Ο Πλήρης Οδηγός για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Σκνιών στη Σιγκαπούρη

Midges in Singapore
Midges στη Σιγκαπούρη

Τα σκνίπες είναι κοινά έντομα σε αστικά περιβάλλοντα. Στη Σιγκαπούρη, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις σμήνη από σκνίπες κοντά σε δεξαμενές. Αυτές οι περιοχές παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες, όπως άφθονο φαγητό στο νερό και βέλτιστη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. Τα σκνίπες συχνά μπερδεύονται ότι είναι κουνούπια λόγω της παρόμοιας εμφάνισής τους. Ωστόσο, μπορείτε πραγματικά να αναγνωρίσετε τα σκνίπες αν κοιτάξετε προσεκτικά. Το σώμα τους είναι λεπτό και μακρύτερο σε σύγκριση με τα κουνούπια. Τα περισσότερα από τα σκνίπες που βρέθηκαν στη Σιγκαπούρη έχουν ευδιάκριτα πράσινα σώματα.

Τύποι Midges

κοινοί τύποι σκνίπων στη Σιγκαπούρη

Τα Midges μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο κύριες ομάδες, και συγκεκριμένα:

Οι σκνίπες που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη ανήκουν στην οικογένεια των Ceratopogonidae, ενώ οι μη δαγκωτές στην οικογένεια των Chironomidae. Στη Σιγκαπούρη, οι σκνίπες που δαγκώνουν είναι επίσης γνωστές ως μύγες της άμμου, αλλά κάποιοι μπορεί να τις αποκαλούν “No-See-Ums”. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα σκνίπες που δαγκώνουν είναι αιμοβόρες, αφήνοντας επώδυνα δαγκώματα σε δέρματα ανθρώπων και ζώων. Από την άλλη πλευρά, τα σκνίπες που δεν δαγκώνουν δεν δαγκώνουν και τρέφονται όπως τα σκνίπες που δαγκώνουν. Τα σκνίπες που δεν τσιμπούν δεν προκαλούν και δεν μεταδίδουν ασθένειες στον άνθρωπο όπως κάνουν τα κουνούπια. Ωστόσο, ορίζονται ως ενοχλητικά παράσιτα για τον άνθρωπο.

Κύκλος Ζωής και Βιολογία

Ο κύκλος ζωής των σκνίπων είναι παρόμοιος με αυτόν των κουνουπιών. Ο κύκλος ζωής τόσο των δαγκωτών όσο και των μη τσιμπημάτων περιλαμβάνει τέσσερα στάδια ανάπτυξης, και συγκεκριμένα:

Δαγκωτές σκνίπες

Ο πλήρης κύκλος ζωής των σκνίων που δαγκώνουν διαρκεί περίπου 2 έως 6 εβδομάδες, ανάλογα με το είδος και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά σκνίπες τρέφονται με νέκταρ. Ωστόσο, τα θηλυκά χρειάζονται αίμα ανθρώπου ή ζώου για να ωριμάσουν τα αυγά τους. Τα θηλυκά πετούν συνήθως στα αρσενικά σμήνη για ζευγάρωμα. Αυτό συμβαίνει όταν τα θηλυκά τελειώνουν να τρέφονται με αίμα.

Η ανάπτυξη των προνυμφών απαιτεί μια πηγή υγρασίας. Χρειάζονται νερό, αέρα και τροφή για να επιβιώσουν. Οι προνύμφες αναπτύσσονται σε λίμνες, ρυάκια ή λασπώδη υποστρώματα και τρέφονται με οργανισμούς γύρω τους. Το στάδιο της νύμφης μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 3 ημέρες. Η διάρκεια ζωής για ένα ενήλικο σκνίπι που δαγκώνει είναι συνήθως μέχρι μερικές εβδομάδες.

Μη Δαγκωτές Μίτζες

Οι σκνίπες που δεν δαγκώνουν δεν έχουν προβοσκίδα. Η προβοσκίδα είναι ένα στοματικό εξάρτημα που μοιάζει με βελόνα που βρίσκεται σε έντομα όπως τα κουνούπια και τα τσιμπήματα. Είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται για την απορρόφηση αίματος.

Τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής των σκνίπων που δεν δαγκώνουν είναι παρόμοια με τα κουνούπια, συγκεκριμένα σε στάσιμα νερά και νερά βραδείας ροής. Κοινά μέρη όπου μπορείτε να τα βρείτε είναι αποχετεύσεις, δεξαμενές νερού, δεξαμενές νερού, λίμνες και λίμνες.

Ο πλήρης κύκλος ζωής διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Οι σκνίπες που δεν δαγκώνουν έχουν καλύτερη αναπαραγωγική ικανότητα από αυτές που δαγκώνουν. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν αυγά σε μάζες που περιέχουν έως και 3000 αυγά. Οι προνύμφες τρέφονται με ιζήματα ή οργανικές ουσίες στο νερό.

Σημάδια παρασιτώσεων από σκνίπες

σημάδια προσβολής από σκνίπες

Το σμήνος από σκνίπες είναι το πιο εμφανές σημάδι προσβολής από σκνίπες. Μπορείτε να παρατηρήσετε τα σμήνη, ειδικά την αυγή και το σούρουπο. Τα σκνίπες που δεν δαγκώνουν είναι αβλαβή αλλά ενοχλούν τους ανθρώπους. Ωστόσο, τα σκνίπες ή οι μύγες που δαγκώνουν μπορεί να προκαλέσουν επώδυνα τσιμπήματα, αφήνοντας κόκκινα εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα.

Ιατρική σημασία για δαγκώματα σκνίπες

Το δάγκωμα των σκνίων μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται λεϊσμανίαση. Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει κανένα αρχείο ενδημικής μετάδοσης αυτής της ασθένειας στη Σιγκαπούρη. Εξάλλου, τα είδη που προκαλούν αυτή την ασθένεια είναι τα Phlebotomus και Lutzomyia spp., τα οποία δεν εμφανίζονται ενεργά στη Σιγκαπούρη.

Πώς να αποτρέψετε τα σκνίπες μέσα και γύρω από το σπίτι σας

συμβουλές για να απαλλαγείτε από σκνίπες

1. Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας κλειστά ή ερμητικά κλειστά

Για να θωρακίσετε τα παράθυρά σας, το μέγεθος του συρμάτινου πλέγματος πρέπει να είναι αρκετά μικρό ώστε να αποκλείει όλα τα είδη. Φροντίστε πάντα να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να κλείνει τις πόρτες και τα παράθυρα, ειδικά κατά το σούρουπο και την αυγή, καθώς αυτές είναι οι πιο δραστήριες ώρες των σκνίπων. Η πρόληψη αυτή την περίοδο προλαμβάνει και τα κουνούπια Aedes. Εάν δεν σκοπεύετε να ελέγξετε τα παράθυρά σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε κουρτίνες για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρνηθείτε την πρόσβασή τους.

2. Επιθεωρείτε πάντα τα στάσιμα νερά και τα νερά με αργή ροή μέσα και γύρω από το σπίτι σας

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα στάδια ανάπτυξης των σκνίπων είναι παρόμοια με τα κουνούπια. Πρέπει να περάσουν από στάδια προνύμφης και νύμφης πριν αναδυθούν ως ενήλικες. Οι προνύμφες του Midge είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε δεξαμενές, λίμνες και λίμνες. Εκτός από αυτό, μπορούν να βρεθούν σε λιμνάζοντα και αργά κινούμενα νερά.

Το πράσινο και τα φυτά γύρω από το σπίτι είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές για να γίνουν τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής τους. Το στάσιμο νερό που βρίσκεται στο έδαφος, σε πλάκες ζαρντινιέρης ή σε κουτιά μπορεί να γίνει πιθανοί τόποι αναπαραγωγής. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη των προνυμφών τους, δίνοντάς τους πρόσβαση σε άφθονη τροφή και αρκετό νερό για να επιβιώσουν στα αναπτυξιακά τους στάδια.

3. Χρησιμοποιήστε λίπασμα

Οι προνύμφες Midge προτιμούν να αναπτύσσονται σε ενδιαιτήματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Να θυμάστε πάντα να λιπάνετε τα φυτά σας σωστά ελέγχοντας και ακολουθώντας τις οδηγίες του λιπάσματος που χρησιμοποιείται. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η υπερβολική χρήση λιπάσματος, με αποτέλεσμα την απορροή λιπασμάτων στο έδαφος προς τις γύρω λίμνες, τις αποχετεύσεις και τα ρέματα. Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων μπορεί να προάγει την ανάπτυξή τους καθώς τα θρεπτικά συστατικά αποστραγγίζονται από το έδαφος στα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής τους.

Συμβουλές για την πρόληψη και την απαλλαγή από σκνίπες (μέθοδοι DIY)

1. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά

Τα εντομοαπωθητικά στοχεύουν να απωθούν τα σκνίπες μακριά από εσάς χωρίς να τα σκοτώσουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ευαίσθητο ή αλλεργικό δέρμα σε απωθητικά που περιέχουν χημικά. Για να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα από χημικές ουσίες, μπορείτε να εφαρμόσετε φυσικά εντομοαπωθητικά που περιέχουν ουσίες όπως σιτρονέλλα και έλαιο τεϊόδεντρου από την αγορά.

Αν και τα σκνίπες που δεν δαγκώνουν δεν δαγκώνουν και μεταδίδουν ασθένειες, μπορεί να είναι ενοχλητικοί. Η εφαρμογή εντομοαπωθητικών είναι η πιο εύκολη και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος για την προστασία σας από την ενόχληση των σκνιών.

2. Χρησιμοποιήστε αμυδρά ή κίτρινα φώτα

Οι σκνίπες έλκονται ιδιαίτερα από το έντονο φως. Ως εκ τούτου, συνιστάται η χρήση κίτρινων ή αμυδρά λαμπτήρων, ειδικά σε πόρτες και παράθυρα. Επιπλέον, μπορείτε πάντα να σβήνετε τα φώτα που δεν χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού σας. Αυτή η μέθοδος δεν στοχεύει στην εξάλειψη των σκνίων αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παρουσίας γύρω από το περιβάλλον διαβίωσής σας.

3. Κάντε το περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό (εξάλειψη των οικοτόπων τους)

Οι λόγοι για τους οποίους οι σκνίπες αναπαράγονται γύρω από το σπίτι σας είναι πάντα η παρουσία στάσιμων και βραδέων υδάτινων σωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει υπερβολικό πότισμα των φυτών, σκληρυμένο έδαφος και ανεπαρκή κλίση αποστράγγισης. Το υπερβολικό πότισμα των φυτών και το σκληρυμένο χώμα στα κουτιά της ζαρντινιέρας συχνά προκαλούν το σχηματισμό στάσιμου νερού στο έδαφος.

Φροντίστε πάντα να χαλαρώνετε τακτικά το χώμα και να αποφεύγετε το υπερβολικό πότισμα των φυτών για να αποτρέψετε το σχηματισμό λιμνάζοντος νερού. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρείτε τακτικά μπλοκαρίσματα όπως πέτρες, ξερά φύλλα, υπολείμματα και φύκια που σχηματίζονται στις αποχετεύσεις για να βελτιώσετε τη ροή του νερού αποχέτευσης. Μπορείτε επίσης να βαθμολογήσετε εκ νέου την αποχέτευση σας εάν διαπιστωθεί κακή κλίση, καθώς οι προνύμφες των σκνίων μπορούν να αντέξουν το ασθενές ρεύμα νερού στην αποχέτευση.

4. Χρησιμοποιήστε Bti ή κουνουπιέρα

Bti (Bacillus thuringiensis israelensis) ή κουνουπιέρες μπορούν εύκολα να αγοραστούν στα καταστήματα. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια μέσα και γύρω από το σπίτι σας, εάν ο σχηματισμός στάσιμων υδάτινων σωμάτων είναι δύσκολο ή ενοχλητικό να καθαριστεί.

Το Bti είναι ένα βακτήριο που μπορεί να μολύνει τα έντερα των κουνουπιών και των προνυμφών της σκνίπας. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς δεν προσβάλλει ούτε σκοτώνει ωφέλιμα έντομα, υδρόβια ζώα και φυτά. Το Bti μπορεί να εισαχθεί σε λίμνες, κακοσυντηρημένες βρύσες και υδρορροές.

όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα σκνίπες

Επαγγελματική Θεραπεία Midge

Είναι πολύ απλό να αντιμετωπίσετε έναν μικρό αριθμό σκνίων που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις σας. Ωστόσο, μπορεί να γίνει δύσκολο να ελέγχετε τα σκνίπες όταν ο αριθμός τους αυξάνεται και αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας.

Οι μέθοδοι θεραπείας που χρησιμοποιούνται στη Σιγκαπούρη για σκνίπες μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες μεθόδους:

  • Φυσικός
  • Βιολογικός
  • Εντομοκτόνο

Η πιο βασική φυσική μέθοδος είναι η αφαίρεση των πηγών αναπαραγωγής τους. Η επιθεώρηση παίζει ζωτικό ρόλο σε αυτό. Αφαιρέστε την πηγή αναπαραγωγής των σκνιών μέσω S&D (αναζητήστε και καταστρέψτε). Ωστόσο, ορισμένες άλλες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί στη Σιγκαπούρη. Για παράδειγμα, ένα δίχτυ ύψους 3 μέτρων εισήχθη στις δεξαμενές για να αποτρέψει τις σκνίπες από το να πετάξουν ή να εκτοξευθούν στις κατοικημένες περιοχές. Επιπλέον, οι προβολείς αναπτύχθηκαν και παρέμειναν αναμμένοι από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για να προσελκύσουν και να κρατήσουν σκνίπες μέσα στις δεξαμενές.

Η εφαρμογή του Bti (Bacillus thuringiensis israelensis) είναι μία από τις βιολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και οι βιομηχανίες ελέγχου παρασίτων. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι ασφαλές (δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο, τα ζώα και την υδρόβια ζωή), έχει συγκεκριμένο στόχο και δεν επηρεάζει την ποιότητα του νερού. Μια άλλη βιολογική μέθοδος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι η απελευθέρωση αρπακτικών για να κυνηγήσουν τις νύμφες (το θήραμα), μειώνοντας τον πληθυσμό των ενήλικων σκανιών. Στη Σιγκαπούρη, χιλιάδες αρπακτικά ψάρια (guppies, mollies και swordtails) απελευθερώθηκαν στις δεξαμενές καθώς είναι τα αρπακτικά των χρυσαλλίδων.

Επιπλέον, οι εντομοκτόνες προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιομηχανίες ελέγχου παρασίτων στη Σιγκαπούρη, και συγκεκριμένα:

  • Θερμική ομίχλη
  • ομίχλη
  • Προνυμφοκτονία

Η θερμική ομίχλη και η ομίχλη είναι δύο μέθοδοι θεραπείας για τη στόχευση ενήλικων ιπτάμενων εντόμων, ειδικά κουνουπιών και σκνίπες. Η θερμική ομίχλη στοχεύει ιπτάμενα έντομα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας. Η ομίχλη δημιουργεί ένα υπολειμματικό αποτέλεσμα στην επεξεργασμένη επιφάνεια και τις σκοτώνει κατά την επαφή. Εν ολίγοις, η θερμική ομίχλη λειτουργεί ως μια λύση «γρήγορης επιδιόρθωσης» για την παροχή γρήγορου ελέγχου για τη μείωση του πληθυσμού των στοχευμένων εντόμων, ενώ η ομίχλη προστατεύει για μεγαλύτερη περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, η προνυμφοκτονία είναι η εφαρμογή προνυμφοκτόνου σε στάσιμα νερά. Χρησιμοποιείται για να στοχεύσει τις προνύμφες πριν αναπτυχθούν σε ενήλικες. Οι αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες εταιρείες στη Σιγκαπούρη εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις μεθόδους που αναφέρονται εδώ.

Στο Killem Pest, παρέχουμε μια φυσική προσέγγιση πραγματοποιώντας S&D (αναζήτηση και καταστροφή). Η επιθεώρηση δεν είναι εύκολη πρόκληση. Οι επαγγελματίες ελέγχου παρασίτων μας είναι εκπαιδευμένοι ώστε να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και την ικανότητα να αναζητούν χώρους αναπαραγωγής σκνιών.

Εξάλλου, η περιβαλλοντική υγεία είναι πάντα το μέλημά μας. Ως εκ τούτου, προσφέρουμε επίσης μια βιολογική προσέγγιση παρέχοντας ή εφαρμόζοντας Bti κατόπιν αιτήματος ή σε ευαίσθητες περιοχές. Επιπλέον, όλα τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε εντομοκτόνες μεθόδους είναι εγκεκριμένα από τη ΝΕΑ (Εθνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος). Οι χημικές ουσίες δεν έχουν βλαβερές συνέπειες για ανθρώπους και ζώα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.