Βοήθεια για τεντωμένα σπορόφυτα | Park Seed

0

Πώς να αναγνωρίσετε εάν τα σπορόφυτα εσωτερικού χώρου σας είναι τεντωμένα.

Είναι τώρα τα σπορόφυτα που ξεκινήσατε σε εσωτερικούς χώρους αρκετά ψηλά, μάλλον χλωμά και/ή άκαμπτα ατρακτωμένα; Αρχίζουν να λυγίζουν λίγο, λες και μπορεί να ανατραπούν πριν μπορέσουν να αναπτυχθούν τα δύο σετ αληθινών φύλλων που είναι απαραίτητα για τη μεταμόσχευση; Αν ναι, είναι αυτό που είναι γνωστό ως „τεντωμένο“ ή „ποδαρικό“ και ο ένοχος είναι το ανεπαρκές φως. Αντί να φυτρώνουν νέα φύλλα, ψηλώνουν γιατί ψάχνουν για φως.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε;

Λύσεις για τεντωμένα σπορόφυτα

σπορόφυτα που αναπτύσσουν ισχυρές ρίζες

Η δράση που θα κάνετε εξαρτάται από τον τύπο των δενδρυλλίων που καλλιεργείτε. Αν είναι ντομάτες, είστε τυχεροί: υπάρχει ένα κόλπο που μπορείτε να κάνετε την ώρα της μεταφύτευσης κήπου. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα σπορόφυτα σχεδόν οριζόντια στο χώμα, κλίνοντας συνεχώς την κορυφή του στελέχους σε όρθια θέση, έτσι ώστε να μείνει μόνο λίγο στέλεχος πάνω από το έδαφος. Το θαμμένο στέλεχος όχι μόνο θα ευδοκιμήσει αλλά θα ριζώσει.

Για τα περισσότερα άλλα σπορόφυτα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δράσετε γρήγορα.

  • Βρείτε ένα δοχείο τύρφης ή άλλο αρκετά βαθύ δοχείο και θάψτε τα σπορόφυτά σας μέχρι το λαιμό τους. Δεν θέλετε τα σπορόφυτα να ψηλώσουν ούτε μια μέρα. Ετοιμάστε μερικές μικρές γλάστρες και μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα από το σημερινό τους σπίτι σε μια νέα γλάστρα (βλ. Χειρισμός τεντωμένων σπορόφυτων, παρακάτω), θάβοντας τα μακριά, αδύνατα στελέχη τους όσο πιο ψηλά μπορείτε.
  • Ποτίστε τα καλά και βάλτε τα κάτω από καλό δυνατό φως. Εάν δεν έχετε φώτα ανάπτυξης, τοποθετήστε τα ακριβώς κάτω από φθορίζοντα φωτιστικά κουζίνας ή άλλο ισχυρό εσωτερικό φωτισμό – τα φύλλα μπορεί να απέχουν μόλις μια ίντσα περίπου από το φως. Ή, ακόμα καλύτερα, μετακινήστε τα σε εξωτερικούς χώρους — αλλά μόνο εάν ο καιρός είναι αρκετά ήπιος ώστε να παραμένουν έξω όλη την ημέρα χωρίς να παγώνουν. Μπορείτε να τα φέρετε σε εσωτερικούς χώρους για τις πρώτες ή δύο νύχτες και, στη συνέχεια, αφήστε τα να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους μέχρι να έρθει η ώρα να τα μεταφυτεύσετε στον μόνιμο κήπο ή στο σπίτι τους σε δοχεία.

Χειρισμός τεντωμένων δενδρυλλίων

Γνωρίζετε ήδη ότι τα μακριά, χλωμά, λεπτά στελέχη των δενδρυλλίων σας είναι αδύναμα. Έτσι, όταν τα μετακινείτε από τη μια θέση στην άλλη, προσέξτε να μην τα αγγίξετε. Χειριστείτε το δενδρύλλιο από το βύσμα, εάν προέρχεται από ένα Bio Dome, ή από τη συστάδα χώματος και ρίζας εάν ξεκινήσετε σε δίσκο σπόρων ή γλάστρα τύρφης. Εάν πρέπει να κρατήσετε το δενδρύλλιο ψηλά καθώς προσθέτετε απαλά μείγμα γλάστρας γύρω του για να θάψετε το στέλεχος, πιάστε μία από τις κοτυληδόνες (τα πρώτα, μεγάλα φύλλα που ανοίγουν στο δενδρύλλιο) όσο πιο απαλά μπορείτε.

Αφού θάψετε προσεκτικά όσο περισσότερο μπορείτε από το στέλεχος σε φρέσκο ​​χώμα γλάστρας, ποτίστε ελαφρά το δενδρύλλιο. Θα θελήσετε να ραντίσετε το νερό πολύ απαλά γύρω – όχι ακριβώς πάνω – από το δενδρύλλιο. Αυτό θα κάνει το νέο χώμα γλάστρας να συμπιεστεί και μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο στην κορυφή.

The Grow Light Difference

Εάν ξεκινάτε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους στα τέλη του χειμώνα, όπως κάνουν οι περισσότεροι κηπουροί, το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι να έχετε αρκετό φως. Το χειμερινό ηλιακό φως που φιλτράρει τα παράθυρά σας μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρό για να αποτρέψει το τέντωμα και τα συνηθισμένα οικιακά φώτα δεν είναι καλύτερα.

Οι φθορίζοντες κουζίνας κάτω από τον πάγκο είναι συχνά η καλύτερη και πιο οικονομική λύση, επειδή μπορείτε να τοποθετήσετε τα σπορόφυτα ακριβώς κάτω από αυτά (μόνο μια ίντσα ή δύο πιο κάτω είναι ιδανική), και στη συνέχεια να τα μετακινήσετε πιο κάτω καθώς μεγαλώνουν. Μπορείτε επίσης να παρατείνετε το χρόνο που περνούν τα σπορόφυτα κάτω από τα φώτα, μιμούμενοι τις μεγαλύτερες μέρες της άνοιξης.

Τα φώτα Grow θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που κάνετε κήπο με σπόρους. Το ποσοστό επιτυχίας σας θα ανέβει πολύ, ο χρόνος τελειώματος (από τον σπόρο έως τη μεταφύτευση) θα μειωθεί και θα μπορείτε να διαχειμάζετε τροπικά και τρυφερά φυτά σε εσωτερικούς χώρους.

φυτέψτε φώτα για δυνατά σπορόφυτα

Μια ακόμα καλύτερη εναλλακτική είναι τα φώτα ανάπτυξης φυτών. Σε αντίθεση με τα κανονικά φθορίζοντα, αυτά προσφέρουν φως ευρέος φάσματος, το οποίο είναι πιο κοντά στο φυσικό φως του ήλιου. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα Bio Domes ή τους δίσκους σπόρων ακριβώς κάτω από τα φώτα, προσαρμόζοντας τη θέση και τη «διάρκεια ημέρας» για τις ανάγκες κάθε τύπου σπόρου. Και χρησιμοποιώντας φώτα ανάπτυξης, δεν χρειάζεται να φωτίζετε ολόκληρο το δωμάτιο. Μπορείτε ακόμη και να καλλιεργήσετε σπορόφυτα σε μια σκοτεινή γωνία ενός ζεστού γκαράζ.

Τα φώτα ανάπτυξης δεν είναι φθηνά, αλλά μπορούν να είναι η καλύτερη επένδυση που κάνετε στον κήπο με τους σπόρους σας. Οι βολβοί διαρκούν για χρόνια και τα αποτελέσματα – υγιή σπορόφυτα – είναι ασυναγώνιστα.

Schreibe einen Kommentar