεώρηση και ταυτοποίηση

Η επιθεώρηση είναι ένα ουσιαστικό βήμα σε οποιαδήποτε προσέγγιση διαχείρισης παρασίτων. Βοηθά τους Επαγγελματίες Διαχείρισης Παρασίτων (PMP) να εντοπίσουν την αιτία και το επίπεδο των προσβολών. Εντοπίζοντας τα είδη παρασίτων που προκαλούν το πρόβλημα, τα PMP’s στη Σιγκαπούρη μπορούν να σχεδιάσουν κατάλληλα μέτρα ελέγχου για να χειριστούν την κατάσταση.

Συμβουλή

Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος, το PMP μας μπορεί να σας παράσχει περισσότερες πληροφορίες (εάν χρειάζεται), ώστε να μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από επαγγελματίες γιατρούς και ειδικούς κτηνιάτρους.

Τροποποίηση οικοτόπου

Με βάση την επιθεώρηση που διενεργήθηκε στις μολυσμένες εγκαταστάσεις, η PMP μας θα παράσχει στους ιδιοκτήτες σπιτιών συστάσεις για την πρόληψη των προσβολών από ψύλλους και κρότωνες στο μέλλον. Οικοδομικά ελαττώματα όπως ρωγμές και ρωγμές μπορεί να ανακαλυφθούν κατά την επιθεώρηση. Ως εκ τούτου, το PMP μας θα παρέχει συμβουλές για τον τρόπο επίλυσης των ελλείψεων.

Χημική επεξεργασία

Η χημική επεξεργασία είναι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη μιας υπάρχουσας προσβολής. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε είναι ασφαλή για κατοικίδια. Όλοι οι PMP μας είναι εκπαιδευμένοι να πραγματοποιούν τη θεραπεία ακολουθώντας τις κατάλληλες διαδικασίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.