Δεν είναι απλώς μια πισίνα

swimming pool environment with pool house
περιβάλλον πισίνας με σπιτάκι πισίνας
©Judy Davis – Hoachlander Davis Photography

Πώς μπορούμε να κάνουμε τον χώρο της πισίνας μας πιο άνετο και ευχάριστο;
Η πισίνα μας έχει γύρω της ένα τσιμεντένιο κατάστρωμα που ραγίζει και είναι πολύ μικρή για καρέκλες ή χαλάρωση. Και ο εξοπλισμός άντλησης είναι πολύ κοντά στην περιοχή όπου θέλουμε να κάνουμε παρέα. Θέλουμε περιβάλλον πισίνας που θα φιλοξενήσει περισσότερους ανθρώπους και δραστηριότητες.

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ένα έργο σχεδιασμού και εγκατάστασης πισίνας, συνήθως έχουν μεγάλα όνειρα για μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή, χαλαρά καλοκαιρινά απογεύματα και ζωηρά πάρτι στην πισίνα με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αλλά για διάφορους λόγους, οι πισίνες μπορεί να αποτύχουν να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες των ιδιοκτητών σπιτιού. Ίσως η πισίνα ή η γύρω περιοχή να έχει ερειπωθεί. Ίσως η τοποθεσία της πισίνας και ο εξωραϊσμός ήταν κακώς σχεδιασμένοι και καταδικασμένοι να αποτύχουν από την αρχή. Αυτό μπορεί να κάνει την πισίνα περισσότερο πηγή άγχους παρά απόλαυσης.

Εδώ είναι το κλειδί για να ξεκινήσετε το περιβάλλον της πισίνας στην πίσω αυλή των ονείρων σας: Συνειδητοποιήστε ότι μια πισίνα δεν είναι μόνο για κολύμπι. Θέλετε μια πισίνα να ταιριάζει σε ένα συνολικό περιβάλλον, με αξεσουάρ και ανέσεις που την καθιστούν χρήσιμη για κάτι περισσότερο από μια απλή βουτιά. Αυτό που θέλετε είναι ένα πλήρως σχεδιασμένο περιβάλλον πισίνας. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μια νέα πισίνα ή να αναβαθμίσετε μια παλιά, ακολουθούν μερικά σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Είναι καιρός να ενημερώσετε το παλιό περιβάλλον της πισίνας σας;

Στον εξωραϊσμό και στη ζωή τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Όπως κάθε σημείο του τοπίου σας, έτσι και η πισίνα σας κάποια στιγμή θα χρειαστεί επισκευή. Οι περισσότερες πισίνες πρόκειται να ανακαινιστούν περίπου στα 15 ή 20 χρόνια. Όταν μια πισίνα είναι μεγαλύτερη, είναι αρκετά συνηθισμένο τα καταστρώματα ή τα αίθρια να χρειάζονται επίσης αναβάθμιση, και το κέλυφος της πισίνας μπορεί επίσης να χρειάζεται λίγη δουλειά. Τα καλά νέα σχετικά με αυτήν τη διαδικασία ανακαίνισης: Συχνά βοηθά τους ανθρώπους να δουν νέες δυνατότητες για το περιβάλλον της πισίνας τους, όπως να προσθέσουν περισσότερο χώρο στο αίθριο, να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο ή μια δομή σκιάς ή να εισαγάγουν άλλες ανέσεις για να κάνουν την περιοχή πιο φιλόξενη.

Συγκεκριμένα, το αίθριο σας μπορεί να χρειάζεται λίγη προσοχή, εάν είχε αρχικά εγκατασταθεί από έναν εργολάβο πισίνας αντί για ένα τοπίου, επειδή η πισίνα πιθανότατα δεν ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδιασμού τοπίου. Αν και αυτό είναι ατυχές, είναι λογικό – ένας εργολάβος πισίνας δεν ασχολείται με το σχεδιασμό. Η εστίασή τους δεν είναι στη δημιουργία ατμόσφαιρας – είναι η ολοκλήρωση ενός κατασκευαστικού έργου. Τα τελευταία 10 χρόνια, αυτό έχει αλλάξει πολύ. Σήμερα, πολλοί εργολάβοι πισίνας χρησιμοποιούν σχεδιαστές ή αρχιτέκτονες τοπίου για να σχεδιάσουν τα σχέδιά τους, επειδή οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο συνολικό περιβάλλον της πισίνας και το περιβάλλον τους.

Γιατί η τοποθεσία και το σχήμα της πισίνας σας είναι σημαντικά

περιβάλλον πισίνας πριν την ανακαίνισηΕκτός από το συνολικό τοπίο, το επιθυμητό σχήμα και η θέση μιας πισίνας έχει αλλάξει επίσης με τα χρόνια. Μια τυπική πισίνα παλαιού τύπου θα είχε σχήμα ορθογώνιου ή νεφρού με ένα τσιμεντένιο κατάστρωμα τριών έως τεσσάρων ποδιών που την περιβάλλει. Η μία πλευρά θα ήταν λίγο μεγαλύτερη για να αφήνει χώρο για ξαπλώστρες ή μια σανίδα καταδύσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πισίνα θα βρίσκεται κοντά στην πίσω πόρτα, έχοντας κατά νου την ευκολία της εγγύτητας στο σπίτι. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται καλό στα χαρτιά, συχνά δεν λαμβάνει υπόψη το συνολικό περιβάλλον.

περιβάλλον πισίνας ΜΕΤΑ την ανακαίνιση
©Bob Narod Photography

Χάρη στην ενισχυμένη εστίαση στο συνολικό τοπίο, τα μοντέρνα σχέδια της πισίνας δεν τοποθετούν την πισίνα μπροστά και στο κέντρο, εκτός εάν προορίζεται να την δει κανείς. Αντίθετα, η πισίνα συνήθως σχεδιάζεται για να είναι εκτός κέντρου, καθώς δεν υποτίθεται ότι είναι το επίκεντρο του τοπίου, αλλά μάλλον ένα στοιχείο του συνολικού εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι οι πισίνες δεν είναι όμορφες για να τις δείτε το χειμώνα, όταν καλύπτονται με μουσαμά που μαζεύει φύλλα και άλλα υπολείμματα.

Για να δημιουργήσετε έναν πιο φιλικό προς τον χρήστη χώρο συγκέντρωσης, πολλές νεότερες πισίνες έχουν ευρύχωρους παρακείμενους χώρους με διαφορετικούς τύπους καθισμάτων. Ορισμένα συνδέονται με μια τραπεζαρία κάτω από μια δομή σκιάς. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια υπαίθρια κουζίνα Όλα αυτά συμβάλλουν στη χαλαρή ατμόσφαιρα και επιτρέπουν σε μια οικογένεια να μείνει έξω όλο το απόγευμα δίπλα στην πισίνα. Πολλοί άνθρωποι θέλουν επίσης ένα σπα κοντά, καθώς και ένα πυροσβεστικό λάκκο. Αναμένουν ότι ο εξωραϊσμός θα ομορφύνει ολόκληρη την περιοχή, παρέχοντας παράλληλα έλεγχο της ιδιωτικής ζωής και σκιά – καθώς και πολλά χαρούμενα και αξέχαστα καλοκαιρινά απογεύματα.

Πότε να επισκευάσετε ή να αντικαταστήσετε στοιχεία του περιβάλλοντος της πισίνας σας

κατάστρωμα πισίνας και αντιμετώπιση ΠΡΙΝ ανακαίνισηΣε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό ένα παλαιότερο κατάστρωμα πισίνας να χρειαστεί να επισκευαστεί, να αντικατασταθεί ή να επεκταθεί για να γίνει πιο λειτουργικό και όμορφο. Τα παλαιότερα καταστρώματα πισίνας είναι συχνά κατασκευασμένα από σκυρόδεμα ή πέτρα, τα οποία μπορούν να απορροφήσουν πολλή θερμότητα σε μια ηλιόλουστη μέρα. Τα νεότερα υλικά καταστρώματος πισίνας, όπως η τραβερτίνη, δεν ζεσταίνονται τόσο κάτω από τα πόδια, και οι πλακόστρωτες είναι επίσης ένα καλό υλικό καταστρώματος επειδή δεν ραγίζουν και δεν φουσκώνουν όπως το σκυρόδεμα. Επίσης, σημαντικό (αν και όχι το λιγότερο συναρπαστικό): όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή hardscape, τόσο πιο σημαντική γίνεται η αποστράγγιση. Μια επαγγελματική εταιρεία εξωραϊσμού μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αποχέτευσης που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα έχετε υγρά σημεία στη γύρω περιοχή.

κατάστρωμα πισίνας και αντιμετώπιση ΜΕΤΑ την ανακαίνιση
©Bob Narod Photography

Κατά την επισκευή της πισίνας σας, τουλάχιστον, θα θέλετε να τοποθετήσετε νέα φίλτρα και εξοπλισμό άντλησης. Και μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε τον θορυβώδη εξοπλισμό για να μην ακούτε και να βλέπετε. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα θελήσετε να προσθέσετε ένα μηχανοκίνητο κάλυμμα πισίνας για ασφάλεια. Κατά την αναβάθμιση του κελύφους της πισίνας, θα αντικαταστήσετε παλιού τύπου φώτα, πλακάκια και κάλυμμα (το περίγραμμα που διατρέχει την άκρη της πισίνας). Εάν η ίδια η επιφάνεια του κελύφους της πισίνας πρέπει να φινιριστεί ή να αντικατασταθεί πλήρως, αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό – μερικές φορές όσο και μια νέα πισίνα. Είναι πάντα καλύτερο να διερευνάτε τις επιλογές σας πριν προχωρήσετε με αυτό το είδος σχεδίου.

Τέλος, σκεφτείτε τι θα θέλατε να έχετε για την ιδανική συγκέντρωση στην πίσω αυλή σας – κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Ορισμένες βελτιώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση της πισίνας σας στο συνολικό περιβάλλον της αυλής σας και να προσθέσουν ομορφιά και διασκέδαση στο τοπίο σας. Εκτός από τον νέο υποβρύχιο φωτισμό, ο φωτισμός της περιοχής και το ηχοσύστημα μπορούν να κάνουν το περιβάλλον της πισίνας σας πιο ευέλικτο και να ενθαρρύνουν τις συγκεντρώσεις να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ.

Με τα σωστά είδη αναβαθμίσεων, βελτιώσεων και βελτιώσεων τοπίου, η πισίνα σας μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή βουτιά σε μια ζεστή μέρα. Μπορεί να γίνει χώρος συγκέντρωσης φίλων και οικογένειας και τόπος πολλών αξέχαστων καλοκαιρινών απογευμάτων και βραδιών. Μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από μια πισίνα – το περιβάλλον της πισίνας σας μπορεί να είναι αναπόσπαστο μέρος της υπαίθριας εμπειρίας σας.

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα έργο σχεδιασμού τοπίου, το eBook μας: Οδηγός εμπειρογνωμόνων για τον σχεδιασμό του τοπίου των ονείρων σαςείναι γεμάτο με πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

ειδικός-οδηγός-σχεδιασμός-τοπίου-σχεδίασης-των-ονείρων-σας

Leave a Reply

Your email address will not be published.