Ο απόλυτος οδηγός για την πρόληψη, τη θεραπεία και τον έλεγχο των μελισσών στη Σιγκαπούρη

bees in singapore
μέλισσες στη Σιγκαπούρη

Οι μέλισσες είναι ένας από τους σημαντικότερους επικονιαστές. Χωρίς τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές όπως οι μύγες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε αρκετές καλλιέργειες για να θρέψουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό. Τούτου λεχθέντος, η παρουσία μελισσών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία και αναστάτωση στον άνθρωπο.

Τύποι μελισσών στη Σιγκαπούρη

κοινοί τύποι μελισσών στη Σιγκαπούρη

Υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη μελισσών στον κόσμο. Οι μέλισσες μπορεί να είναι το πιο διάσημο είδος μέλισσας. Άλλα είδη είναι επίσης σημαντικά για το οικοσύστημα.

Ποια είναι μερικά από τα κοινά είδη μελισσών που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη;

Γιγαντιαίες μέλισσες

Οι γιγάντιες μέλισσες (Apis dorsata) πήραν το όνομά τους από το μεγάλο τους μέγεθος. Οι γιγάντιες μέλισσες μπορούν να γίνουν 17 – 20 χιλιοστά σε μήκος. Αυτό το είδος συνήθως έχει τις φωλιές του χτισμένες σε μια εκτεθειμένη περιοχή μακριά από το έδαφος.

Οι γιγάντιες φωλιές μελισσών εντοπίζονται συνήθως σε ψηλά δέντρα και κτιριακές κατασκευές. Οι φωλιές αποτελούνται από μεγάλες μονές χτένες που μπορούν να φτάσουν έως και 1,5 m σε μήκος και 1 m βάθος. Οι χτένες φαίνονται να κρέμονται κάτω από κλαδιά δέντρων ή άλλες κατασκευές.

Νάνοι μέλισσες

Οι νάνοι μέλισσες (Apis florea) είναι μέλισσες μικρού μεγέθους (μήκους 7 – 10 mm). Βρίσκονται συνήθως στην τροπική περιοχή. Οι νάνοι μέλισσες χτίζουν μονά χτένες ως φωλιές τους. Οι χτένες μπορούν να βρεθούν γύρω από μικρά κλαδιά δέντρων αντί να κρέμονται κάτω από τα κλαδιά όπως στην περίπτωση των γιγάντων μελισσών.

Ασιατικές μέλισσες

Οι ασιατικές μέλισσες (Apis cerana) έχουν μήκος περίπου 10 mm. Είναι γνωστό ότι φωλιάζουν σε κενούς χώρους και κοιλότητες, ώστε να μπορούν να βρεθούν σε σοφίτες και κοιλότητες στέγης. Μερικές από τις κοιλότητες ή τα κλειστά ανοίγματα είναι απρόσιτα για τον άνθρωπο. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από τις φωλιές τους σε σύγκριση με τη φωλιά των υπαίθριων ειδών.

Μέλισσες χωρίς τσίμπημα

Οι μέλισσες χωρίς κεντρί (Trigona spp.) είναι πολύ μικρού μεγέθους, με διάμετρο περίπου 3 – 5 mm. Φτιάχνουν επίσης τις φωλιές τους σε κοιλότητες. Μερικές φορές φαίνονται να εισέρχονται ή να βγαίνουν από τις φωλιές μέσω ενός σωλήνα εισόδου. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, μια μέλισσα χωρίς κεντρί δεν μπορεί να τσιμπήσει, αλλά μπορεί ακόμα να δαγκώσει όταν αισθάνεται ότι απειλείται.

Μέλισσες ξυλουργού

Οι μέλισσες ξυλουργού (Xylocopa spp.) είναι οι μεγαλύτερες στη Σιγκαπούρη. Έχουν μήκος περίπου 20 – 30 mm και είναι συνήθως σκουρόχρωμες. Οι μέλισσες ξυλουργοί σχηματίζουν τις φωλιές τους δημιουργώντας λαγούμια από μασίφ ξύλο που διακλαδίζονται σε παράλληλες διόδους. Οι μέλισσες ξυλουργοί είναι μοναχικές μέλισσες που ζουν μόνες ή σε μικρές ομάδες και δεν σχηματίζουν αποικίες. Αν και η θέα αυτών των μελισσών μπορεί να είναι τρομακτική λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, είναι σχετικά ακίνδυνες, εκτός εάν ενοχλούνται.

Σημάδια προσβολών μελισσών

σημάδια προσβολής μελισσών

1. Παρατήρηση Ζωντανών Μελισσών

Η θέαση των μελισσών είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια που υποδηλώνουν προσβολή. Αν δείτε μέλισσες να πετούν μέσα ή γύρω από το σπίτι σας, μπορεί να υποδηλώνει ότι η κυψέλη τους είναι κοντά. Ακολουθήστε το μονοπάτι της πτήσης τους και ίσως μπορέσετε να εντοπίσετε τις φωλιές τους.

2. Παρατήρηση Κυψελών

Η παρουσία μιας κυψέλης δείχνει ότι το σπίτι σας είναι μολυσμένο από μέλισσες. Η κυψέλη βρίσκεται στα κλαδιά των φυτών του σπιτιού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυψέλη κρύβεται σε κενούς χώρους του κτιρίου. Ένας μεγάλος αριθμός μελισσών περιβάλλει μια κυψέλη. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε μια κυψέλη μόλις την εντοπίσετε.

3. Μέλισσες που βουίζουν

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορεί να μην μπορούν να εντοπίσουν τις μέλισσες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μέλισσες χτίζουν τη φωλιά τους ψηλά από το έδαφος. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, ο βουητός που παράγουν μπορεί να σας οδηγήσει στις φωλιές τους.

4. Παρουσία Τρυπών σε Ξύλινες Κατασκευές

Οι μέλισσες ξυλουργοί δημιουργούν λαγούμια σε ξύλινες κατασκευές και αφήνουν μια τρύπα στην επιφάνεια του ξύλου. Αν έχετε παρατηρήσει τρύπες στα έπιπλά σας ή στα ξύλινα διακοσμητικά σας, μπορεί να έχετε μέλισσες ξυλουργούς στο σπίτι σας.

Κύκλος Ζωής και Βιολογία

Οι περισσότερες μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα που ζουν σε αποικίες και ασκούν τον καταμερισμό της εργασίας. Οι τρεις λειτουργικές κάστες σε μια αποικία μελισσών είναι οι:

Η κύρια λειτουργία της βασίλισσας είναι να αναπαράγει και να διατηρεί την ενότητα της αποικίας.

Οι εργάτριες είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση της φωλιάς, τη φροντίδα των μικρών και της βασίλισσας, την προστασία της φωλιάς καθώς και την αναζήτηση τροφής.

Οι κηφήνες είναι αρσενικά των οποίων η κύρια λειτουργία είναι να ζευγαρώνουν με μια μη γονιμοποιημένη βασίλισσα. Πεθαίνουν λίγο μετά το ζευγάρωμα.

Εάν η βασίλισσα πεθάνει, επιλέγεται μια νέα βασίλισσα. Η νέα βασίλισσα τρέφεται με βασιλικό πολτό (μια πυκνή σε θρεπτικά συστατικά ουσία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας βασίλισσας) από τις εργάτριες.

Οι μέλισσες υφίστανται πλήρη μεταμόρφωση. Ο κύκλος ζωής τους αποτελείται από τέσσερα στάδια:

  • Αυγά
  • Προνύμφες
  • Πούπα
  • Ενηλικιότητα

Σε μια αποικία μελισσών, μια βασίλισσα μπορεί να παράγει χιλιάδες αυγά την ημέρα στα εξαγωνικά κελιά που σχηματίζουν την κηρήθρα. Τα γονιμοποιημένα ωάρια θα εκκολαφθούν σε εργάτριες. Τα μη γονιμοποιημένα ωάρια θα γίνουν αρσενικά (drones).

Οι προνύμφες των μελισσών είναι λευκές, χωρίς πόδια και απαιτούν από τους εργάτες να τις ταΐσουν. Οι προνύμφες μεγαλώνουν σε νύμφες. Σε αυτό το στάδιο, σχηματίζονται τα φτερά, τα πόδια και τα μάτια, μετατρέποντας τα λευκά σκουλήκια στη μέλισσα που γνωρίζουμε. Κατά το στάδιο της νύμφης, οι μέλισσες δεν τρώνε, επομένως εξαρτώνται από όλα τα θρεπτικά συστατικά που αποθηκεύονται όταν βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης.

Στη συνέχεια, οι ενήλικες μέλισσες αναδύονται από τα κύτταρα του κεριού για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους ως μέλη της αποικίας.

γεγονότα για τις μέλισσες

Κίνδυνοι

Πόνος που προκαλείται από τσίμπημα μελισσών

Ένας σημαντικός λόγος που πολλοί άνθρωποι φοβούνται ή απεχθάνονται τις μέλισσες είναι η ικανότητά τους να τσιμπούν. Τα τσιμπήματα μελισσών μπορεί να είναι επώδυνα και ενοχλητικά. Οι μέλισσες τσιμπούν για να προστατεύσουν την αποικία όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, και για τις μέλισσες, χάνουν τη ζωή τους κάνοντας κάτι τέτοιο.

Όταν μια μέλισσα τσιμπάει έναν άνθρωπο, δεν είναι σε θέση να βγάλει το κεντρί της, οπότε όταν προσπαθήσει να ξεφύγει μετά το τσίμπημα, θα σπάσει το πίσω μέρος του σώματός της και θα βλάψει το εσωτερικό της όργανο.

Άλλα είδη μελισσών έχουν ένα λείο κεντρί που μπορεί να αφαιρεθεί από το ανθρώπινο δέρμα αφού τσιμπηθούν, με αποτέλεσμα να μπορούν να τσιμπήσουν περισσότερες από μία φορές στη ζωή τους.

Προειδοποίηση: Αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα μελισσών

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα τσιμπήματα μελισσών προκαλούν πόνο που υποχωρεί μετά από λίγες μέρες ή και ώρες. Ωστόσο, σε άτομα που είναι αλλεργικά στο τσιμπήματα μέλισσας, η αντίδραση μπορεί να είναι θανατηφόρα σε σοβαρές καταστάσεις.

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις επηρεάζουν όχι μόνο το δέρμα αλλά προκαλούν και οίδημα του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, ζάλη και απώλεια συνείδησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται ιατρική φροντίδα για τσίμπημα μέλισσας. Εάν αναπτυχθούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Δομική βλάβη που προκαλείται από ξυλουργικές μέλισσες

Οι μέλισσες ξυλουργοί πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι επηρεάζουν ξύλινες κατασκευές. Δεν καταναλώνουν το ξύλο, αλλά δημιουργούν λαγούμια και φωλιάζουν μέσα στο ξύλο. Οι μέλισσες ξυλουργοί δημιουργούν περάσματα και σήραγγες για να κάνουν χώρο για τα αυγά τους και τα μικρά τους. Προκαλούν φθορά στην αισθητική των ξύλινων κατασκευών σχηματίζοντας τρύπες στην επιφάνεια των κατασκευών. Με τον τρόπο αυτό, προκαλούν κινδύνους για τη σταθερότητα της κατασκευής.

Συμβουλές για την πρόληψη και την απαλλαγή από τις μέλισσες

συμβουλές για να απαλλαγείτε από τις μέλισσες

1. Κλείστε τα πιθανά σημεία εισόδου

Οι μέλισσες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια τρύπα με μόνο ένα τέταρτο της ίντσας, περίπου 0,6 cm. Συνιστούμε να επιθεωρήσετε το χώρο σας για τυχόν πιθανά σημεία εισόδου για μέλισσες. Τα σημεία εισόδου που βρέθηκαν μπορούν να σφραγιστούν χρησιμοποιώντας ανθεκτικά υλικά όπως σιλικόνη με βάση το καλαφάτισμα, μεταλλική οθόνη ή ύφασμα υλικού. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν εμφανιστεί ένα σμήνος μελισσών.

2. Μειώστε την ακαταστασία σε εξωτερικούς χώρους

Αφαιρέστε ή μειώστε την ακαταστασία γύρω από το σπίτι μπορεί να εμποδίσει τις μέλισσες να φωλιάσουν στην αυλή. Τα αχρησιμοποίητα αντικείμενα, οι συσκευές και ο εξοπλισμός του γκαζόν γύρω από το σπίτι μπορούν να προσελκύσουν τις μέλισσες να χτίσουν την κυψέλη τους. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό; Τα αχρησιμοποίητα υλικά και ο εξοπλισμός μπορούν να παρέχουν καταφύγιο στις μέλισσες για να ευδοκιμήσουν, ειδικά όταν το σπίτι περιβάλλεται από φυτά και λουλούδια (παρουσία πηγής τροφής).

3. Αφαιρέστε την κηρήθρα μέσα και γύρω από το κτήμα σας

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει κηρήθρα μέσα και γύρω από το σπίτι σας. Η παρουσία κηρήθρας που άφησαν οι προηγούμενες κυψέλες θα απελευθερώσει άρωμα φερομόνης που μπορεί να προσελκύσει νεοφερμένους. Οι κηρήθρες συνήθως βρίσκονται μέσα σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως οι σοφίτες και οι μαρκίζες της στέγης. Ως εκ τούτου, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να επισκευάσουμε ένα τμήμα στέγης μετά την αφαίρεση της κηρήθρας.

4. Αποφύγετε να φυτεύετε πολύχρωμα και πολύχρωμα λουλούδια

Τα λουλούδια που είναι μπλε, βιολετί, μοβ, κίτρινα και λευκά μπορούν να προσελκύσουν τις μέλισσες να έρθουν και να ευδοκιμήσουν. Επίσης, η φύτευση ανθέων με έντονο άρωμα θα τους παρασύρει περαιτέρω να έρθουν στον κήπο σας.

Αν θέλετε να έχετε όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια στην αυλή σας αλλά δεν θέλετε να γίνουν ένα από τα αγαπημένα των μελισσών, μπορείτε να επιλέξετε να φυτέψετε λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, όπως το πρωινό γκλόρι και τον νάρκισσο. Αυτά τα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας δεν φαίνονται πολύ ελκυστικά για τις μέλισσες, καθώς είναι δύσκολο για τις μέλισσες να πιάσουν το νέκταρ.

Μέθοδοι DIY

Υπάρχουν μερικές μέθοδοι για να αποτρέψετε τις μέλισσες να φωλιάσουν γύρω από το σπίτι σας χωρίς να τις σκοτώσετε. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούν τις έντονες μυρωδιές που απελευθερώνονται από ουσίες ή φυτά. Για παράδειγμα, ναφθαλίνη. Στις μέλισσες δεν αρέσει η μυρωδιά της ναφθαλίνης.

Μπορείτε να κρεμάσετε ναφθαλίνη γύρω από περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι μέλισσες. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσετε τις μέλισσες μακριά. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε τα ακόλουθα:

  • Μέντα
  • Αρωματώδης χλόη
  • Ευκάλυπτος

Αυτά τα τρία δρουν ως ισχυρά μελισσοαπωθητικά. Η μέντα, η σιτρονέλλα και ο ευκάλυπτος καλλιεργούνται εύκολα και βοηθούν στον εμπλουτισμό του κήπου σας.

Εάν είναι πολύ αργά για να αποτρέψετε τις μέλισσες (αν έχουν ήδη φτιάξει τη φωλιά τους στο σπίτι σας), μπορείτε να δοκιμάσετε να σκορπίσετε λίγη κανέλα γύρω από τη φωλιά τους. Η έντονη μυρωδιά που απελευθερώνεται από την κανέλα μπορεί να κάνει τις μέλισσες να μετακομίσουν σε άλλο μέρος για να φωλιάσουν.

Επαγγελματική θεραπεία μελισσών

Η χημική επεξεργασία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την προσβολή των μελισσών. Οι επαγγελματίες διαχείρισης παρασίτων είναι επαρκώς εξοπλισμένοι με εξοπλισμό ατομικής προστασίας για την πρόληψη των τσιμπημάτων μελισσών. Τα εντομοκτόνα δρουν στις μέλισσες για να εξαφανίσουν ολόκληρη την αποικία. Τα μελίσσια απομακρύνονται γρήγορα από την τοποθεσία.

Οι μέλισσες που συναντάμε συνήθως είναι γενικά μη επιθετικές. Ωστόσο, η παρουσία τους μπορεί να ανησυχήσει μερικούς ανθρώπους καθώς μπορεί να τσιμπήσουν όταν προκληθούν. Η ομάδα εκπαιδευμένων επαγγελματιών διαχείρισης παρασίτων της Killem μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ανησυχίες σας και να σας κάνει να νιώσετε ξανά ασφαλείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.