Δημιουργήστε έναν γαλήνιο χώρο στο σχεδιασμό του τοπίου σας

pathway to backyard privacy retreat
μονοπάτι προς την πίσω αυλή καταφύγιο ιδιωτικότητας
Ένα απλό μονοπάτι με βότσαλο οδηγεί που περιβάλλεται από στρώματα αγριόχορδων, χαμηλών θάμνων και καλλωπιστικών δέντρων οδηγεί το βλέμμα σε έναν απομονωμένο προορισμό στο τοπίο. ΦΩΤΟ ©Morgan Howarth Photography

Αυτήν τη στιγμή η αυλή μας είναι σαν να είναι ένα πράγμα. Θέλουμε να προσθέσουμε έναν ιδιωτικό χώρο για τον εαυτό μας που νιώθουμε ήσυχο και ήρεμο, ένα ιδιαίτερο μέρος που θα μας απομονώσει από την απόσπαση της προσοχής και τη δραστηριότητα σε άλλα σημεία της αυλής.

Αυτό που αντιμετωπίζετε είναι ένα κοινό ζήτημα απορρήτου της πίσω αυλής. Η επιθυμία σας για έναν «γαλήνιο χώρο» και ένα αίσθημα απομόνωσης μπορούν να διερευνηθούν διεξοδικά με έναν αρχιτέκτονα τοπίου. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναθεωρήσετε και να αναδιοργανώσετε το περιβάλλον της αυλής σας, να το χωρίσετε σε ξεχωριστές αλλά σχετικές περιοχές και να αναθέσετε σε καθεμία έναν συγκεκριμένο λειτουργικό σκοπό. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένας απομονωμένος χώρος με καθίσματα για ήσυχες στιγμές (αυτό είναι το μέρος που σας λείπει αυτή τη στιγμή), ένας επίπεδος χώρος με γκαζόν για παιχνίδι και ένα αίθριο lounge για συναναστροφές.

Αυτές οι περιοχές ονομάζονται «ζώνες χρήσης» και αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης προσέγγισης του σχεδιασμού τοπίου που οργανώνει το τοπίο σε μια σειρά σχετικών περιοχών που η καθεμία εξυπηρετεί έναν ξεχωριστό σκοπό.

Αρχές σχεδίασης για τον καθορισμό του χώρου απορρήτου της αυλής σας

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ήσυχης ζώνης στο έργο απορρήτου της αυλής σας είναι να αποφασίσετε πού ταιριάζει σε ολόκληρο τον ιστό του τοπίου της πίσω αυλής σας. Αυτό σημαίνει να εξερευνήσετε ευκαιρίες για να ορίσετε μεμονωμένες περιοχές και να καθορίσετε πώς σχετίζονται μεταξύ τους οι διαφορετικοί εξωτερικοί χώροι σας.

πίσω αυλή γαλήνιος χώρος με τζάκι1 Ορισμός χώρου και δημιουργία περιβλήματος

  • δομές όπως ένας τοίχος καθίσματος ή ένας χαμηλός φράκτης μπορούν να ορίσουν μια περίμετρο
  • ένας ψηλός φράκτης μπορεί να χρησιμεύσει ως ζωντανός τοίχος που συμβάλλει στην οπτική ιδιωτικότητα και την αίσθηση περίφραξης
  • μονοπάτια που οριοθετούνται από φυτεύσεις ή δέντρα δημιουργούν την αίσθηση των διαδρόμων που σας οδηγούν σε έναν προορισμό
  • μια κληματαριά ή μια πέργκολα -ή ακόμα και προεξέχοντα κλαδιά- μπορεί να προσφέρει μερική σκιά και να πλαισιώσει ένα κομμάτι ουρανού ως «ταβάνι» σας

2 Μεταβάσεις και Συνδέσεις

  • μονοπάτια ή περιοχές μετάβασης συνδέουν χωριστούς χώρους ενώ σηματοδοτούν το πέρασμα από το ένα στο άλλο
  • Ταράτσες ή σκαλοπάτια δημιουργούν αλλαγές στο υψόμετρο που υποδηλώνουν την άφιξη σε νέο χώρο
  • αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή τον τύπο των υλικών κάτω από το πέρασμα του σήματος από το ένα διακριτό μέρος στο άλλο

3 εστιακά σημεία και προορισμοί

  • η τοποθέτηση ενός σιντριβάνι, κληματαριάς ή ομαδοποίησης φυτών οδηγεί το βλέμμα προς έναν προορισμό και σας προσκαλεί να εισέλθετε στο τοπίο
  • Το καδράρισμα των όψεων ενθαρρύνει τη διαισθητική ροή από το ένα μέρος στο άλλο στον κήπο

Έτσι, μόλις χαρτογραφήσετε ολόκληρη την αυλή, θα γινόταν σαφές ποιες είναι οι επιλογές σας για να χαράξετε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. Μεταξύ των πολλών χώρων χρήσης στην αυλή σας, μπορεί να έχετε έναν αγωνιστικό χώρο όπου τα παιδιά κλωτσούν μια μπάλα ποδοσφαίρου σε ένα γκολ, μια πισίνα ή ένα αίθριο ψησταριάς — θα προσπαθήσετε να εντοπίσετε το καταφύγιό σας σε μια ξεχωριστή περιοχή με ξεχωριστό μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό.

Δημιουργώντας τον γαλήνιο χώρο σας

Η δημιουργία ενός καταφυγίου απορρήτου στην πίσω αυλή είναι μερικές φορές πιο εύκολο να επιτευχθεί με ένα ώριμο τοπίο παρά με ένα ολοκαίνουργιο, επειδή είναι απαραίτητος για να ξεκινήσει κάποιος βαθμός απορρήτου από γειτονικές ιδιοκτησίες. Αλλά μπορεί να γίνει. Καθορίζοντας μια μικρή περιοχή στην αυλή σας που επικεντρώνεται γύρω από κάποιο χαρακτηριστικό: μια μικρή λιμνούλα, ένα μικρό σιντριβάνι, αγάλματα/έργα τέχνης ή ένα λάκκο φωτιάς—μπορείτε να χτίσετε τον γαλήνιο χώρο σας γύρω από αυτό το κεντρικό χαρακτηριστικό.

πίσω αυλή ήσυχος χώρος με υδάτινο στοιχείο και τζάκι
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον αρχιτέκτονα τοπίου σας για το είδος της αίσθησης που θέλετε και στη συνέχεια να επιλέξετε τα χαρακτηριστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν αυτό το συναίσθημα. Κάποιο είδος υδάτινου στοιχείου είναι πάντα μια θαυμάσια βοήθεια στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Κάποιος συνδυασμός κτιστών κατασκευών (φράχτη, πέργκολα) και ψηλού φυτικού υλικού (αειθαλείς θάμνοι, φράχτες) θα συμβάλει στην απαραίτητη προστασία της ιδιωτικής ζωής και την αίσθηση περίφραξης. Από εκεί μπορείτε να το κρατήσετε πολύ, πολύ απλό. Θα θέλετε ένα μέρος για να καθίσετε. Ένα αντικείμενο προς σκέψη.

Όταν επιλέγετε στοιχεία για να συμπεριλάβετε στον ιδιωτικό χώρο της αυλής σας, λάβετε υπόψη και τις πέντε αισθήσεις: όραση, ήχος, όσφρηση, αφή, ακόμη και γεύση. Η επιλογή των φυτικών ποικιλιών, οι κτισμένες κατασκευές, το τμήμα της αυλής σας που έχετε ορίσει για τον χώρο σας – όλα μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία από αισθητηριακές εμπειρίες.

Και να θυμάστε, συνδυάζετε αυτά τα διαφορετικά στοιχεία για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα – η οποία ίσως ξυπνά μια μαγική έκτη αίσθηση, όπως το συναίσθημα που έχετε όταν επισκέπτεστε ένα οικείο μέρος που προκαλεί αναμνήσεις και συναισθηματικές συνδέσεις.

Απόρρητο από τους γείτονες

arborvitae που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο απορρήτου της πίσω αυλής
Οι ψηλές κουμαριές “Green Giant” παρέχουν έλεγχο απορρήτου κατά μήκος της γραμμής ιδιοκτησίας και οι χαμηλές κουμαριά “Emerald Green” βοηθούν στον περαιτέρω καθορισμό αυτού του υπαίθριου καταφυγίου απορρήτου. ΦΩΤΟ ©Judy Davis – Hoachlander Davis Photography

Ο έλεγχος και η αίσθηση περίφραξης είναι επιτακτική ανάγκη για να βιώσετε μια αίσθηση ιδιωτικότητας στο καταφύγιο της αυλής σας. Αν δείτε τους γείτονές σας, οι γείτονές σας μπορούν να σας δουν – και ορισμένες αυλές μπορεί να έχουν έως και πέντε γείτονες να τους βλέπουν. Προτού μπορέσετε να δημιουργήσετε αυτό το ειδικό ιδιωτικό καταφύγιο στην αυλή σας, πρέπει να αντιμετωπίσετε το ευρύτερο ζήτημα της ιδιωτικής ζωής κατά μήκος των ορίων της ιδιοκτησίας σας. Ένας αειθαλής φράχτης (φράκτης από κουμαριά) είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς (και γρήγορους) τρόπους για να σας προβάλει από έξω και να γεμίσει το οπτικό σας πεδίο με πράσινο.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, ωστόσο, ο έλεγχος όλης της περιμέτρου της αυλής σας μπορεί να μην είναι απολύτως απαραίτητος. Θα μπορούσατε να περιορίσετε αυτήν την επένδυση περιβάλλοντας μόνο τον χώρο που προσπαθείτε να δημιουργήσετε. Και αυτό μπορεί να γίνει απλά και σχετικά οικονομικά με φυτά διαφορετικού ύψους και υφής.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι δεν χρειάζεστε πολύ χώρο για να δημιουργήσετε το καταφύγιο απορρήτου στην πίσω αυλή σας. Απλά πρέπει να επιλέξετε το σωστό μέρος στην αυλή σας. Σε τελική ανάλυση, η απλότητα και η ανάπαυλα από όλη την ενασχόληση είναι αυτό που αναζητάτε.

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα έργο σχεδιασμού τοπίου, το eBook μας: Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σαςείναι γεμάτο με πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

ειδικός-οδηγός-σχεδιασμός-τοπίου-σχεδίασης-των-ονείρων-σας

Leave a Reply

Your email address will not be published.