Ο πλήρης οδηγός για την πρόληψη και τη θεραπεία της σφήκας στη Σιγκαπούρη

4
Ο πλήρης οδηγός για την πρόληψη και τη θεραπεία της σφήκας στη Σιγκαπούρη
σφήκα Σιγκαπούρη

Οι σφήκες, μια ομάδα ιπτάμενων εντόμων της τάξης των Υμενοπτέρων, συχνά συγχέονται με τις μέλισσες λόγω του παρόμοιου σχήματός τους. Και οι δύο μπορούν να φτιάξουν φωλιές σε δέντρα, σοφίτες, μπαλκόνια και στη γωνία της οροφής.

Οι σφήκες και οι σφήκες είναι από την ίδια οικογένεια, Vespidae. Είναι ωφέλιμα έντομα και παίζουν ουσιαστικούς ρόλους στο οικοσύστημα. Βοηθούν στην επικονίαση και θηράματα εντόμων. Χωρίς σφήκες, θα είχαμε να κάνουμε με περισσότερα έντομα, παράσιτα και αράχνες. Ωστόσο, η παρουσία σφηκών μπορεί να προκαλέσει άγχος και αναστάτωση στον άνθρωπο λόγω των επώδυνων και επικίνδυνων τσιμπημάτων τους.

Τύποι σφηκών στη Σιγκαπούρη

είδη σφηκών στη Σιγκαπούρη

Οι σφήκες μπορούν να διακριθούν μεταξύ κοινωνικών και μοναχικών σφηκών. Οι κοινωνικές σφήκες μοιράζονται μια φωλιά, ενώ οι μοναχικές σφήκες φωλιάζουν μόνες. Οι σφήκες, τα κίτρινα μπουφάν και οι χάρτινες σφήκες είναι παραδείγματα κοινωνικών σφηκών. Από την άλλη πλευρά, οι σφήκες με κλωστή και οι λασπώδεις σφήκες χαρακτηρίζονται ως μοναχικές σφήκες.

Κοινωνικές σφήκες:

Χάρτινες σφήκες

Οι χάρτινες σφήκες λέγεται ότι είναι ο πιο κοινός τύπος σφήκας στη Σιγκαπούρη. Οι χάρτινες σφήκες έχουν σώματα χρώματος κοκκινοκαφέ έως μαύρο με κίτρινους δακτυλίους γύρω από την κοιλιά τους. Ονομάζονται επίσης «σφήκες ομπρέλας» επειδή οι φωλιές τους μοιάζουν με ανάποδη ομπρέλα που στηρίζεται από ένα μόνο κοτσάνι.

Κιτρινοτζάκετ

Τα κίτρινα μπουφάν μοιάζουν αρκετά με τις σφήκες από χαρτί. Ωστόσο, οι σφήκες από χαρτί έχουν μακρύτερα και λεπτά πόδια. Τα πιο συνηθισμένα κίτρινα σακάκια έχουν έντονα κίτρινα σώματα με μαύρες γραμμές, κηλίδες και τρίγωνα στην κοιλιά τους. Το μέγεθος του σώματός τους είναι περίπου 0,9 έως 1,5 cm.

Σε αντίθεση με τις χάρτινες σφήκες, τα κιτρινοτζάκετ χρησιμοποιούν ίνες ξύλου για να κατασκευάσουν τις φωλιές τους. Τα κίτρινα μπουφάν μπορεί να χτίζουν φωλιές σε κενά τοίχων και σοφίτες, αλλά σπάνια προκαλούν δομικές ζημιές στους χώρους. Επιπλέον, χτίζουν φωλιές κάτω από το έδαφος (όχι ενεργά λαγούμια τρωκτικών), κούφια κορμούς, ξυλεία ή δέντρα.

Hornets

Οι άνθρωποι αναφέρονται συχνότερα στα κιτρινότζακια ως σφήκες. Ωστόσο, μερικοί σφήκες είναι πολύ μεγαλύτεροι (μπορεί να είναι έως και 5 εκατοστά) από τα κιτρινοτζάκετ. Μπορούν να κατασκευάσουν στρογγυλές ή αχλαδιές χάρτινες φωλιές μήκους έως 90 cm. Μια τρύπα εισόδου βρίσκεται πάντα κοντά στο κάτω μέρος της φωλιάς. Οι φωλιές των Hornet χτίζονται πιο συχνά πάνω από το έδαφος, σε ψηλά δέντρα. Ωστόσο, μπορούν να κολλήσουν τις φωλιές τους στις μαρκίζες των κτιρίων.

Μοναχικές σφήκες:

λάσπες

Οι λασπωτήρες έχουν μακρύτερη και λεπτή μέση σε σύγκριση με τις περισσότερες από τις άλλες σφήκες. Τα μεγέθη του σώματός τους κυμαίνονται από 2 έως 2,5 cm. Οι φωλιές από λάσπες είναι πολύ μικρότερες. Κατασκευάζουν λασποσωλήνες κάτω από κτίρια, στέγες ή σοφίτες.

Σφήκες με κλωστή

Οι σφήκες με νήμα έχουν απίστευτα στενή μέση με μια κόκκινη ή πορτοκαλί ταινία μεταξύ της μέσης και της κοιλιάς. Έχουν επίσης μακριά και αδύνατα πόδια. Το μέγεθος του σώματος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2,5 cm, μεγαλύτερο από τα λάσπη. Οι σφήκες με νήμα είναι αλεσμένες φωλιές. Κατασκευάζουν φωλιές και τις σφραγίζουν προσωρινά λίγο πριν βγουν έξω και αναζητήσουν τροφή.

Κύκλος Ζωής και Βιολογία

Μια σφηκοφωλιά ξεκινά γενικά από μια μοναχική βασίλισσα/θηλυκή σφήκα. Θα φτιάξει πρώτα μια μικρή φωλιά και θα μεγαλώσει μόνη της την πρώτη γενιά.

Κοινωνικές σφήκες

Οι κοινωνικές σφήκες έχουν ένα σύστημα κάστας στις κοινωνίες τους. Μία κάστα μπορεί να έχει μία ή περισσότερες βασίλισσες. Οι εργάτριες είναι στείρες γυναίκες. Μπορούν επίσης να βρεθούν μερικά drones (αρσενικά).

Μια ώριμη χάρτινη σφηκοφωλιά έχει σπάνια περισσότερα από 200 κύτταρα και η φωλιά περιέχει συνήθως 20-30 ενήλικες. Οι περισσότερες κοινωνικές σφήκες έχουν ετήσιες φωλιές (επιβιώνουν ένα χρόνο). Οι εργαζόμενοι στην κοινωνική σφήκα έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 12 έως 22 ημέρες, ενώ η βασίλισσα συνήθως μπορεί να ζήσει μέχρι και ένα χρόνο.

Μοναχικές σφήκες

Οι μοναχικές σφήκες είναι επίσης αρπακτικά. Οι ενήλικες σφήκες τρέφονται με νέκταρ και θηράματα με έντομα ή αράχνες για να ταΐσουν τα μικρά τους, όπως και οι κοινωνικές σφήκες. Διαφορετικά είδη μοναχικών σφηκών επιτίθενται σε διαφορετικούς τύπους εντόμων. Τσιμπούν, παραλύουν, σέρνουν ή μαζεύουν θήραμα πίσω στη φωλιά τους. Οι προνύμφες της μοναχικής σφήκας θα τραφούν στη συνέχεια με το ακινητοποιημένο θήραμα για την ανάπτυξη και την ανάπτυξή τους.

Κίνδυνοι από σφήκες

Η ικανότητα των σφηκών να τσιμπούν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ανησυχούν. Οι σφήκες τσιμπούν και διοχετεύουν δηλητήριο από το πίσω μέρος της κοιλιάς τους. Οι κοινωνικές σφήκες θα επιτεθούν σθεναρά στους ανθρώπους όταν διαταραχθεί η φωλιά τους.

Ωστόσο, σπάνια τσιμπούν μακριά από τη φωλιά τους, εκτός εάν παγιδευτούν ή πιεστούν πάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Από την άλλη πλευρά, οι μοναχικές σφήκες σπάνια τσιμπούν εκτός και αν απειληθούν. Το τσίμπημα από μοναχικές σφήκες συνήθως προκαλεί λιγότερο σοβαρή αντίδραση στους ανθρώπους από τις κοινωνικές σφήκες.

Τσίμπημα σφήκαςέχει ως αποτέλεσμα πόνο. Συχνά, τα τσιμπήματα σφήκας είναι πιο επώδυνα από το τσίμπημα από μέλισσες. Τα τσιμπήματα από σφήκες συνήθως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά μπορεί να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένα άτομα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υποστούν αναφυλακτική (υπερευαισθησία) αντίδραση εάν τσιμπηθούν από τις σφήκες. Ωστόσο, οι περισσότεροι θάνατοι από τσιμπήματα σφήκας οφείλονται σε αλλεργικές αντιδράσεις στην πρωτεΐνη δηλητηρίου και στα ένζυμα από τις σφήκες.

Αφού τσιμπηθούν από σφήκα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν μόνο μικρό πόνο και πρήξιμο στο δέρμα, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από το τσίμπημα μιας σφήκας:

 • Πόνος
 • Ερυθρότητα
 • Πρήξιμο
 • Κνησμός
 • Έξαψη

Τα θύματα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα αμέσως εάν αρχίσουν να αναπτύσσονται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι:

 • Εκτεταμένο εξάνθημα
 • Αναφυλαξία
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Ταχύς παλμός
 • Χαμηλή πίεση αίματος
 • Καταπληξία/αναπνευστική δυσχέρεια

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρέξετε σε μια προστατευμένη περιοχή για να αποτρέψετε το τσούξιμο των κοινωνικών σφήκων συνεχώς και αποφύγετε τον κίνδυνο.

Δευτερεύουσες επιπτώσεις από τσιμπήματα σφήκας

Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει από το τσίμπημα από σφήκα. Πολλοί άνθρωποι πανικοβάλλονται αν υπάρχει σφήκα τριγύρω. Δευτερεύοντες κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν εάν ένα άτομο δει μια σφήκα και αρχίσει ξαφνικά να τρέχει χωρίς να παρατηρήσει το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί όταν διασχίζετε έναν δρόμο.

Σημάδια προσβολής από σφήκα

σημάδια προσβολής από σφήκα

1. Παρατήρηση σφηκών

Αυτό είναι ένα αρκετά προφανές σημάδι που μπορεί να σας πει αν μια σφηκοφωλιά βρίσκεται κάπου κοντά σας. Μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσετε και να εντοπίσετε τις σφηκοφωλιές, εάν είστε σφήκες που πετούν γύρω από τις εγκαταστάσεις σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τη διαδρομή πτήσης τους και να ελέγξετε για τη θέση της φωλιάς.

2. Σφήκες που βουίζουν

Το βουητό συμβαίνει ειδικά όταν υπάρχουν κοινωνικές σφήκες. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τους. Ο ήχος του βόμβου μπορεί να σας δώσει ένα σύνθημα για να εντοπίσετε τη φωλιά τους.

3. Παρατήρηση σφηκοφωλιών

Μπορείτε να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο γύρω από το σπίτι σας αφού παρατηρήσετε το πρώτο και το δεύτερο σημάδι. Οι σφηκοφωλιές μπορούν να βρεθούν σε δέντρα, μέσα σε σοφίτες, άκρες στέγες, στη γωνία ενός ήσυχου δωματίου ή ακόμα και μέσα σε μια ντουλάπα.

Συμβουλές για την πρόληψη και την απαλλαγή από τις σφήκες

αποτρέψτε και απαλλαγείτε από τις σφήκες

Πώς να αποτρέψετε τις σφήκες; Είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανίσουμε εντελώς τις σφήκες από εμάς καθώς αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος μας. Ωστόσο, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την πρόσβασή τους στο περιβάλλον διαβίωσής μας και να το κάνουμε λιγότερο κατάλληλο για αναπαραγωγή.

1. Εξαλείψτε τις νέες φωλιές πριν γίνουν απειλή

Είναι συνήθως ασφαλές να καταστρέψετε μια σφηκοφωλιά όταν είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για τους πιθανούς κινδύνους, μπορείτε να καλέσετε έναν επαγγελματία διαχείρισης παρασίτων για να το χειριστεί.

2. Σφραγίστε τυχόν ανοίγματα που μπορεί να είναι πιθανά σημεία εισόδου για σφήκες

Μπορείτε να επιθεωρήσετε και να ελέγξετε το εξωτερικό του σπιτιού σας. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικά υλικά όπως σιλικόνη με βάση το καλαφάτισμα, μεταλλική οθόνη ή παρόμοιο σφραγιστικό για να επισκευάσετε ή να σφραγίσετε τυχόν ανοίγματα, ρωγμές ή κενά που ενδέχεται να φιλοξενούν αποικία σφηκών.

3. Μειώστε την ακαταστασία

Είναι απαραίτητο να μειώσετε την ακαταστασία μέσα και έξω από το σπίτι. Τα αχρησιμοποίητα αντικείμενα όπως εξοπλισμός γκαζόν, συσκευές ή ανεπιθύμητα δοχεία μπορούν να προσελκύσουν και να παρέχουν καταφύγιο στις σφήκες για να φτιάξουν τη φωλιά τους, ειδικά όταν υπάρχουν τρόφιμα και λουλούδια.

4. Μην αφήνετε κανένα φαγητό έξω

Αφού απολαύσετε το δείπνο ή το μπάρμπεκιου σας στην πίσω αυλή, φροντίστε πάντα να καθαρίζετε αμέσως.

5. Βεβαιωθείτε ότι οι κάδοι απορριμμάτων είναι καλυμμένοι πλήρως

Οι κάδοι σκουπιδιών μπορεί να είναι ένας από τους δημοφιλείς χώρους φωλιάς για σφήκες λόγω της υγρασίας και της τροφής. Βεβαιωθείτε ότι τα καπάκια των κάδων είναι σφιγμένα καλά και επιθεωρήστε για τυχόν ρωγμές ή τρύπες στην επιφάνεια των κάδων.

6. Αποφύγετε τα υπερώριμα φρούτα στην περιοχή του κήπου σας

Εάν φυτεύετε οπωροφόρα δέντρα στον κήπο σας, φροντίστε να αποφεύγετε συχνά τα υπερώριμα φρούτα, καθώς αυτά προσελκύουν σφήκες. Μπορείτε επίσης να σφραγίσετε τα φρούτα σε μια πλαστική σακούλα ή δοχείο για να μην προσελκύσετε σφήκες να πλησιάσουν.

DIY Μέθοδοι για να απαλλαγείτε από σφήκες

Υπάρχουν μερικές μέθοδοι DIY που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις σφήκες από το να φωλιάζουν γύρω από το σπίτι σας. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούν την απελευθέρωση οσμής από φυσικά μείγματα ελαίων ή φυτών.

1. Χρήση αιθέριων ελαίων

Ερευνα ανακάλυψε ότι ένας συνδυασμός αιθέριων ελαίων λεμονόχορτου, γαρύφαλλου και γερανιού μπορεί να απωθήσει με επιτυχία τις σφήκες. Ανακατέψτε πολλές σταγόνες και εφαρμόστε τα έλαια σε πιθανές τοποθεσίες φωλεοποίησης όπως άκρες, στέγες, ρωγμές και σχισμές. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να στοχεύσετε εκείνες τις περιοχές που προηγουμένως καταλαμβάνονταν με σφηκοφωλιά.

2. Τοποθετήστε/φυτέψτε φυτά που απωθούν τη σφήκα γύρω από το σπίτι σας

Μπορείτε να φυτέψετε μερικά φυτά που απωθούν τη σφήκα γύρω από το σπίτι σας αντί για εκείνα τα ανθοφόρα φυτά που μπορεί να προσελκύουν σφήκες από το να μπουν μέσα. Η μέντα, ο ευκάλυπτος, η σιτρονέλλα, ο κατιφές, ο βασιλικός και το γεράνι είναι μερικά παραδείγματα φυτών που οι σφήκες βρίσκουν δυσάρεστα. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε αυτά τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους εάν είχατε εντοπίσει σφήκες στην περιοχή πριν.

γεγονότα σφήκας

Επαγγελματική θεραπεία σφηκών

Η διαχείριση σφηκών είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες λόγω των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει κατά την εφαρμογή χημικών ουσιών στη φωλιά της σφήκας. Οι επαγγελματίες διαχείρισης παρασίτων είναι πάντα εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα ΜΑΠ (εξοπλισμός ατομικής προστασίας) όταν ασχολούνται με φωλιές μελισσών ή σφηκών. Το ΜΑΠ τους εμποδίζει να τσιμπηθούν.

Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διαχείρισης παρασίτων μας χρησιμοποιούν ένα αποτελεσματικό σύστημα παροχής χημικών για να φτάσουν στις φωλιές σφηκών με μια γεννήτρια αερολύματος. Η χημική ουσία ή το εντομοκτόνο δρα σε ολόκληρη την αποικία σφηκών και στη συνέχεια η φωλιά αφαιρείται από την μολυσμένη περιοχή.

Εάν έχετε προβλήματα με σφήκες στο σπίτι ή στις εγκαταστάσεις σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Killem. Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διαχείρισης παρασίτων μας μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις ανησυχίες σας και να σας κάνουν να νιώσετε ξανά ασφαλείς.

Schreibe einen Kommentar