Διαδραστικοί Χάρτες Παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών της Δύσης – ΤΟ ΒΡΟΜΟ

Διαδραστικοί Χάρτες Παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών της Δύσης – ΤΟ ΒΡΟΜΟ
Χάρτης ενεργών πυρκαγιών / ΕΣΡΙ

Η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον, μαζί με άλλες εννέα πολιτείες στη Δύση βιώνουν τώρα πυρκαγιές που σπάνε ρεκόρ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν διάφοροι λόγοι: η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις υποκείμενες συνθήκες για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στέγνωσαν πολλά δυτικά δάση, τα οποία είχαν ήδη επηρεαστεί από χρόνια ξηρασίας και σκαθάρια. Οι ασυνήθιστα δυνατοί άνεμοι σκόρπισαν χόβολα. Και η ανθρώπινη δραστηριότητα στη διεπαφή άγριας περιοχής και πόλης συνεχίζει να δημιουργεί νέους σπινθήρες: οι κατεστραμμένες ηλεκτρικές γραμμές έχουν πυροδοτήσει πολλές φλόγες, ενώ, κατά διαβόητο, πάρτι αποκάλυψης φύλου με «πυροτεχνικό μηχανισμόδημιούργησε μια τεράστια πυρκαγιά.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστροφής, ένας διαδραστικός χάρτης από την ESRI, το οποίο δημιουργεί λογισμικό συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις ενεργές πυρκαγιές ανά όνομα ή τοποθεσία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και να ταξινομούν κατά χρονοδιάγραμμα και μέγεθος. Ο χάρτης υποδεικνύει την εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης κάθε πυρκαγιάς και το τρέχον επίπεδο περιορισμού της. Ένα άλλο στρώμα παρέχει μια πρόβλεψη καπνού για οποιαδήποτε δεδομένη τοποθεσία.

Πρόβλεψη καπνού / ESRI

Σύμφωνα με την ESRI, οι πηγές δεδομένων πυρκαγιάς στον χάρτη είναι η Ολοκληρωμένη Αναφορά Πληροφοριών για την Πυρκαγιά (IRWIN) και το Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Πυροσβεστικής (NIFC) — και τα δύο ενημερώνονται κάθε 15 λεπτά. Οι προβλέψεις καπνού ενσωματώνονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και εμφανίζουν προγνώσεις 48 ωρών που ενημερώνονται κάθε ώρα. Η ESRI προσθέτει ότι όταν γίνεται μεγέθυνση, οι χρήστες μπορούν να δουν πρόσθετα δεδομένα πυρκαγιάς από δορυφόρους NOAA/NASA, οι οποίοι ανιχνεύουν τις τοποθεσίες πρόσφατης «θερμικής δραστηριότητας» που υποδεικνύει την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. (Η ESRI έχει και χάρτη με τοπικό δεδομένα αντιμετώπισης καταστροφών).

Τα δυτικά κράτη προσφέρουν επίσης χάρτες με δεδομένα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια (Cal Fire) παρακολουθεί τις προσπάθειες περιορισμού για όλες τις πυρκαγιές και παρέχει ενημερώσεις σχετικά με τις εντολές εκκένωσης. ο Τμήμα Δασών του Όρεγκον ακολουθεί μεγάλες ενεργές πυρκαγιές, όπως και η Βορειοδυτικό Διαυπηρεσιακό Συντονιστικό Κέντρο στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

ο Εθνικό Διυπηρεσιακό Πυροσβεστικό Κέντρο ευρήματα ότι στις δυτικές ΗΠΑ έχουν καεί περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα κατά τη φετινή περίοδο πυρκαγιάς, η οποία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Μόνο στην Καλιφόρνια, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Σύμφωνα με Οι Νιου Γιορκ Ταιμς, δηλαδή 20 φορές περισσότερο από αυτό που κάηκε πέρυσι και ένα σύγχρονο ρεκόρ. Στο Όρεγκον, 900.000 στρέμματα έχουν πάρει φωτιά, προκαλώντας την εκκένωση μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, που είναι περισσότερο από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της πολιτείας. Και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ένα πρωτόγνωρο Έχουν καεί 480.000 στρέμματα μόλις σε μια εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 μεγάλες ενεργές πυρκαγιές σε όλη τη Δύση.

Πέρα από τις απίστευτες απώλειες ζωών και περιουσιών, η αναπνοή του καπνού της δασικής πυρκαγιάς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι φλόγες που καταναλώνουν σπίτια και γκαράζ γεμάτα με οικιακά καθαριστικά όπως το Drano απελευθερώνουν άλλα επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι κίνδυνοι του τοξικού καπνού από τις πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα υψηλός για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με άσθμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από πέντε ημέρες μεγάλων δασικών πυρκαγιών, ο αριθμός των επισκέψεων στα νοσοκομεία για κρίσεις άσθματος αυξήθηκε κατά 400 τοις εκατό και ο αριθμός των επισκέψεων για εγκεφαλικά κατά 42 τοις εκατό.

Για όσους βρίσκονται έξω από τη Δύση, λάβετε κάθε προφύλαξη κλείνοντας παράθυρα και πόρτες, λειτουργώντας συσκευές καθαρισμού αέρα και ελέγχοντας τακτικά τις πιο πρόσφατες εντολές εκκένωσης.

Σε ένα χρήσιμο αστάρι, το Κέντρο για Κλιματικές και Ενεργειακές Λύσεις περιγράφει τις πολλές συνδέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών. Ο οργανισμός δηλώνει: «Η κλιματική αλλαγή προκαλεί τα καύσιμα των δασών (η οργανική ύλη που καίει και εξαπλώνει τις πυρκαγιές) να είναι πιο ξηρά και έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μεγάλων πυρκαγιών μεταξύ 1984 και 2015 στις δυτικές ΗΠΑ».

Οι σχεδιαστές με Cal Fire βλέπουν τις πυρκαγιές κυρίως ως πρόβλημα χρήσης γης. Πολλές κοινότητες στις δυτικές πολιτείες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών επειδή αναπτύχθηκαν στη διεπαφή άγριων εδαφών-αστών, την οποία η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ περιγράφει ως μέρη όπου «οι άνθρωποι και η ανάπτυξή τους συναντώνται ή αναμειγνύονται με καύσιμα άγριας γης». Οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να αποθαρρύνουν την ανάπτυξη σε περιοχές με κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανθρωπογενών σπινθήρων και επίσης να αποτρέψει την καταστροφή περιουσιών και ζωών από πυρκαγιές που εξαπλώνονται όλο και πιο γρήγορα σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές.

Άλλες λύσεις που εντοπίζονται από κοινότητες εκτός Δυτικής είναι συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε συνδυασμό με τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, υπερασπίσιμος σχεδιασμός τοπίου χώρου για τα σπίτια και τις κοινότητες και συνταγογραφούνται εγκαύματα που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των νεκρών δέντρων και της συσσωρευμένης βιομάζας προτού γίνουν επικίνδυνη πηγή καυσίμου για τις πυρκαγιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.