Ένας οδηγός για αρχάριους για το φοινικέλαιο και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον – The Waste Management & Recycling Blog

1
Ένας οδηγός για αρχάριους για το φοινικέλαιο και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον – The Waste Management & Recycling Blog

Το φοινικέλαιο είναι ένα διαβόητο φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών τροφίμων, καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης.

Δυστυχώς, το φοινικέλαιο έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, με τους δεσμούς του με την αποψίλωση των δασών και την ανήθικη παραγωγή.

Αυτός ο οδηγός θα εξετάσει το φοινικέλαιο, γιατί θεωρείται κακό για τον πλανήτη και τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

Τι είναι το φοινικέλαιο;

Το φοινικέλαιο είναι ένα βρώσιμο φυτικό έλαιο που προέρχεται από τον καρπό των ελαιοφοινικέλαιων. Αρχικά ήταν εγγενές στην Αφρική, αλλά μεταφέρθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία περίπου πριν από 100 χρόνια. Στην εποχή μας, Η Ινδονησία και η Μαλαισία αποτελούν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου.

Πώς εξάγεται το φοινικέλαιο;

Υπάρχουν δύο τύποι φοινικέλαιου που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα – το ακατέργαστο λάδι που προέρχεται από τους σαρκώδεις καρπούς των ελαιοφοινικέλαιων και το φοινικοπυρηνέλαιο που προέρχεται από τη σύνθλιψη της πέτρας στο κέντρο.

Ενώ αυτό γινόταν με το χέρι στα μικρά χωριά όπου φύτρωνε παραδοσιακά το φοινικέλαιο, τεράστιοι μύλοι πραγματοποιούν τώρα τη διαδικασία παραγωγής φοινικέλαιου.

Γιατί είναι δημοφιλές το φοινικέλαιο;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνεχίζουν να κάνουν το φοινικέλαιο μια δημοφιλή επιλογή για τους κατασκευαστές και τους καταναλωτές.

Οι καρποί του ελαιοφοίνικα μπορούν να συγκομίζονται όλο το χρόνο και έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με άλλα τηγανέλαια. Η αυξανόμενη ζήτηση για φοινικέλαιο με την πάροδο των ετών έχει επίσης ενισχύσει τα εισοδήματα πολλών κοινοτήτων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Σε τι χρησιμεύει το φοινικέλαιο;

Θα βρείτε φοινικέλαιο σε μια σειρά από καθημερινά προϊόντα, από το φαγητό που τρώτε μέχρι το μακιγιάζ που φοράτε.

Συνδυάζεται καλά με άλλα τηγανέλαια, επομένως είναι μια δημοφιλής επιλογή για αρτοσκευάσματα, ειδικά συσκευασμένα αρτοσκευάσματα. Μπορεί να δείτε το φοινικέλαιο να αναφέρεται ως θειικό νάτριο Laureth σε τρόφιμα, όπως παγωτό, φυστικοβούτυρο, τυρί vegan, πατατάκια, ακόμη και βρεφική φόρμουλα.

Μακριά από τα τρόφιμα, το φοινικέλαιο παρέχει επίσης τον παράγοντα αφρισμού σε πολλά σαπούνια και σαμπουάν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φθηνή πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα, ακόμη και ως κόλλα για τη σύνδεση σωματιδίων σε ινοσανίδες.

Υπολογίζεται ότι περίπου Το 50% των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου περιέχουν φοινικέλαιοκαθιστώντας πιθανό το φοινικέλαιο να βρίσκεται σε τουλάχιστον ένα πράγμα που χρησιμοποιείτε, κάθε μέρα.

Γιατί το φοινικέλαιο είναι κακό για το περιβάλλον;

Ουρακοτάγκος (Ουρακοτάγκος Καλιμαντάν) - κοντινές λεπτομέρειες του ουρακοτάγκου Καλιμαντάν, ουρακοτάγκοι στην άγρια ​​φύση

Τα τελευταία χρόνια κοινοποιήθηκαν ευρέως στοιχεία για το φοινικέλαιο, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για το πώς επηρεάζει το φοινικέλαιο το περιβάλλον.

Η γρήγορη άνοδος της δημοτικότητας του φοινικέλαιου είδε πολλές κοινότητες σε περιοχές γύρω από τον ισημερινό να σπεύδουν να φυτέψουν φοινικέλαιο. Αυτό σήμαινε κοπή στρέμματα ιθαγενών δέντρων, οδηγώντας σε μαζική αποψίλωση των δασών που προκλήθηκε από την παραγωγή φοινικέλαιου – Το φοινικέλαιο είναι η κύρια αιτία εξαφάνισης ουρακοτάγκων.

Η αποψίλωση των δασών όχι μόνο βλάπτει το άμεσο περιβάλλον οικοσύστημα αλλά συμβάλλει επίσης στον αριθμό των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τα αέρια του θερμοκηπίου εμποδίζουν τη διαφυγή της θερμότητας από τη Γη, η οποία σταδιακά θερμαίνει τον πλανήτη μας και προκαλεί κλιματική αλλαγή.

Μια μελέτη το 2020 διαπίστωσε ότι οι φυτείες φοινικέλαιου μόνο στη Νοτιοανατολική Ασία συνέβαλαν έως και 0,8% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – σχεδόν το μισό από αυτό της αεροπορικής βιομηχανίας.

Πολλές φυτείες ελαιοφοίνικα φυτεύονται σε προηγούμενους βάλτους τύρφης πλούσιους σε άνθρακα. Η αποστράγγιση αυτών των περιοχών απελευθερώνει επίσης σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου) στην ατμόσφαιρα.

Βιώσιμο φοινικέλαιο

Πολλοί καταναλωτές και κατασκευαστές αναζητούν τώρα το βιώσιμο φοινικέλαιο ως εναλλακτική λύση, αν και αυτό έχει επίσης αντιμετωπιστεί με κάποια διαμάχη.

Ορισμένοι παραγωγοί φοινικέλαιου έχουν δεσμευτεί για λιγότερη αποψίλωση των δασών, μεταξύ άλλων όχι φύτευση σε τυρφώνες και αφαίρεση περιοχών για λόγους διατήρησης. Αλλού, οι εταιρείες έχουν επίσης κληθεί να φέρουν τους εργάτες σε αγρότες φοινικελαίου πιο ηθικά.

Οι καταναλωτές ζητούν επίσης περισσότερη διαφάνεια όταν χρησιμοποιείται φοινικέλαιο στα προϊόντα που αγοράζουν, ωθώντας πολλούς κατασκευαστές να συνεργαστούν με παραγωγούς φοινικελαίου για να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον κλάδο.

Το 2004, η βιομηχανία φοινικέλαιου δημιούργησε το Στρογγυλή τράπεζα για το βιώσιμο φοινικέλαιο (RSPO), που επέτρεψε στα μέλη τους να έχουν το φοινικέλαιό τους «πιστοποιημένο βιώσιμο». Το 2018, στα μέλη του RSPO απαγορεύτηκε να καταστρέφουν δάση, ωστόσο, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν αυτός ο νέος κανόνας εφαρμόζεται νομικά.

Οργανώσεις όπως Green Peace έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα του βιώσιμου φοινικέλαιου, υποστηρίζοντας ότι πολλές μεγάλες μάρκες εξακολουθούν να αγνοούν από πού προέρχεται το φοινικέλαιό τους και πόσο βιώσιμο είναι. Ο οργανισμός ζήτησε από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν λιγότερο φοινικέλαιο στα προϊόντα τους ή, εάν χρειάζεται, να αγοράζουν μόνο από προμηθευτές που είναι 100% χωρίς αποψίλωση των δασών.


Αν αναζητάτε τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε περαιτέρω τις περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις, η Forge Recycling μπορεί να βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας να υιοθετήσετε ένα υπεύθυνο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Schreibe einen Kommentar