Αρχιτέκτονες τοπίου χρησιμοποιούν drones για τη συλλογή γεωχωρικών δεδομένων στα Γκαλάπαγκος – THE DIRT

Αρχιτέκτονες τοπίου χρησιμοποιούν drones για τη συλλογή γεωχωρικών δεδομένων στα Γκαλάπαγκος - THE DIRT
19-0921 UAV Pts στο BW Aerial_KV
Μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που συνέλεξε υψομετρικά δεδομένα / PEG Office of Landscape + Architecture

Απαιτούνται ακριβή γεωχωρικά δεδομένα για τον σχεδιασμό και τον σχεδιασμό των προσπαθειών ανθεκτικότητας των ακτών. Οι αρχιτέκτονες τοπίου χρησιμοποιούν αναπαραστάσεις υψομέτρου για να κατανοήσουν τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχουν ενοποιημένα υψομετρικά δεδομένα;

Κάρεν Μ’Κλόσκι, η ASLA, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ανακάλυψε ότι αυτό ίσχυε για τα νησιά Γκαλαπάγκος κατά τη διάρκεια ενός στούντιο που διηύθυνε εξερευνώντας την αλυσίδα των νησιών. Μαζί με Keith VanDerSysο σύντροφός της στο PEG Γραφείο Τοπίου + Αρχιτεκτονικής και ο διευθυντής ψηφιακών μέσων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το δίδυμο επικοινώνησε INOCARη υπηρεσία ωκεανογραφίας του Ισημερινού, σχετικά με την έλλειψη δεδομένων.

Τελικά, η INOCAR ζήτησε βοήθεια για τη δημιουργία δεδομένων και ψηφιακών μοντέλων για την κοινότητα και τους σχεδιαστές. Για να διευθετηθούν οι τεχνολογικές και μηχανολογικές προκλήσεις του έργου, Μάικλ Λούγκερινγκανώτερος συνεργάτης της Michael Van Valkenburgh Associates, και Μιχαήλ Ταντάλαεπίκουρος καθηγητής στο The City College της Νέας Υόρκης, ήρθαν στην ομάδα.

Τα Γκαλαπάγκος, ενώ συνήθως θεωρούνται πρώτα και κύρια ένα hotspot βιοποικιλότητας, φιλοξενεί επίσης περίπου 34.000 κατοίκους που ζουν σε τέσσερα νησιά.

Μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία οικοτουρισμού τα τελευταία σαράντα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα το «Galápagos Paradox» — η διαφημιζόμενη παρθένα άγρια ​​φύση του αρχιπελάγους αυξάνει τη ροή αγαθών και ανθρώπων στην αλυσίδα των νησιών, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες πιέσεις στον πολιτογραφημένο κόσμο και τις απαιτήσεις εργασίας διατηρήστε το. Επιπλέον, τα έσοδα από τον οικοτουρισμό χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση και την προστασία των εθνικών πάρκων, περιορίζοντας το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης για τον τοπικό πληθυσμό και τις υποδομές. Για να βοηθήσει τον σχεδιασμό της αστικής ανάπτυξης, η PEG αποφάσισε να δημιουργήσει λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα της προκυμαίας της πόλης.

Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε στην πόλη Puerrto Baquerizo Moreno, που βρίσκεται στο νησί San Cristóbal, το οποίο έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό και μοναδική πηγή γλυκού νερού στα Γκαλαπάγκος και είναι η τοποθεσία της πρώτης προσγείωσης του Charles Darwin.

Εκεί, η PEG σημείωσε ότι «η ζήτηση νερού και η κατασκευή έχουν αυξηθεί δραματικά, προκαλώντας μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του νερού». Χρειάζονταν ακριβή τοπογραφικά και βαθυμετρικά ή υποβρύχια τοπογραφικά δεδομένα για να προταθούν λύσεις.

19-0813 Lidar Pts στο BW Aerial_KV
UAV Surveyed data of Puerto Baquerizo Moreno / PEG Office of Landscape + Architecture

Το Puerto Basquerizo Moreno συνεχίζει να επεκτείνεται στα υψίπεδα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο που έχει στη διαχείριση των υδάτων της πόλης. Η PEG προσδιόρισε τέσσερις αρχές για την καθοδήγηση της αστικής ανάπτυξης για την πόλη: να δοθεί προτεραιότητα στη μικτή ανάπτυξη έναντι της πρόσφατης τάσης προς μονοκατοικίες. προσφέρουν ευέλικτο κοινοτικό χώρο πολλαπλών χρήσεων εντός των αναπτυξιακών οικοδομών του αστικού ιστού· εργασία με υπάρχοντα πρότυπα ροής νερού και περιοχές με σημαντική βλάστηση εντός του αστικού ιστού· και, τέλος, φέρτε τη φυσική ομορφιά του εθνικού πάρκου στο αστικό περιβάλλον μέσω μιας συνδετικής οπισθοδρόμησης.

Αυτές οι αρχές αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην προστασία των υπαρχόντων ανοιχτών χώρων εντός του αστικού ιστού. Τα γεωχωρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για να μεταδοθεί η αξία των αρχών στα μέλη της τοπικής κοινότητας και στα στελέχη της INOCAR καθώς καταρτίζουν μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια για την περιοχή.

Η ελπίδα της PEG είναι ότι αυτό το πλαίσιο τοπίου προσφέρει μια «ζωτική κοινωνική και οικολογική πηγή» για τους τοπικούς ηγέτες, που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη που αποφεύγει τις χαμηλές περιοχές.

19-0817 UAV Pts στο BW Aerial_KV
Πολυφασματική UAV Surveying / PEG Office of Landscape + Architecture

Το PEG καθιέρωσε ένα κατακόρυφο δεδομένο βάσει του οποίου τα επίπεδα παλίρροιας μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια και συνέπεια, καθώς και τοπογραφικά και βαθυμετρικά μοντέλα της πόλης. Το INOCAR διέθετε ένα μετρητή στάθμης νερού σε αυτή τη θέση, αλλά οι μετρήσεις του δεν συνδέονταν με ένα ενιαίο κατακόρυφο δεδομένο, καθιστώντας αδύνατη τη σύγκριση με τα άλλα όργανα μέτρησης στο αρχιπέλαγος ή παγκοσμίως.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση ερευνών με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στην ακτογραμμή και τις χαράδρες των περιοχών. Τα UAV προσφέρουν δεδομένα καταγραφής με ακρίβεια έως και ένα εκατοστό, πολύ ανώτερη από τα Ψηφιακά Υψομετρικά Μοντέλα (DEM) που παράγονται από δορυφόρους. Το drone μετριέται με προκαθορισμένα σημεία ελέγχου εδάφους διάσπαρτα σε όλη την πόλη για να επιτευχθεί αυτό το υψηλό επίπεδο ανάλυσης. Τα επίγεια σημεία δημιουργήθηκαν με εξοπλισμό έρευνας GPS/GNSS (Global Navigation Satellite System).

Τα επικαλυπτόμενα σημεία δεδομένων βοήθησαν περαιτέρω στη διασφάλιση της ακρίβειας κάθε σημείου δεδομένων που συλλέγεται, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να συγκεντρωθεί σε ένα σύννεφο σημείου υψηλής πυκνότητας και να μετατραπεί σε ψηφιακό μοντέλο της τοπογραφίας και της βαθυμετρίας της περιοχής.

Το φθινόπωρο του 2019, η PEG παρέδωσε αυτό το μοντέλο στην INOCAR, η οποία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μοντελοποίηση παρελθουσών και μελλοντικών καταιγίδων και ανόδου της στάθμης της θάλασσας και στον σχεδιασμό σεναρίων τσουνάμι.

Η PEG σχεδιάζει να επιστρέψει στη Σάντα Κρουζ, το πολυπληθέστερο νησί του αρχιπελάγους, για να ολοκληρώσει τη διαδικασία τοπογραφίας της περιοχής που περιβάλλει τους υπόλοιπους δύο παλιρροιακούς μετρητές.

19-1203 LIDAR Aerial_Elevation
Σημειακά δεδομένα cloud που παράγονται από UAV Surveys / PEG Office of Landscape + Architecture

Η κλιματική αλλαγή θα απειλεί όλο και περισσότερο τις παράκτιες κοινότητες στον παγκόσμιο νότο. Τα ψηφιακά μοντέλα που βασίζονται σε ακριβή γεωχωρικά δεδομένα είναι πρωταρχικής σημασίας για να βοηθήσουν αυτές τις κοινότητες να γίνουν πιο ανθεκτικές. Με τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας drone, οι αρχιτέκτονες τοπίου μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη δημιουργία των απαραίτητων συνόλων γεωχωρικών δεδομένων, αντί να τα καταναλώνουν απλώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.