Αναγεννητική γεωργία σε οικογενειακά αγροκτήματα

Regenerative Farming on Family Owned Farms

Αγριόχορτο

«Το φάρμακο των φυτών είναι επίσης το φάρμακο του τόπου», μου είπε η Λίζι Μάτεσον καθώς και ο σύζυγός της, Τζεφ Μποντόνι, μας έδειχναν γύρω από τους Viriditas Wild Gardens, τη δασική φάρμα τους στη δυτική ακτή του Όρεγκον, βόρεια του Williams και το Applegate. Κοιλάδα. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα είχαμε επισκεφθεί το αγρόκτημα στο Pacific Botanicals και στο Oshala Herb Farm. Κατευθυνόμασταν βόρεια για μια περιοδεία στο Mountain Rose και ο Jeff και η LIzzie, υποστηρικτές του Kickstarter μου, μας κάλεσαν να μείνουμε για τη νύχτα.

Το Viriditas Wild Gardens πήρε το όνομά του από την ιδέα της Hildegard von Bingen για την «πράσινη δύναμη της φύσης». Ο Φον Μπίνγκεν ήταν Γερμανίδα Βενεδικτίνα ηγουμένη του δωδέκατου αιώνα και η viriditas αντανακλά την ιδέα της ότι η θεραπευτική δύναμη του Θεού βρίσκεται σε οτιδήποτε πράσινο. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την φροντίδα αυτής της ζωντάνιας, μια ζωντάνια που βιώνεται πιο άμεσα στον φυσικό κόσμο.

Ο Τζεφ φώναξε μέσα. «Με ποιους τρόπους διαφέρει η εχινάκεια που καλλιεργείται στη μέση ενός χωραφιού δέκα στρεμμάτων από την εχινάκεια που αναπτύσσεται στο λιβάδι του Κάνσας ή της Οκλαχόμα; Το είδος είναι το ίδιο, αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτό;». ρώτησε ο Τζεφ. Στη φύση τα φυτά συνδέονται μεταξύ τους μέσω των ριζικών τους συστημάτων και των μυκορριζικών δικτύων στο έδαφος, σε περίπλοκες σχέσεις που επιβεβαιώνονται από πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα.[i] Αλλά αυτού του είδους οι σχέσεις δεν μπορούν να διατηρηθούν σε μια μονοκαλλιέργεια.

Τι είναι η Διαφορετικότητα;

«Ένα αγροτεμάχιο δέκα στρεμμάτων εχινάκειας δεν διαφέρει από ένα χωράφι χιλίων στρεμμάτων με καλαμπόκι», είπε. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει μόνο ένα είδος. Αλλά η ποικιλότητα είναι σημαντική, γιατί κάθε είδος φυτού τρέφει ένα διαφορετικό μέρος της βιολογίας του εδάφους. «Όπου μεγαλώνεις μια ποικιλία ειδών, τρέφονται όλοι αυτοί οι οργανισμοί», είπε, «και αυτός ο καταπληκτικός χορός ζωής σχηματίζεται υπόγεια». Αυτός ο χορός παρέχει ζωντάνια και ενέργεια και δύναμη στα φυτά. “Έτσι καλλιεργείτε διαφορετική ποιότητα φυτικού υλικού.” Κατάλαβα ότι ο Τζεφ εννοούσε ότι αυτά τα φυτά ήταν πιο υγιή, πιο ζωντανά, πιο γεμάτα με viriditas. Η προσέγγισή τους στην καλλιέργεια βοτάνων έχει να κάνει με τη διατροφή και την περιποίηση αυτής της ζωντάνιας, η οποία απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, την αναγνώριση της αξίας αυτής της ζωντάνιας και τη δυνατότητα αίσθησης της παρουσίας της.

Ζωντάνια στην καλλιέργεια βοτανικών

Οι πρακτικές αναγέννησης γεωργίας είναι όλο και περισσότερο ένα εργαλείο για να παρακολουθήσετε αυτή τη ζωντάνια, ξεκινώντας με τη θρέψη της ζωηρότητας του εδάφους. Αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό στο έδαφος. Και έτσι, συνεχίζοντας τη σειρά μας που διερευνά τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι αναγεννητικές πρακτικές στη βοτανική βιομηχανία, φιλοξενήσαμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τέσσερις οικογενειακές φάρμες που καλλιεργούν βοτανικά. Τέσσερις ήταν περισσότεροι καλεσμένοι από ό,τι συνήθως έχουμε, αλλά ήταν δύσκολο να διαλέξω, έτσι τους προσκάλεσα όλους! Ακολουθούν μερικά βίντεο κλιπ που επισημαίνουν βασικά σημεία από αυτήν τη συνομιλία.

[i] Δείτε την Christine Jones, «Creating New Soil», 24 Μαρτίου 2006, για μια επισκόπηση αυτής της βιβλιογραφίας. http://scseed.org/wb/media/Creating_New_Soil_Dr._Christine_Jones_3-24-2006.pdf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.