Ο απόλυτος οδηγός για την πρόληψη και τη θεραπεία κοριών στη Σιγκαπούρη

bed bugs guide singapore
οδηγός κοριών Σιγκαπούρη

Έχετε πάθει αφόρητη φαγούρα τσιμπήματα κοριών που προκαλούν αϋπνίες; Ή έχετε παρατηρήσει δερματικά εξανθήματα που εμφανίζονται από το πουθενά όταν ξυπνάτε κάθε πρωί; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε προσβολή από κοριούς.

Ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η πηγή της προσβολής από κοριούς; Και από πού προέρχονται τα σφάλματα; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Οι άνθρωποι φέρνουν προσβολές από κοριούς, επομένως πρέπει να αναλάβουμε κάποια ευθύνη. Κάποιος μπορεί να παραλάβει κοριούς από δωμάτιο ξενοδοχείου, θέατρο, αεροπλάνο ή ακόμα και από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σκαρφαλώνουν στα ρούχα σας ή μπαίνουν κρυφά στις τσάντες αποσκευών σας. Τελικά, τα ζωύφια βρίσκουν έναν τρόπο να μπουν στο σπίτι σας.

Μια προσβολή από κοριούς μπορεί να είναι πονοκέφαλος για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, με κάποια κατανόηση, μπορείτε να αποτρέψετε ή να απαλλαγείτε από τις προσβολές από κοριούς.

Τύποι κοριών στη Σιγκαπούρη

κοινοί τύποι κοριών στη Σιγκαπούρη

Υπάρχουν δύο είδη κοριών που απαντώνται συνήθως στη Σιγκαπούρη:

Το Cimex lectularius έχει παγκόσμια διανομή, ειδικά σε εύκρατες περιοχές. Το Cimex hemipterus είναι ένα κοινό είδος που απαντάται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης. Και τα δύο είδη τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και είναι σημαντικά παράσιτα για τις βιομηχανίες ταξιδιών και φιλοξενίας.

Πώς φαίνονται οι κοριοί;

  • Σώμα σε σχήμα οβάλ
  • Χρώμα κοκκινοκαφέ

Κύκλος Ζωής και Βιολογία

Ένας θηλυκός κοριός μπορεί να γεννήσει 200 ​​έως 250 αυγά στη διάρκεια της ζωής του και τα αυγά εκκολάπτονται σε 6 έως 10 ημέρες. Ο κύκλος ζωής ενός κοριού μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Η προνύμφη κοριού υφίσταται ατελή μεταμόρφωση. Χρειάζονται πέντε στάδια πριν μια προνύμφη ωριμάσει σε ενήλικα κοριούς. Ένα γεύμα αίματος απαιτείται κάθε φορά πριν μια νύμφη εισέλθει στο επόμενο στάδιο. Οι κοριοί είναι ευκαιριακές ταΐστρες. Καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα από εσάς μέχρι να εμποτιστούν πλήρως.

Ένας τροπικός κοριός μπορεί να ζήσει έως και 100 ημέρες ενώ ένας κοινός κοριός μπορεί να ζήσει έως και 1 χρόνο. Όσο κι αν χρειάζονται γεύματα αίματος για να αναπτυχθούν, οι κοριοί βρέθηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς γεύματα αίματος.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ένας μικροσκοπικός κοριός μπορεί να βρει το δρόμο προς εσάς; Οι κοριοί έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμότητα του σώματος που εκπέμπεται από τα ανθρώπινα σώματα. Μια υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα λόγω της ανθρώπινης παρουσίας διεγείρει τους κοριούς να τραφούν. Καθώς πλησιάζουν τον ανθρώπινο ξενιστή, έλκονται από τη θερμότητα του σώματος του ξενιστή.

συμβουλές για κοριούς

Κίνδυνοι

Σε αντίθεση με πολλά άλλα παράσιτα, οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες στον άνθρωπο ούτε προκαλούν δομικές ζημιές στα κτίρια. Ωστόσο, οι κοριοί τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Η παρουσία τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

1. Αλλεργικές αντιδράσεις

Τα τσιμπήματα κοριών δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν καν αντιδράσεις στα δαγκώματα. Ωστόσο, τα άτομα που αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα κοριών μπορεί να έχουν οδυνηρό πρήξιμο ή έντονο κνησμό γύρω από τα τσιμπήματα. Σε αυτό το σενάριο, θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

2. Επίδραση στην ψυχική υγεία

Τα τσιμπήματα κοριών μπορεί να προκαλούν εξαιρετικά φαγούρα σε μερικούς ανθρώπους. Η φαγούρα από τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ακόμα και άγχος σε περιπτώσεις έντονων προσβολών. Οι κοριοί μπορεί να προκαλέσουν το προσβεβλημένο άτομο να έχει άγρυπνες νύχτες και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την ψυχική υγεία και την ικανότητα να εκτελεί κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.

3. Περιουσιακές ζημιές

Οι κοριοί δεν προκαλούν δομικές βλάβες όπως οι τερμίτες και οι αρουραίοι, αλλά μπορούν να προκαλέσουν καλλυντικές βλάβες στην ιδιοκτησία. Σε μια βαριά μολυσμένη μονάδα, στίγματα αίματος και περιττώματα κοριών μπορούν να βρεθούν σε όλη τη μονάδα, συμπεριλαμβανομένων των στρωμάτων, των πλαισίων και των τοίχων. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να αντικαταστήσουν τα αντικείμενα εάν οι λεκέδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Επίσης, το βάψιμο των τοίχων μπορεί να είναι δαπανηρό.

4. Οικονομική ζημιά και φήμη

Οι κοριοί αποτελούν σοβαρή απειλή για τον κλάδο της φιλοξενίας καθώς και για τον κλάδο των μεταφορών. Τα ξενοδοχεία υφίστανται απώλεια όταν η προσβολή από κοριούς μειώνει την ικανότητά τους να δέχονται επισκέπτες. Το κόστος για την αντιμετώπιση των προσβολών από κοριούς είναι συνήθως ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να επηρεάσει άσχημα μια εταιρεία.

Εκτός από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, κοριούς μπορούν να βρεθούν και σε αεροπλάνα, λεωφορεία και τρένα, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις επιχειρήσεις. Η φήμη μιας επιχείρησης μπορεί να επηρεαστεί άσχημα από τους κοριούς. Πολλές αγωγές μπορεί επίσης να προέρχονται από προσβολές από κοριούς.

Σημάδια προσβολής από κοριούς

σημάδια προσβολής από κοριούς

Εδώ είναι μερικά σημάδια που σας λένε ότι έχετε προσβολή από κοριούς.

1. Δαγκώματα

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια που υποδηλώνουν προσβολή από κοριούς είναι η παρουσία σημαδιών δαγκώματος. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των τσιμπημάτων που προκαλούνται από κοριούς και άλλων εντόμων όπως τα κουνούπια.

Ένας κοριός συνήθως δαγκώνει περισσότερες από μία φορές, επομένως είναι πιθανό να αφήσει πολλά δαγκώματα που συγκεντρώνονται γύρω από πολλά εκτεθειμένα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια.

2. Κηλίδες αίματος σε κλινοσκεπάσματα και τοίχο

Οι κοριοί κρύβονται στις γωνίες και τις άκρες ενός στρώματος, καθώς και σε άλλα σημεία με ρωγμές και ρωγμές, συμπεριλαμβανομένου του τοίχου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι κοριοί φεύγουν από την κρυψώνα τους για να αναζητήσουν τροφή, μπορεί να τους συνθλίψετε κατά λάθος κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Η σύνθλιψή τους προκαλεί ρήξη του σώματός τους, αφήνοντας πίσω λεκέδες αίματος στο στρώμα ή στον τοίχο.

3. Σκούρες κηλίδες σε στρώμα και τοίχο

Τα περιττώματα των κοριών αποτελούνται από χωνεμένο αίμα που μοιάζει με νιφάδες μαύρου πιπεριού. Βρίσκονται συνήθως κοντά στα σημεία απόκρυψης των κοριών, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τις γωνίες και τις άκρες των στρωμάτων και των πλαισίων του κρεβατιού σας, εάν υποψιάζεστε προσβολή από κοριούς.

4. Αρρωστημένη γλυκιά μυρωδιά στο δωμάτιο

Σε μέρη που έχουν μολυνθεί έντονα από κοριούς, μπορεί να ανιχνευθεί μια έντονη μυρωδιά. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετική αντίληψη για το πώς μυρίζει η μυρωδιά. Η οσμή προκαλείται από τις φερομόνες που απελευθερώνονται από τους κοριούς. Έτσι, η μυρωδιά εντείνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κοριών που υπάρχουν.

5. Χυτά δέρματα κοριών

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι κοριοί πρέπει να ξεριζωθούν (να πετάξουν το δέρμα τους) για να αναπτυχθούν. Η θέαση χυτών δερμάτων (γνωστών και ως εξωσκελετών) υποδηλώνει την παρουσία προσβολών από κοριούς. Οι θεάσεις ζωντανών κοριών είναι επίσης δυνατές.

Συμβουλές για την πρόληψη και την απαλλαγή από κοριούς

αποτρέψτε και απαλλαγείτε από κοριούς

1. Ελέγξτε το κρεβάτι και τον καναπέ σας

Ενώ οι κοριοί βρίσκονται κυρίως γύρω από το κρεβάτι σας, μπορούν να κρυφτούν και σε άλλες τοποθεσίες, όπως στον καναπέ. Οι κοριοί βρίσκονται κοντά στις ραφές και τα φερμουάρ των στρωμάτων και των μαξιλαριών.

Μπορούν επίσης να μολύνουν τα κενά μεταξύ των μαξιλαριών καθώς και τα κουφώματα των κρεβατιών και των καναπέδων. Η επιθεώρηση των κρεβατιών και των καναπέδων βοηθά στον εντοπισμό προσβολών από κοριούς. Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη δράση πριν επιδεινωθούν οι προσβολές.

2. Ελέγξτε τις αποσκευές σας

Μια άλλη σημαντική πηγή προσβολής από κοριούς είναι τα μολυσμένα καταλύματα. Καθώς απολαμβάνετε τις διακοπές σας σε θέρετρα ή ξενοδοχεία, κοριοί από ένα μολυσμένο δωμάτιο μπορεί να σκαρφαλώσουν στις αποσκευές σας και να σας ακολουθήσουν πίσω στο σπίτι. Επιθεωρήστε τις αποσκευές σας καθώς τις αποσυσκευάζετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την προσβολή από κοριούς.

3. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστες υπηρεσίες πλυντηρίου

Τα πλυντήρια και οι κοινόχρηστες υπηρεσίες πλυντηρίου είναι βολικά για άτομα που ζουν μακριά από το σπίτι τους. Ωστόσο, η ευκολία ενέχει τον κίνδυνο να εκτεθείς σε προσβολές από κοριούς. Οι κοριοί μπορεί να κρύβονται στον κοινόχρηστο εξοπλισμό, γι’ αυτό ελέγξτε τα πλυμένα ρούχα σας για σημάδια κοριών αφού χρησιμοποιήσετε τις κοινόχρηστες υπηρεσίες πλυντηρίου.

4. Ελέγξτε τα μεταχειρισμένα έπιπλα και ρούχα

Η αγορά των αγαπημένων αντικειμένων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για εξοικονόμηση κόστους και φροντίδα για το περιβάλλον. Ωστόσο, μερικές φορές παίρνετε περισσότερα από όσα επιθυμείτε, καθώς οι κοριοί μπορεί να κρύβονται σε αντικείμενα όπως έπιπλα, ρούχα, ακόμη και γεμιστά παιχνίδια.

Οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν χωρίς γεύμα αίματος για έως και 4 μήνες, επομένως μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε αντικείμενα που έχουν αφεθεί χωρίς επίβλεψη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα αντικείμενα προτού τα χρησιμοποιήσετε ξανά για να αποτρέψετε τις προσβολές από κοριούς στο σπίτι.

Μέθοδοι DIY

Το να απαλλαγείτε από τους κοριούς μόνοι σας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι μπορούν να μειώσουν την παρουσία τους ή ακόμη και να τις αφαιρέσουν εντελώς σε περιπτώσεις ελαφρών προσβολών.

1. Πλένουμε και στεγνώνουμε σε υψηλή θερμοκρασία

Οι κοριοί μπορούν να σκοτωθούν όταν εκτεθούν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 60°C. Το πλύσιμο ή το στέγνωμα των κλινοσκεπασμάτων και των ρούχων σας σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σκοτώσετε τους κοριούς.

2. Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Η σκούπα με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να αφαιρέσει τους κοριούς των ενηλίκων, τις νύμφες και ακόμη και τα αυγά. Εστιάστε στα πιθανά σημεία απόκρυψης κοριών, όπως αρμούς τοίχου, ρωγμές και σχισμές. Σκουπίστε καλά το κρεβάτι, συμπεριλαμβανομένων των στρωμάτων και των πλαισίων κρεβατιού για να αφαιρέσετε τους κοριούς.

Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μαζί με το πλύσιμο των λευκών ειδών σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των κοριών. Ωστόσο, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, απαιτείται επαγγελματική θεραπεία παρασίτων για να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημά σας.

3. Χρησιμοποιήστε θήκες που δεν αντέχουν τους κοριούς

Οι θήκες που δεν καλύπτουν τους κοριούς περιορίζουν τις κινήσεις των κοριών, αποτρέποντας έτσι νέες προσβολές καθώς και παγιδεύοντας υπάρχοντες κοριούς. Είναι διαθέσιμα στην αγορά και λειτουργούν καλά για να κρατήσουν τους κοριούς από το κρεβάτι σας, αρκεί να τους τοποθετήσετε σωστά.

Επαγγελματική θεραπεία κοριών

Η υπολειμματική εντομοκτόνο θεραπεία είναι μια από τις μεθόδους θεραπείας για την απαλλαγή από κοριούς. Οι χημικές ουσίες και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες διαχείρισης παρασίτων είναι διαφορετικά από εκείνα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή (λιγότερο αποτελεσματικά). Η εφαρμογή υπολειμματικών εντομοκτόνων στοχεύει τις περιοχές όπου είναι πιο πιθανό να κρυφτούν και να διαμένουν κοριούς, όπως:

  • Ραφές κρεβατιών
  • Διπλώσεις καναπέδων
  • Σχισμές τοίχων

Η Killem Pest έχει χρησιμοποιήσει την επεξεργασία με ατμό ως εναλλακτική λύση για τον έλεγχο των κοριών.

Είναι μια φιλική προς το περιβάλλον λύση καθώς επιλύει και εξαλείφει τους κοριούς και τα αυγά τους χωρίς τη χρήση εντομοκτόνου.

Ο υπερθερμασμένος ξηρός ατμός από την ειδικά σχεδιασμένη συσκευή μπορεί να μαγειρευτεί στον ατμό μέχρι τους 180°C, πράγμα που σκοτώνει απευθείας τους κοριούς και τα αυγά κατά την επαφή. Ο ατμός που δημιουργείται δεν θα προκαλέσει ζημιά σε καμία επιφάνεια ή ύφασμα. Αντίθετα, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ιών, βακτηρίων, μικροβίων και μυκήτων στην επεξεργασμένη επιφάνεια.

Τα προβλήματα κοριών δεν πρέπει να υποτιμώνται. Επιλύονται καλύτερα πριν γίνουν πολύ πιο σοβαρά. Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής από κοριούς, οι μέθοδοι θεραπείας μπορεί να ποικίλλουν και μπορεί να γίνουν πιο απαιτητικές. Είναι ζωτικής σημασίας να προσδιορίσετε τη βασική αιτία των προβλημάτων κοριών, να αναγνωρίσετε την πηγή για να αποφύγετε τη συνεχή επαναφορά τους από το εξωτερικό. Τέλος, συνιστάται η βοήθεια από μια επαγγελματική εταιρεία ελέγχου παρασίτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.