Ο εξωραϊσμός της ιδιωτικής ζωής δημιουργεί αίσθημα απομόνωσης στην αυλή σας

privacy landscaping including a fence and raised beds
εξωραϊσμός της ιδιωτικής ζωής που περιλαμβάνει φράχτη και υπερυψωμένα κρεβάτια
Αυτό το βυθισμένο αίθριο περιβάλλεται από στρώματα εξωραϊσμού της ιδιωτικής ζωής, όπως χαμηλούς τοίχους αντιστήριξης, υπερυψωμένα κρεβάτια φύτευσης και αρχιτεκτονική περίφραξη.

Πώς μπορούμε να ανακτήσουμε την αίσθηση της ιδιωτικής ζωής στην αυλή μας; Ζούμε σε ένα αναπτυσσόμενο προάστιο και καθώς η γειτονιά μας έχει γεμίσει, έχουμε αρχίσει να νιώθουμε εκτεθειμένοι όποτε βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εξωραϊσμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής για να μας προστατεύσει από τους γείτονές μας!

Δημιουργήστε το καταφύγιό σας στην πίσω αυλή με εξωραϊσμό ιδιωτικότητας

Ο εξωραϊσμός της ιδιωτικής ζωής μπορεί να κάνει την αυλή σας να αισθάνεται σαν ένα καταφύγιο από τον υπόλοιπο κόσμο όπου εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ύπαιθρο. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε νέα σπίτια που βρίσκονται σε αναπτυσσόμενα προάστια, ο εξωραϊσμός που έχει εγκαταστήσει ο κατασκευαστής είναι ελάχιστος ή δεν είχε τον χρόνο να εδραιωθεί πλήρως – αφήνοντας τις αυλές ανοιχτές και εκτεθειμένες στη θέα οποιουδήποτε τυχαίνει να κοιτάξει το δρόμο σας. Φυσικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αναζωογονητική εμπειρία χαλάρωσης στην αυλή σας. Γι’ αυτό συχνά καθίσταται απαραίτητο, καθώς γεμίζει η νέα σας γειτονιά, να επενδύσετε σε έναν επιπλέον γύρο εξωραϊσμού ειδικά για να βελτιώσετε το απόρρητο της πίσω αυλής, για να εξαλείψετε ανεπιθύμητα αξιοθέατα και ήχους.

Τα στοιχεία ελέγχου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσθήκη φυτών και δομικών κατασκευών για τη δημιουργία απορρήτου, την οριοθέτηση της ιδιοκτησίας σας και την καταστολή του ήχου της κίνησης της γειτονιάς. Για παράδειγμα, οι φυτεύσεις σε συνδυασμό με δικτυωτά πάνελ, πέτρινους τοίχους ή περίφραξη μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ενίσχυση της μοναξιάς και στην εξάλειψη του θορύβου από το δρόμο. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, ο περιμετρικός έλεγχος δίνει επίσης ένα ευχάριστο σκηνικό στην ήσυχη, ήρεμη όαση της πίσω αυλής σας.

Εξωραϊσμός για προστασία της ιδιωτικής ζωής έξω και μέσα στην αυλή

Όταν εξετάζετε πώς να βελτιώσετε το απόρρητο της αυλής, υπάρχουν δύο τρόποι να το σκεφτείτε. Φυσικά, θέλετε να έχετε ιδιωτικότητα από εξωτερικά στοιχεία όπως γείτονες, πεζούς και δρόμους, αλλά το εσωτερικό απόρρητο είναι επίσης σημαντικό. Αυτό μπορεί να επιτρέψει τον διαχωρισμό μεταξύ διαφορετικών περιοχών της αυλής που έχουν διαφορετικές λειτουργίες, όπως ένα αθλητικό γήπεδο για παιδιά, μια εξωτερική κουζίνα ή έναν κήπο διαλογισμού για τους ενήλικες.

Εάν προσπαθείτε να κρατήσετε τους αδιάκριτους (ή ακόμα και καλούς) γείτονες μακριά από την οπτική σας επαφή, ενώ εκμεταλλεύεστε ό,τι έχει να προσφέρει η αυλή σας, οι φράκτες και οι ψηλοί θάμνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ζωντανών τοίχων κατά μήκος της γραμμής ιδιοκτησίας σας. Εντός του τοπίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρόσθετες φυτεύσεις για να διαχωρίσουν ένα αίθριο ή άλλους ήσυχους, στοχαστικούς χώρους από χώρους που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητα ή παιχνίδι, όπως πισίνα, τζάκι ή χώρο πάρτι για τη διασκέδαση των επισκεπτών. Αυτό βοηθά στον καθορισμό αυτών των χώρων σε ένα τοπίο και δίνει στον καθένα την αίσθηση ότι είναι μια ξεχωριστή περιοχή με τον δικό του σκοπό. Σε ένα καλά σχεδιασμένο, πλήρως λειτουργικό τοπίο, η ιδιωτικότητα τόσο έξω όσο και εντός της αυλής έχει ληφθεί προσεκτικά υπόψη.

Δημιουργώντας την αίσθηση του εγκλεισμού με οπτικά εμπόδια

Λίγα πράγματα είναι πιο χαλαρωτικά από το να περάσετε ένα ωραίο απόγευμα καθισμένοι στο αίθριο με ένα ποτήρι κρασί, αλλά η εμπειρία γίνεται ελαφρώς λιγότερο ευχάριστη όταν βρίσκεστε έξω στην ύπαιθρο χωρίς την αίσθηση του περιβλήματος. Είναι υπέροχο να γνωρίζεις τους γείτονές σου, αλλά μπορεί να μην θέλεις να συζητήσεις ενώ χαλαρώνεις μετά τη δουλειά ή προσπαθείς να μαυρίσεις στη μέση του καλοκαιριού. Η εγκατάσταση φυτειών μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό του χώρου σας, στη δημιουργία διαχωρισμού και στην παροχή οπτικού ελέγχου από εξωτερικές παρεμβολές.

Ένας καλά σχεδιασμένος φράχτης μπορεί να είναι ένας ελκυστικός τρόπος για να βελτιώσετε την ιδιωτικότητα της πίσω αυλής από τον έξω κόσμο και τις γειτονικές αυλές – για να μην αναφέρουμε, κρατήστε τον σκύλο (ή ακόμα και τα παιδιά) από το να τραπούν σε φυγή. Ειδικά σε νεότερες γειτονιές, οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα χρειαστεί συχνά να εγκαταστήσουν περίφραξη και η προσθήκη μιας σειράς θάμνων μπορεί να συμπληρώσει το αποτέλεσμα του χτισμένου τοίχου και να προσθέσει οπτικό ενδιαφέρον. Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν περιορισμούς σχετικά με τους τύπους και τα ύψη περίφραξης στην περιοχή σας. Μια επαγγελματική εταιρεία τοπίου μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε έναν συνδυασμό χτισμένου και «ζωντανού» τοίχου που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της γειτονιάς σας καθώς και στις ανάγκες της οικογένειάς σας για ιδιωτικότητα και γαλήνη.

Οι φυτεύσεις ιδιωτικότητας μπορούν να ορίσουν διάφορους χώρους μέσα στην αυλή σας

δικτυωτή περίφραξη και μια πέργκολα ορίζουν έναν ιδιωτικό χώρο πίσω αυλής
Μια πέργκολα και μια αρχιτεκτονική περίφραξη βοηθούν στον καθορισμό ενός οικείου χώρου συγκέντρωσης στην πίσω αυλή

Οι ανοιχτές κατόψεις συνεχίζουν να είναι ζεστές για εσωτερικούς χώρους, αλλά αυτός ο τύπος σχεδίασης δεν λειτουργεί τόσο καλά σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά όταν έχετε πολλούς χώρους μιας αυλής που χρησιμοποιούνται για πολύ διαφορετικές δραστηριότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διαχωρισμός των χώρων μέσα στην αυλή σας είναι τόσο σημαντικός. Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Εάν έχετε ένα αίθριο που προορίζεται για ομαδικές συγκεντρώσεις, μπορεί να θέλετε να έχετε έναν άλλο, πιο ήσυχο χώρο στην αυλή σας που προορίζεται για πιο ήσυχες, πιο οικείες συνομιλίες. Χωρίς κάποιου είδους διαλογή, αυτός ο διαχωρισμός είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Για να δημιουργήσετε μια αίσθηση ξεχωριστών περιοχών στην αυλή σας, ένα απλό μονοπάτι στον κήπο με σκαλοπάτι ή χαλίκι μπιζελιού μπορεί να κάνει θαύματα. Το μονοπάτι μπορεί να ελίσσεται από τη μια περιοχή στην άλλη – για παράδειγμα, από το πολυσύχναστο αίθριο σε ένα ήσυχο παγκάκι κάτω από ένα δέντρο. Κάθε «ζώνη» μπορεί επίσης να οριστεί από πράσινο και θάμνο, προσφέροντας την αίσθηση ότι όντως έχετε μπει σε έναν νέο χώρο. Αυτό δημιουργεί ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό, ευέλικτο τοπίο που εξυπηρετεί πολλούς διαφορετικούς σκοπούς.

Οι λειτουργίες απορρήτου της πίσω αυλής μπορούν να υποτάξουν τους εξωτερικούς ήχους ή τις μυρωδιές

καταρράκτη και λίμνη koi σε ιδιωτική αυλή
Ο ήχος και η μυρωδιά ενός καταρράκτη που στάζει σε μια λίμνη συμβάλλει στην αίσθηση της γαλήνης και της ιδιωτικής ζωής

Το απόρρητο της πίσω αυλής εκτείνεται πέρα ​​από αυτό που μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας. Μερικές φορές οι γείτονες είναι επίσης θορυβώδεις – και η κοντινή κίνηση, οι φυσητήρες φύλλων και άλλοι ήχοι μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικοί, για να μην αναφέρουμε τις μυρωδιές όπως τα καυσαέρια αυτοκινήτου. Παρουσιάζοντας τον γαλήνιο ήχο ενός υδάτινου στοιχείου, όπως ένα σιντριβάνι ή ένας μικρός καταρράκτης, μπορεί να καταπολεμήσει τους ανεπιθύμητους θορύβους και τις μυρωδιές. Η ένταση του νερού που κινείται ή πέφτει μπορεί να ρυθμιστεί κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού για να ακυρώσει τον περισσότερο θόρυβο του περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται διαμορφώνοντας την ταχύτητα του νερού που τρέχει μέσα από το σύστημα και την «σταγόνα» (η απόσταση που πέφτει το νερό πριν χτυπήσει μια επιφάνεια που ηχεί). Εάν κάθεστε κοντά σε ένα υδάτινο στοιχείο σε μια μερικώς απομονωμένη περιοχή, θα ακούτε κυρίως τι υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον σας – το οποίο δεν θα είναι το χλοοκοπτικό του γείτονά σας.

Όσον αφορά την εξάλειψη των ενοχλητικών ή δυσάρεστων οσμών, το νερό που κινείται και πέφτει τείνει να φορτίζει την ατμόσφαιρα στην άμεση γειτνίασή του. Τα χαρακτηριστικά νερού δροσίζουν και υγραίνουν τον αέρα, αφήνοντας το περιβάλλον σας πιο ευχάριστο και χωρίς οσμές. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνοντας ανθισμένους θάμνους στο σχέδιο φύτευσής σας, μπορείτε να εισάγετε υπέροχα αρώματα για να απολαύσετε, ιδιαίτερα την άνοιξη.

Σε ένα καλά σχεδιασμένο, καλά ανεπτυγμένο τοπίο που περιλαμβάνει ιδιωτικούς χώρους που περικλείονται από λουλούδια και θάμνους, οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι. Μια ευχάριστη, προσωπική αυλή όπου ελαχιστοποιούνται τα παρεμβατικά αποτελέσματα των ανεπιθύμητων αισθήσεων έχει μια ηρεμιστική επίδραση. Ο καλός σχεδιασμός τοπίου δημιουργεί την αίσθηση ότι τα πάντα σε μια αυλή είναι σκόπιμα και βρίσκεστε στον δικό σας χώρο. Προσφέρει ένα είδος καθαρισμού για το νευρικό σύστημα – και στον ταραχώδη κόσμο του σήμερα, όλοι το χρειαζόμαστε.

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα έργο σχεδιασμού τοπίου, το eBook μας: Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σαςείναι γεμάτο με πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

ειδικός-οδηγός-σχεδιασμός-τοπίου-σχεδίασης-των-ονείρων-σας

Όλες οι εικόνες ©Morgan Howarth Photography εκτός από τις σημειώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.