Ένα Πρόγραμμα Πρόσκλησης – Αειφόρα Βότανα

The Invitation
από την Ann Armbrecht

Από πού προέρχονται τα φυτά

Σας προσκαλώ να σταματήσετε για λίγο. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Παύση. Πάρε άλλο. Καθίστε στη θέση σας, νιώστε ότι σας υποστηρίζει. Νιώστε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας, να σας υποστηρίζει.

Τώρα. Σκεφτείτε το πιο πρόσφατο φαρμακευτικό φυτό που καταπιήσατε, μπορεί να ήταν σε τσάι ή βάμμα ή κάψουλα ή τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήσατε για το μαγείρεμα. Γευτείτε το, θυμηθείτε πώς ένιωθε στο σώμα σας. Τι γνωρίζετε για το πώς έφτασε αυτό το φυτό στο σπίτι σας; Προήλθε από τον κήπο σας; Ενα μανάβικο? Το αγόρασες online; Τι γνωρίζετε για το πώς έφτασε σε αυτό το μέρος;

Ακολουθήστε το περαιτέρω. Τι γνωρίζετε για το πού κατασκευάστηκε το προϊόν; Μπορείτε να φανταστείτε το εργοστάσιο; Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους που χειρίζονται τα προϊόντα; Ή τα εργοστάσια που φτάνουν στο εργοστάσιο παραγωγής; Σε τι μορφή ήταν; Ήταν σε τσουβάλια; Τυλιγμένο σε πλαστικό; Συνεχίστε με αυτήν την άσκηση, πηγαίνοντας μέχρι το τέλος για να φανταστείτε πού φύτρωσε το φυτό, σε ένα χωράφι ή ένα δάσος ή ένα λιβάδι. Τι γνωρίζετε για το έδαφος; Τι μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν; Ποιοι ήταν οι εργάτες που έκαναν τη δουλειά; Είναι μεγάλοι ή νέοι; Άντρες ή γυναίκες; Ποια ήταν η δουλειά που έκαναν; Τι γνωρίζετε για τη ζωή τους; Σκεφτείτε την ενέργεια στο συγκεκριμένο φυτό. Τι έδωσε σε αυτό το φυτό αυτή την ενέργεια; Τι γνωρίζετε για αυτό το περιβάλλον; Ποια ήταν η ποιότητα του εδάφους; Το νερό? ο αέρας?

Μείνετε σε αυτήν την άσκηση μια ή δύο στιγμές για να γεμίσετε πραγματικά τη σκηνή.

Τι ξέρετε?

Πάρε τώρα το στυλό σου και γράψε τι είδες, τι ήξερες και δεν ήξερες.

Σκεφτείτε αυτά τα ερωτήματα:

  • Πώς ήξερες αυτό που ήξερες;
  • Τι δεν ήξερες; Γιατί όχι? Προσπάθησες να το μάθεις και τα παράτησες επειδή ήταν πολύ δύσκολο; Ή είναι κάτι που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ πριν;
  • Τι θα σαν να γνωρίζεις?
  • Τι θα κάνω με τι μπορείς να ανακαλύψεις;

Η πρόσκληση

Στο δοκίμιό του «Η πρόσκληση», περιγράφει ο Barry Lopez μια συνάντηση με μια αρκούδα ενώ κυνηγούσε με μια ομάδα Αθαβασκανών στην Αλάσκα. Ήταν εντυπωσιασμένος από τις διαφορές στο πώς περιέγραψαν αυτή τη συνάντηση ο ίδιος και οι σύντροφοί του. Για τον Λόπεζ ήταν το να παρακολουθεί την αρκούδα. Δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο τοπίο ή στα γεγονότα που οδήγησαν ή ακολούθησαν τη συνάντηση. Οι Αθαβασκανοί, ωστόσο, γνώριζαν την αρκούδα στο ευρύτερο πλαίσιο. Για παράδειγμα, παρατήρησαν σημάδια που έδειχναν από πού είχε έρθει η αρκούδα και πού πήγαινε. Βίωσαν τη συνάντηση όχι ως μια μεμονωμένη στιγμή αλλά ως ένα γεγονός που εκτυλίσσεται στο χρόνο.

Ο Λόπεζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε αντίθεση με την εμπειρία του, που ήταν απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός, για τους Αθαβασκανούς η εμφάνιση της αρκούδας ήταν μια πρόσκληση στο ρεύμα της ζωής, «προσφέρεται, χωρίς προκατάληψη, σε όποιον περνούσε».

Η εμφάνιση της αρκούδας είναι μια πρόσκληση στο ρεύμα της ζωής, «προσφέρεται, χωρίς προκατάληψη, σε όποιον περνάει».

Ιατρική του Τόπου

Τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προϊόντα, για την αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης κατάστασης. Όπως αυτή η αρκούδα, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι που, αν επιλέξουμε να ακολουθήσουμε, μας φέρνει σε βαθύτερη σχέση με τον κόσμο. Προσφέρουν μια πρόσκληση για σύνδεση με την ιατρική του τόπου. Με αυτή τη σύνδεση έρχεται μια ευθύνη, μια προθυμία να ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις της επιλογής μας να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα φυτά ως προϊόντα. Αλλά αυτή η δέσμευση είναι τελικά η βαθύτερη θεραπεία που προσφέρουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.